Mituri greşite despre sănătate în timpul iernii!

Specialiştii avertizează că grija excesivă a dus la apariţia unor mituri specifice sezonului rece, care pot avea efectul contrar de a afecta sănătatea.
  • Publicat:
Mituri greşite despre sănătate în timpul iernii!

Fără îndoială că iarna şi-a câştigat reputaţia că fiind “Sezonul gripei şi răcelilor“, astfel că mulţi dintre noi suntem inevitabil, mult mai preocupaţi de sănătate în anotimpul rece.

Cu toate acestea, specialiştii avertizează că această grijă excesivă a dus la apariţia unor mituri specifice sezonului rece, care pot avea efectul contrar de a afecta sănătatea.

Mit1: Aerul rece te îmbolnăveşte

Deşi este cunoscută sub denumirea de “răceală“, această afecţiune nu este declanşată de  aerul rece şi temperaturile scăzute.  “Dimpotrivă,  numărul celulelor responsabile cu combaterea infecţiilor creşte atunci când ieşim afară iar simpla stare de a-ţi fi frig nu are legătură cu răceală. De regulă, bolile precum gripă şi răceala sunt provocate de virusuri sau bacterii, care  au o rată de răspândire mai mare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, astfel că sunt mult mai uşor transmise prin contact într-un cadru  restrâns“, explică Specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.

Mit2: Alergiile dispar în sezonul rece

Deşi  simptomele alergiilor sezoniere precum febra fânului sau cele cauzate de polen se ameliorează, există un revers al medaliei: alergiile de interior se agravează în sezonul rece. Acestea sunt cauzate de praf, mucegai şi aerul mai încărcat, corelate în special cu faptul că în timpul iernii camerele nu sunt atât de des aerisite că în sezonul cald.

Mit 3: Nu trebuie să facem sport iarnă, afară

Dacă aţi decis să amânaţi exerciţiile fizice sau jogging-ul până la primăvară, este momentul să vă răzgândiţi! “Exerciţiile fizice la temperaturi scăzute, bineînţeles cu echipamentul corespunzător, sunt o modalitate mult mai eficientă de a face sport, deoarece generează arderi calorice mai intense decât cele realizate la temperaturi confortabile trupului uman, la aproximativ 20 de grade Celsius. În plus, datorită faptului că exerciţiile presupun un efort mai mare, înseamnă şi că nivelul endorfinelor va creşte mai mult, îmbunătăţind astfel şi starea de spirit“ , recomandă Specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Mit 4: Nu avem nevoie de protecţie solară în timpul iernii

Deşi cazurile de arsuri solare în timpul iernii sunt foarte rare, acţiunea razelor soarelui poate fi la fel de nocivă, în special pentru piele.  Mai mult, din cauza faptului că zăpada reflectă 80% din razele UV, celulele epidermei sunt mult mai afectate. Aşadar, cremele de protecţie solară nu trebuie să lipsească nici în timpul iernii.

Mit 5: Avem nevoie de mai mult somn în timpul iernii

Din cauza diminuării luminii soarelui, prelungirea nopţilor şi scurtarea zilelor, în sezonul rece ne simţim mai somnoroşi  şi chiar ne trezim mai greu dimineaţa.  Cu toate acestea, ceea ce resimte  organismul nu este nevoia fizică de mai mult somn, ci mai degrabă dorinţa psihologică de a rămâne într-un loc confortabil cu temperatura constantă.

Mit 6: Temperaturile scăzute determină căderea părului

Studiile arată că femeile se confruntă în general cu pierderea părului în timpul verii, iar în timpul iernii problema se manifestă preponderent la nivelul scalpului. Acesta devine mai uscat şi iritat din cauza temperaturilor scăzute şi căciulilor, iar un scalp cu probleme inevitabil va afecta şi modul în care părul creşte: mai casant şi fragil. Aşadar, mâncărimile sau cojiţele ce pot apărea la nivelul scalpului în timpul iernii sunt un semn că aveţi nevoie de protecţie suplimentară şi este recomandat să folosiţi un şampon protector şi hidratant pentru scalp“, explică, Dr. Tania Bejan.

Mit 7: Dacă eşti răcit sau ai gripă, ia antibiotice

Cum atât gripa cât şi răceala sunt cauzate de virusuri, şi nu de bacterii, tratamentul cu antibiotice este inutil. Doctorul poate prescrie totuşi antibiotice în cazul în care pacientul dezvoltă o complicaţie de natură bacteriană precum sinuzită, otită, bronşită ori pneumonie.

Tratamentele pentru răceală şi gripă urmăresc ameliorarea simptomelor mai degrabă decât distrugerea virusului. Acestea sunt recomandate imediat ce se observă instalarea bolii.
În cazul răcelii, consultaţi medicul dacă simptomele severe durează mai mult de 10 zile, dacă prezentaţi dureri la nivelul urechilor şi  sinusurilor sau aveţi febra ridicată. Pentru gripă, apelaţi la medic. Acesta va decide care este tratamentul adecvat pentru complicaţiile apărute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”