Mâncărimile anale – ce le cauzează, cum scapi de ele

Mâncărimile anale nu sunt întotdeauna legate de igiena zonei. Uneori pot fi simptome ale unor probleme de sănătate sau chiar igienă excesivă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mâncărimile anale - ce le cauzează, cum scapi de ele
Sursa foto: Shutterstock

Inconfortabile şi jenante, mâncărimile anale nu sunt întotdeauna legate de igiena zonei. Uneori pot fi simptome ale unor probleme de sănătate, altele pot fi cauzate chiar de igiena excesivă.

Iată câteva dintre cauzele care le pot provoca şi ce remedii vă propunem!

Hârtia igienică

Este primul obiect spre care trebuie să vă îndreptaţi atenţia. Oricât de tentante ar fi, renunţaţi la tipurile de hârtie igienică parfumată. Alegeţi-le în schimb pe cele cu 2-3 straturi şi nu ezitaţi să folosiţi hârtie igienică reciclată. Este mai ieftină şi vă arătaţi și responsabil faţă de resursele plantei.

În acelaşi timp, nu uitaţi că o curăţare corectă se face dinspre zona genitală spre anus, cu mişcări uşoare, repetând gestul până zona rămâne curată. Ştersul prea agresiv poate cauza iritaţii în zona anală.

Curăţarea excesivă

Folosirea prea intensă a săpunului, deodorantelor, şerveţelelor antibacteriene poate duce la distrugerea barierei de protecţie a pielii în acea zonă.

Alimentaţia

Consumul excesiv de cafea poate afecta mucoasa anală, deoarece cofeina este un diuretic eficient.

Alte alimente care pot cauza iritaţii anale sunt:

  • Berea şi băuturile carbogazoase
  • Zahărul în exces
  • Mâncarea prea condimentată
  • Ciocolata şi citricele în exces
  • Produsele lactate

Lenjeria intimă

Dacă este prea strâmtă, de tip tanga sau cu multe cusături, lenjeria poate provoca iritaţii. Dantela şi materiale precum vâscoza sau poliesterul întreţin mediul umed, prolific pentru microorganisme.

Alegeţi materiale precum bumbacul organic, care absoarbe umezeala. Lenjeria intimă trebuie schimbată zilnic şi spălată cu un detergent cât mai neutru, pentru piele sensibilă.

Activitatea intestinului gros

Dacă scaunele nu sunt regulate şi suferiţi de constipaţie, eliminarea fecalelor devine greoaie şi cauzează fisuri şi leziuni anale.

Includeţi mai multe fibre în dietă, hidrataţi-vă sau apelaţi la laxativele recomandate de medic.

Hemoroizii

Hemoroizii sunt vene umflate în interiorul sau exteriorul zonei anale, care cauzează dureri, mâncărimi, disconfort. Un stil de viaţă sedentar, scaunele neregulate sau sarcina pot favoriza apariţia lor.

Deseori, disconfortul hemoroidal poate fi ameliorat cu băi calde în zona anală, în care puteţi pune câteva picături de ulei esenţial. Dar cel mai indicat este să consultaţi un medic.

Bacteriile, ciupercile sau virusurile

Ele pot migra cu uşurinţă din zona genitală către orificiul anal. De asemenea, mai ales în cazul copiilor, bacteriile care cauzează afecţiuni ale căilor respiratorii au ca efect şi mâncărimi anale.

Negi

Virusul HPV se manifestă iniţial prin apariţia verucilor sau a negilor. Este un virus care se transmite pe cale sexuală, iar negii se dezvoltă mai întâi în zona anală, răspândindu-se apoi spre organele genitale.

Mergeţi la doctor imediat ce suspectaţi că aveţi negi în zona genitală. Netratată, această problemă poate duce la cancer rectal.

Paraziţi

Se întâlnesc peste tot, dar mai ales la copii, care sunt cei mai mari purtători şi răspândesc ouăle paraziţilor cu mare rapiditate. Pot fi observaţi la toaletă, ca nişte puncte mişcătoare mici şi albe.

Dacă un membru al familiei este infectat, întreaga familie trebuie tratată. Mare atenţie la igiena lenjeriei, aşternuturilor, prosoapelor şi la igiena alimentară.

Scabia sau râia

Scabia (râia) este cel mai des întâlnită în centrele de îngrijire, pentru că oamenii stau în contacte foarte apropiate. De asemenea, dacă lenjeriile acestor centre nu sunt dezinfectate, persoanele şi vizitatorii pot fi extrem de uşor contaminaţi.

Din fericire, dermatologul poate prescrie un tratament cu unguente şi boala se vindecă în 2 săptămâni.

Psoriazisul

Psoriazisul este o boală de piele care poate afecta regiuni multiple ale corpului, cauzând mâncărimi şi în zona anală. Eczemele sau excesul de sebum pot şi ele cauza iritaţii ale zonei.

Antibioticele

De obicei, administrarea de antibiotice se manifestă prin iritaţii şi secreţii în zona vaginală, diaree – pentru că afectează flora intestinală -, dar şi mâncărimile anale pot fi o reacţie adversă. Nu uitaţi să asociaţi un eubiotic în tratament.

Alte cauze pot fi diabetul de tip 2, limfoamele, bolile renale, anxietatea, stresul sau bolile de ficat. De asemenea, tratamentele asociate bolilor pot avea efecte secundare.

Dacă mâncărimile anale devin persistente, mergeţi la medic, pentru că pot indica afecţiuni serioase!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”