Microbi vs. conservanţi: ce e mai sigur vara?

În timpul verii, toate microorganismele înfloresc. Problema este că pot invada frigiderul şi toate mâncărurile. Iar de aici la toxiinfecţie alimentară sau la infecţii care pot pune inclusiv viaţa în pericol poate fi un pas mic. Cu alte cuvinte, vara ce alegem: alimente pline de conservanţi sau fructe şi legume proaspete, de preferinţă din culturile bio?
  • Publicat:
Microbi vs. conservanţi: ce e mai sigur vara?

În timpul verii, toate microorganismele înfloresc. Problema este că pot invada frigiderul şi toate mâncărurile. Iar de aici la toxiinfecţie alimentară sau la infecţii care pot pune inclusiv viaţa în pericol poate fi un pas mic. Cu alte cuvinte, vara ce alegem: alimente pline de conservanţi sau fructe şi legume proaspete, de preferinţă din culturile bio?

“Mediatizarea” recentă a castraveţilor a atras atenţia asupra microorganismelor care ne pot popula alimentele. Primul scandal în privinţa bacteriei E-coli modificate datează din 1993, când o tulpină cu totul deosebită, O 157 H7, a făcut victime. Aceasta era în carnea de vită care a ajuns la consumatori prin hamburgeri.

Interiorul acestor produse nu se tratează termic cu mai mult de 70 de grade, şi astfel bacteria nu a fost distrusă prin căldură. Unii dintre cei care au mâncat acele produse au ajuns la colibaciloză enterohemoragică, afecţiune care distruge rinichii, inima şi creierul, cu potenţial fatal. În prezent, Europa se teme de o nouă tulpină de E-coli modificată, de data aceasta numită O 140, aflată pe legume.

Bio e sigur?

În contextul scandalului, specialiştii ne asigură că legumele şi fructele ecologice nu pot fi contaminate cu E-coli despre care s-a spus că ar proveni din bălegar, singurul îngrăşământ care se permite în agricultura eco. Motivul? Acesta nu se foloseşte crud pentru plante, pentru că le-ar arde, ci se lasă la compostat timp îndelungat.

“Temperatura din îngrăşământul organic depăşeşte în timpul procesului de autodistrugere temperatura de 70 de grade, la care bacteria ucigaşă moare”, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Cu alte cuvinte, vegetalele bio sunt sigure. Dacă însă legumele din agricultura tradiţională au fost tratate cu bălegar, dar necompostat, pericolul există. Aflaţi însă că aceste bacterii pot sta doar pe coaja fructelor şi legumelor. Ele nu pătrund în interior. Aşa că, dacă vă cumpăraţi legume sau fructe bio sau dintr-o sursă necunoscută, un simplu jet puternic de apă curată este de ajuns ca să înlăturaţi bacteriile periculoase.

Pe de altă parte, E coli se transmite prin contaminare încrucişată. De exemplu, în momentul în care manevraţi cu acelaşi cuţit carnea de vită contaminată şi legumele proaspete. Prin fierbere, bacteria se distruge, deci carnea e bună de consumat. Însă legumele proaspete devin un pericol, o dată atinse cu mâinile sau cuţitul şi consumate imediat.

Păstrarea alimentelor la rece

Aflaţi că E coli se poate dezvolta şi în frigider, la peste plus 5 grade. Aşa că toată vara verificaţi ca în frigider să fie constant o temperatură mai mică de 4 grade. În plus, nu reîncălziţi mâncărurile cu carne. Ideal ar fi să le consumaţi integral după preparare. Şi îngheţata devine periculoasă, dacă e scoasă din congelator, ţinută o perioadă, apoi reîngheţată şi consumată. Aceasta deoarece laptele este cel mai bun mediu pentru germeni.

Concluzia: dacă respectaţi regulile minime de igienă, puteţi avea o dietă sigură, fără să fiţi obligaţi să folosiţi produse pline de conservanţi. Acestea sunt sigure, e adevărat, dar vă atacă ficatul, supus oricum în timpul verii unui chin major, atâta vreme cât intervine activ în procesul de reglare termică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân