Liposelecţia poate ameliora diabetul zaharat de tip II

Un studiu realizat de organizaţia britanică National Bariatric Surgery Registry arată că diabetul zaharat de tip II poate intra în fază de remisie după intervenţii chirurgicale de scădere în greutate.
  • Publicat:
Liposelecţia poate ameliora diabetul zaharat de tip II
Liposelecţia poate ameliora diabetul zaharat de tip II
Diabetul zaharat de tip II poate intra în fază de remisie după intervenţii chirurgicale de scădere în greutate, arată un studiu realizat de organizaţia britanică National Bariatric Surgery Registry. Această descoperire poate fi cheia rezolvării a două dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile ale secolului: diabetul şi obezitatea. Liposelecţia VASER cu ultrasunete, una dintre cel emai avansate tehnici de remodelare corporală diponibilă în ţara noastră, devine astfel, pe lângă o metodă de chirurgie estetică, şi o speranţă pentru bolnavii de diabet.
În lume, aproape un miliard de oameni sunt supraponderali, iar aproximativ 90% dintre persoanele obeze primesc diagnosticul de diabet de tipul II. În acest moment se poate vorbi despre diabet şi obezitate în termeni de epidemii mondiale.
Cercetările organizaţiei britanice National Bariatric Surgery Registry arată că 50% dintre pacienţii obezi cu diabet nu mai prezentau semne de această boală după un an de la operaţia de scădere în greutate, în timp ce procentul se ridică la 86% după doi ani de la intervenţie. Din acest raport reiese că 188 din cei 379 de pacienţi obezi supuşi operaţiei de reducere a greutăţii nu mai prezentau diabet de tipul II la un an după operaţie. În plus, s-a constatat şi ameliorarea bolilor conexe. Datorită acestor rezultate, se vorbeşte chiar de o posibilă decontare a acestui tip de operaţie prin sistemul de asigurări de sănătate, din păcate însă, deocamdată nu şi la noi în tară.
Profesorul Sir George Alberti, purtătorul de cuvânt al Imperial College din Londra, a declarat că „intervenţiile chirurgicale de scădere în greutate sunt eficiente pentru pacienţii cu diabet de tip II şi obezitate atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi al costurilor”. În plus, el a mai menţionat că, „pentru persoanele cu obezitate severă şi diabet de tip II, aceste proceduri ar trebui luate în considerare mult mai devreme în managementul stării de sănătate, nu amânate ca ultimă soluţie”.
În ceea ce priveşte chirurgia estetică de reducere a greutăţii, ultima noutate pe piaţa din România este liposelecţia VASER cu ultrasunete. Spre deosebire de alte proceduri de lipoaspiraţie, această metodă selectează grăsimea fără a afecta celelalte ţesuturi din zona tratată (vase de sânge, nervi, ţesuturi de legătură), reducând cu maximă precizie ţesutul adipos.
Având în vedere că liposelecţia poate fi folosită cu succes şi pentru reducerea grăsimii de pe zone mai mari ale corpului, această procedură este o opţiune viabilă pentru pacienţii supraponderali. Liposelecţia VASER cu ultrasunete este indicată şi pacienţilor supraponderali care suferă de diabet zaharat atât pentru a obţine reducerea greutăţii, cât şi pentru ameliorarea diabetului.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân