Măştile fabricate acasă sau în ateliere de croitorie oferă protecţie împotriva Sars-Cov-2? Ministerul Sănătăţii răspunde

Peste tot în lume este criză de măşti medicale. Nu doar în rândul populaţie ci în rândul cadrelor medicale. Fabricarea lor din materiale textile oferă protecţie?
  • Publicat:
Măştile fabricate acasă sau în ateliere de croitorie oferă protecţie împotriva Sars-Cov-2? Ministerul Sănătăţii răspunde
Măştile fabricate acasă sau în ateliere de croitorie oferă protecţie împotriva Sars-Cov-2? Ministerul Sănătăţii răspunde foto Shutterstock

Deşi, tot mai multe ateliere de croitorie au început să fabrice măşti medicale din diverse materiale textile pentru a veni în spirijinul cadreleor medicale,dar şi al populaţiei acestea nu oferă protecţie împotriva virusului vinovat de boala coronavirus. Iată ce răspuns au dat cei de la Ministerul Sănătăţii despre acest subiect.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alte instituţii internaţionale de sănătate publică menţionează foarte clar că măştile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon NU protejează împotriva infecţiei cu coronavirus.

Ce măşti protejează?

Conform informaţiilor publicate de autorităţi, pentru a proteja eficient împotriva unor infecţii, măştile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existenţa unor filtre speciale şi, în acelaşi timp, să permită respiraţia corectă. Materialul din care sunt fabricate măştile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricaţie prezintă o reţea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor şi astfel nu ne protejează eficient împotriva infecţiilor.

Când ajută măştile medicale?


Dacă sunteţi suspect sau aveţi infecţie cu coronavirus: purtatul unei măşti faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur. Dacă nu sunteţi infectat: nu există în prezent dovezi ştiinţifice că sunteţi mai protejat în faţa coronavirusului dacă purtaţi mască decât dacă nu purtaţi.

Important: în orice situaţie, măştile faciale protejează doar dacă sunt însoţite de spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectanţi pe bază de alcool (concentraţie 70%).
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân