Metode naturale de imbunatatire a memoriei

Aproape oricine doreste sa aiba o memorie cat mai buna. Memoria este asociata cu cei doi lobi temporali ai creierului. Aceasta parte a creierului este implicata in recunoasterea si numirea obiectelor si chipurilor, prin compararea a ceea ce vedem cu o ide
  • Publicat:
Metode naturale de imbunatatire a memoriei
Metode naturale de imbunatatire a memoriei

Structura creierului si memoria
Lobii temporali sunt situati in spatele ochilor, de o parte si cealalta a capului, in zona tamplelor. Pe langa memorie, lobii temporali sunt implicati in vorbire, intelegerea muzicii si a tonului vocii. Hipocampusul este o alta zona a creierului care este implicata in retinerea informatiilor noi si ajuta o persoana sa invete sa faca lucruri noi. Este prima zona afectata de Alzheimer. In fata hipocampusului se afla amigdala, cea care coordoneaza raspunsurile emotionale ale unei persoane.

Alimente si suplimente care sustin memoria
O dieta echilibrata, care include proteine, grasimi benefice si carbohidrati, poate sustine activitatea din zona lobilor temporali ai creierului. Consumarea proteinelor la fiecare masa te poate ajuta sa stabilizezi nivelul zaharului din sange si sa eviti confuzia usoara care se stabileste uneori dupa mesele bogate in carbohidrati sau zahar.

Acizii grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 sunt o componenta majora a materiei creierului si pot imbunatati activitatea acestuia. Grasimile din componenta creierului sunt necesare pentru buna functionare a nervilor, sunt esentiale pentru membranele nervoase si sinapse. Persoanele care au o dieta bogata in grasimi saturate pot da semne de dementa mai devreme decat cei care consuma regulat peste. Acizii grasi Omega 3 se gasesc in carnea de peste (somon, ton, macrou, hering). Folsind suplimente de ulei de peste de buna calitate, poti imbunatati memoria si activitatea creierului.

Antioxidantii
Antioxidantii inclusi in dieta pot imbunatati memoria prin reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi care pot aparea odata cu inaintarea in varsta. Printre alimentele bogate in antioxidanti se numara fructele si legumele viu colorate. Cei mai buni antioxidanti se gasesc in fructele de padure (afine, mure, coacaze), prune, avocado, portocale, cirese, spanac, broccoli, sfecla, ardei rosu. Mancand o gama cat mai larga de fructe si legume colorate iti asiguri o varietate cat mai mare de antioxidanti care iti hranesc si protejeaza creierul.

Suplimentele
Suplimentele care ajuta memoria includ antioxidanti precum acidul alfa lipoic, vitamina E si vitamina C. Ginkgo biloba este o planta care intensifica circulatia sanguina in creier, ceea ce conduce la imbunatatirea memoriei si a puterii de concentrare. Fosfatidilserina este un nutrient care se gaseste in alimente si in membranele celulare din organism. In unele experimente, acest supliment a fost administrat unor grupuri de persoane, demonstrandu-se faptul ca fosfatidilserina creste activitatea metabolica a creierului, imbunatateste memoria, abilitatile verbale si capacitatea de invatare.

Memoria si puterea de concentrare nu trebuie sa scada odata cu varsta. De fapt, schimbarile severe ale activitatii normale a creierului nu sunt semnele imbatranirii sanatoase, ci semnaleaza aparitia unor afectiuni. Creierul are nevoie de o alimentatie sanatoasa pentru a functiona cat mai bine. Suplimentele si exercitiile de stimulare a creierului sunt recomandate persoanelor care au avut in familie cazuri de dementa sau Alzheimer, dar si persoanelor care au suferit de probleme de sanatate ale creierului in trecut. Nu uita ca este important sa incepi cat mai devreme dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase pentru creier, daca vrei sa ai o memorie buna de-a lungul vietii.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Insarcinata sau nu?
Insarcinata sau nu?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”