No smoking!

Crezi cu tarie ca, daca vei renunta la tigari, va trebui sa-ti iei adio si de la blugii minusculi si rochita XXS ? Esti convinsa ca fumatul slabeste? Slabeste, e drept, dar numai sistemul imunitar si te transforma intr-o prada usoara pentru nenumarate
  • Publicat:
No smoking!
No smoking!

Numai in Statele Unite, mor anual din cauza bolilor provocate de tutun aproape 450.000 de persoane. Peste 60 de milioane de fumatori s-au lasat de fumat.
Tu ce mai astepti?

Un sondaj surprinzator i-a facut pe cititorii „Washington Post” sa ridice din spranceana: patru din zece fumatori nu doresc sa renunte la fumat, daca acest lucru presupune o crestere in greutate mai mare de 2 kilograme. Le dai dreptate? Gandeste-te ca poti pierde oricand cateva kilograme, dar iti permiti sa-ti pierzi plamanii?

Riscurile la care esti supusa atunci cand fumezi sunt uriase in comparatie cu cele care exista cand iei 4-5 kilograme in greutate (de obicei cam cu atat se ingrasa cei care renunta la tutun). Ar trebui sa pui pe tine 68 de kilograme (!) pentru ca riscurile la care iti este supusa inima sa fie la fel de mari ca in cazul consumului de tutun. Realitatea demonstreaza ca, atunci cand reusesc sa nu se mai atinga de pachetul de tigari, unii oameni se ingrasa, altii slabesc, iar altii isi mentin greutatea constanta. Pentru cei care cresc in greutate exista solutii la indemana.

Silueta fara cusur si fara tutun
Dupa ce ti-ai luat adio de la tigari, pofta ta de mancare va creste usor. E normal, pana acum nicotina iti tinea foamea sub papuc. Iti inhiba apetitul, pentru ca iti modificase gustul si mirosul, insa acum sensibilitatea acestor simturi revine. O sa vezi cum, brusc, mancarea miroase mai bine si are un gust mult mai bun. Tocmai fiindca e mai apetisanta, multi dintre fostii fumatori consuma cantitati mai mari de alimente. Fumatul ardea nu mai putin de 200 de calorii pe zi, unde mai pui ca nicotina modifica metabolismul si ducea la o ardere mai mare de calorii. Nu trebuie sa uiti ca o crestere in greutate intre 2 si 5 kilograme este normala in primele luni dupa renuntarea la tutun. Iar daca vei continua sa mananci ca atunci cand fumai, poti sa scapi de surplus cu efort minin: o plimbare zilnica de o jumatate de ora. Majoritatea medicilor recomanda schimbarea alimentatiei o data cu renuntarea la fumat. Cheia reusitei pastrarii siluetei: mese regulate (sa nu cumva sa sari peste micul dejun!), multa apa plata, sucuri naturale, fructe, carne slaba si sanatoasele legume. In primele luni dupa ce ai renuntat la tutun, stai departe de dulciuri, desi, stim, tentatia e mare…

Ce risca o fumatoare?
Nicotina nu tine cont de egalitatea intre sexe. Femeile care fumeaza au mai mult de tras de pe urma acestui viciu decat barbatii. Primul care are de suferit este nivelul de estrogen – acesta scade cate putin cu fiecare tigara fumata. Si apoi necazurile se tin lant: libidoul este serios afectat, iar menopauza se va instala inainte de vreme. O mare problema apare atunci cand fumatoarele iau anticonceptionale – in acest caz probabilitatea de producere a unui accident cerebral sau a unei boli cardiace creste foarte mult.

Tutunul, un pericol pentru fertilitate
Fumatul si fertilitatea nu fac deloc casa buna. Femeile amatoare de tutun care isi doresc sa devina mamici raman insarcinate mai greu decat cele care nu se ating de tigari. Atunci cand fumam, nivelul hormonului sexual care produce ovulatia scade. O data cu el, scad si sansele de concepere a unui copil cu pana la 40 la suta! Nici dupa ce testul de sarcina iese pozitiv, problemele nu s-au incheiat pentru cele care continua sa traga din tigara. Bebelusul va fi afectat atat in timpul vietii intrauterine, cat si dupa nastere. In burtica mamei, el nu va primi cantitatile optime de oxigen si substante hranitoare. De vina este monoxidul de carbon care impiedica trecerea acestora prin placenta. Urmarea fireasca este dezvoltarea insuficienta a fatului, care la nastere va cantari mult mai putin decat un copil nascut de o mama nefumatoare. Iar aceasta greutate scazuta la nastere il va face in primii ani de viata extrem de vulnerabil in fata bolilor si chiar a mortii. Cercetatorii au facut cateva studii, iar concluzia i-a ingrozit: unul din patru cazuri de moarte subita la micuti este cauzat de fumatul in timpul sarcinii.

Când fumezi…
– Te expui la 4.000 de substante chimice continute de fumul de tigara, din care 40 cancerigene.
– Riscul unui deces este cu 70 la suta mai mare in cazul tau decat in cel al unui nefumator.
– Sansele sa te imbolnavesti de cancer pulmonar sunt uriase: peste 80 la suta dintre cazurile de cancer pulmonar apar la fumatori.
– Poti face oricand un infarct, fiindca inima ta e coplesita. Din cauza nicotinei, ea bate mult mai rapid.
– Femeile casatorite cu fumatori sunt de patru ori mai predispuse la cancer pulmonar decat cele casatorite cu nefumatori.

Când renunti…
– Organismul tau incepe sa se vindece de efectele devastatoare ale nicotinei dupa 12 ore de la ultima tigara.
– Rata mortalitatii – imensa in cazul fumatorilor – incepe sa scada cam la un an dupa ce s-au lasat de fumat.
– Dupa doar 24 de ore, sansele unui atac de cord scad simtitor.

5 TRUCURI CA SA RAMAI SUPLA FARA TIGARI

1. Miscare, miscare si iar miscare – dupa ce te-ai lasat de fumat, metabolismul tau incetineste si incepi sa arzi din ce in ce mai putine calorii. Ai nevoie de cel putin o jumatate de ora de exercitii fizice, 5 zile pe saptamana. Nu trebuie sa-ti dai sufletul la sala de fitness, mergi pe jos 30 de minute. Sportul te ajuta si sa rezisti tentatiei de a mai trage un fum, doar unul…
2. Gustarele sanatoase, mereu la indemana – fiindca nu mai fumezi, vei avea mereu pofta sa rontai ceva, asa ca poarta mereu cu tine morcovi, seminte de floarea soarelui, fructe, iaurturi degresate, guma de mestecat fara zahar. Si nu uita de sticla cu apa! Bea cat de multa apa poti.
3. Nu te atinge de alcool! – Pe langa faptul ca sunt pline de calorii, bauturile alcoolice te pot impinge din nou in capcana fumatului. Stai departe si de cafeina (nu taia de pe lista numai cafeaua, ci si racoritoarele pe baza de cola). Renuntarea la nicotina te va face sa fii foarte nervoasa, mereu irascibila, iar daca mai consumi si cafeina, stresul va fi greu de suportat si vei cauta sprijin moral in frigider.
4. Odihneste-te din plin – Cand te simti obosita, ai tendinta sa te „odihnesti” fumand o tigara sau savurand o mancare delicioasa. Cum la fumat ai renuntat, vei fi tentata sa dai iama in alimente strigator la cer de nesanatoase.
5. Nu-ti fixa mai multe obiective o data – Toate la timpul lor, nu incerca sa le faci pe toate o data: sa te lasi de fumat, sa-ti schimbi job-ul, sa te muti in casa noua si sa mai si iesi dintr-o relatie care nu mai merge. Ia-le pe rand! Atunci cand ai decis sa renunti la tutun, nu mai e loc de alte decizii importante in viata ta, toata energia trebuie sa se canalizeze asupra acestui obiectiv.

Dieta pentru proaspata nefumatoare

Alimente permise in cursul unei zile:
– 1 felie de paine n o ceasca de cereale;
– un ou n 200 de grame de legume;
– o jumatate de cana de fasole uscata;
– un pahar de suc de fructe;
– un mar mediu, o portocala sau o banana;
– o jumatate de cana de fructe uscate (smochine, curmale); 
– o cana de lapte sau iaurt degresat
– 100 de grame de branza cu un continut scazut de grasime;
– 150 de grame carne slaba (pui sau peste)

VEDETELE SI TUTUNUL

FUMATORI INRAITI

Nicole Kidman – fumeaza atat de mult, incat a fost poreclita „noul barbat Marlboro”. Nu o data a incercat sa se lase, dar mereu a cedat tentatiei. „Am tot incercat si incercat. Nimic nu pare sa functioneze. Problema e ca nu stiu ce sa fac cu mainile dupa ce renunt la fumat, simt nevoia sa tin mereu o tigara in mana.”

Brad Pitt – Ce nu face omul cand iubeste? Chipesul actor a cedat rugamintilor Angelinei Jolie si si-a pus pofta de tigari in cui. Iubita sa i-a interzis sa mai fumeze, ca sa nu le puna sanatatea in pericol celor doi copii ai lor, precum si pe cea a micutului care e pe drum. In urma cu câteva zile, paparazzi l-au surprins din nou cu tigara in gura. Se pare ca nu poate renunta din cauza stresului.

EX-FUMATORI

Drew Barrymore – S-a lasat de fumat dupa ce a trecut pragul cabinetului unui faimos bioenergetician de la Hollywood. Actrita a participat la o terapie in grup si apoi a declarat cu zambetul pe buze: „Este minunat. M-am lasat deja de trei luni. Nu stiu ce face acest terapeut, dar, orice ar fi, functioneaza!”. Supranumit „Rusul nebun”, acest doctor a scapat numeroase celebritati de viciul tutunului: l-a „vindecat” pe Billy Joel, care a renuntat la tigari dupa 27 de ani, de asemenea Courtney Cox si David Arquette nu au mai pus o tigara in gura de 2 ani.
Britney Spears – Dupa ce a ramas insarcinata, a batut si ea la usa unui terapeut britanic pe care l-a rugat sa o ajute sa renunte la tigari. Zis si facut. De atunci, Britney nu mai stie ce e aia tigara. „Am vrut sa renunt o data pentru totdeauna. Am incercat inainte fel de fel de metode, dar n-au dat roade.”

UCISI DE NICOTINA

George Harrison – fostul membru al trupei Beatles era un fumator inrait. Viciul l-a costat viata. A murit la 58 de ani din cauza cancerului la plamani.
Clark Gable – protagonistul din „Pe aripile vantului” a tras din tigara toata viata sa. Inima sa a fost invinsa de nicotina. La numai 59 de ani a murit in urma unui infarct.
Humphrey Bogart – faimosul actor din „Casablanca” a incetat din viata la 57 de ani, tot din cauza fumatului. Consumul de nicotina a cauzat aparitia cancerului de esofag.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fiecare neuron este pretios
Fiecare neuron este pretios
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân