O inima sanatoasa cu casatorie se tine

Se pare ca prezenta unui sot sau a unei sotii creste de 3 ori riscul de supravietuire pe termen lung, in comparatie cu situatiile in care bolnavii nu au pe cineva alaturi.
  • Publicat:
O inima sanatoasa cu casatorie se tine
O inima sanatoasa cu casatorie se tine
Au declarat asta recent cercetatorii de la Universitatea din Rochester, iar vestile lor vin mai ales in sprijinul celor care au suferit operatii de tip by-pass. Se pare ca prezenta unui sot sau a unei sotii creste de 3 ori riscul de supravietuire pe termen lung, in comparatie cu situatiile in care bolnavii nu au pe cineva alaturi.

Intr-o vreme in care cuplurile se fac si se desfac, mariajele se destrama in timp record, iar concubinajul este o a doua noastra natura, cercetatorii americani vin cu argumente solide in favoarea casatoriei intr-un articol publicat recent in Psihologia sanatatii.
Cu stabilitatea, siguranta si sentimentele nepretuite, vin la pachet si sansele crescute de protectie a sanatatii inimilor care au suferit un by-pass. Au stabilit asta intr-o cercetare care a durat 3 ani specialistii de la Universitatea Rochester, dupa ce au chestiont 225 de persoane operate pe cord.
La 15 ani de la interventii, 83 la suta dintre sotiile fericite erau inca in viata. Dintre cele care s-au declarata nefericite, doar 28 la suta supravietuisera, in timp ce doar 27 la suta dintre femeile necasatorite au deposit cu brio problemele care survin pe temrne lung dupa by-pass.
In cazul barbatilor, insa, cifrele sunt putin diferite. 83 la suta dintre cei casatoriti si fericiti traiau si dupa 15 ani, iar dintre cei nefericiti, 60 la suta erau in regula. La capitolul single, doar 36 la suta trecusera cu bine peste operatie, dupa ani si ani.
Din aceste date rezulta faptul ca o casatorie fecitita are un impact pozitiv asupra sanatatii ambelor sexe. In schimb, neimplinirea in casatorie afecteaza mult mai mult femeile decat barbatii.
„De fapt, satisfactia sau lipsa ei dintr-o casatorie de lunga durata influenteaza supravietuirea dupa by pass in aceeasi masura ca alti factori de risc precum fumatul, obezitatea sau hipertensiunea arteriala„, a declarant, prof. dr. Harry Reis, psiholog la Universitatea din Rochester.

Influenta benefica a unui sot sau a unei sotii se poate manifesta si prin incurajarea partenerului sa adopte un stil de viata sanatos, sa faca sport si sa renunte la fumat. De asemenea, prezenta unei consoarte face ca lupta pentru supravieturie sa aiba sens pana la adanci batraneti.

Citeste si: De ce traiesc barbatii insurati mai mult decat burlacii?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prea mult somn ne imbolnaveste
Prea mult somn ne imbolnaveste
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”