Nu neglija nodulii! Descoperă-i şi tratează-i!

Nu intra in panica daca din intamplare ai dat peste mici denivelari la nivelul pielii. Poate fi vorba despre noduli benigni provocati de o acumulare de grasime sau de un fir de par. Formatiunile se pot elimina prin metode moderne!
  • Publicat:
Nu neglija nodulii! Descoperă-i şi tratează-i!
Nu neglija nodulii! Descopera-i si trateaza-i!

Nu intra în panică dacă din întâmplare ai dat peste mici denivelări la nivelul pielii. Poate fi vorba despre noduli benigni provocaţi de o acumulare de grăsime sau de un fir de păr. Formaţiunile se pot elimina prin metode moderne!

GÂT

Dacă simţi o mică umflătură în zona exterioară a gâtului, este posibil să ai un chist sebaceu. Apare din cauza acumulării de grăsime ca urmare a blocării unei glande sebacee. Chistul se poate elimina uşor printr-o procedură chirurgicală cu anestezie locală. Nu prezintă risc de malignizare, dar trebuie investigat dacă supurează. În această situaţie, dermatologul trebuie să facă un screening pentru un potenţial cancer de piele.

SUBRAŢ

O denivelare a pielii în această zonă poate ascunde un fir de păr crescut sub piele după o procedură de epilare. Dacă se infectează, apare foliculita care trebuie tratată cu antibiotice. La fel, orice excrescenţă de tipul unui neg te poate deranja, însă de obicei medicii recomandă doar monitorizarea acestor formaţiuni. La primele semne de modificare, medicii pot interveni.

ÎNCHEIETURĂ

Un ganglion inflamat a cărui dimensiune variază de la un bob de mazăre până la cea a unei prune se poate localiza la nivelul încheieturilor. Medicii explică apariţia acestor formaţiuni printr-o acumulare de lichid care provine dintr-o zonă slăbită a încheieturilor. De obicei, se lasă pe loc pentru că se retrage în timp. Aceste chisturi pot fi drenate, dar există oricum riscul să se refacă.

PICIOR

La nivelul membrelor inferioare, medicii diagnostichează un lipom sau un dermatofibrom. Umflăturile nu sunt maligne şi reprezintă de obicei reacţii ale pielii la muşcăturile de insecte. Dar pot ascunde şi acumulări de grăsime care pot ajunge chiar şi la dimensiunea unui măr mic. Se îndepărtează doar dacă sunt mari şi deranjează. Dacă însă se acoperă de cruste, este bine să fie atent monitorizat de un medic pentru că pot deveni maligne.

VULVĂ

La nivel genital, umflăturile pot apărea ca urmare a blocării uneia dintre glandele Bartholin, responsabile pentru lubrifierea vaginului.
Formaţiunile, frecvente la tinerele care nu au copii, pot da dureri şi se pot infecta. Dacă aceste chisturi cresc în dimensiuni, se pot drena la cabinetul ginecologului.

SÂN

80% dintre chisturile mamare sunt benigne în tinereţe. Însă trebuie atent monitorizate de către medic. Dacă îşi schimbă dimensiunea sau forma, ori dacă mameloanele supurează, vizita la doctor devine o urgenţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Împreună putem învinge cancerul mamar!
Împreună putem învinge cancerul mamar!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”