Mercurul, unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii

Mercurul poate afecta ireversibil functia neurologica, iar daca esti insarcinata, bebelusului ii este afectat sistemul nervos
  • Publicat:
Mercurul, unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii
Mercurul, unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii

Mercurul este un element chimic, frecvent intalnit in mediul inconjurator, fie ca parte a acestuia, fie ca rezultat al procesului de poluare. In apa, in aer si in sol, mercurul se strecoara usor si in mancare, iar in cantitati mari este deosebit de toxic, cauzand probleme serioase de sanatate.

Astfel, mercurul poate afecta ireversibil functia neurologica, iar daca esti insarcinata, bebelusului ii este afectat sistemul nervos. De asemenea, copiilor care mananca peste bogat in mercur le este pusa in pericol dezvoltarea cerebrala. 

Pestele, un aliment bogat in mercur

Dintre toate alimentele, pestele a fost desemnat drept cea mai bogata sursa de mercur. Asadar, pentru a-ti proteja propria sanatate precum si pe cea a micutului tau de efectele nocive ale acestui metal, cel mai indicat este sa eviti includerea unor pesti in dieta, in special inainte si pe perioada sarcinii, precum si atunci cand alaptezi. Asadar:

–    evita sa mananci carne de rechin, peste spada si macrou regal intrucat contin o cantitate foarte mare de mercur;
–    consuma pestele ceva mai sarac in mercur (raci si unele fructe de mare precum scoici, stridii, melci de mare, crabi, homari) in cantitati care sa nu depaseasca 340 de grape
pe saptamana (de doua ori este suficient).

Alti pesti saraci in mercur, consumati destul de frecvent sunt: tonul alb la conserva, somonul, somnul si fileul de cod Pollock. De retinut ca intre speciile de pesti apartinand aceleiasi familii exista diferente in privinta cantitatii de mercur. Astfel, tonul alb albacore este mai bogat in mercur decat tonul de la conserva (un peste mic, saritor).

Detoxifierea organismului dupa o “cura de mercur” este destul de greoaie, metalul eliminandu-se lent prin urina, fecale si laptele matern.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Respira sanatos!
Respira sanatos!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”