Legumele cu frunze verzi sunt esenţiale pentru o digestie bună

Pentru prima dată, cercetătorii au arătat cu un compus neobişnuit al zahărului care se găseşte în legumele cu frunze verzi hrăneşte flora bacteriană din stomac (bacteriile bune) şi le blochează pe cele dăunătoare.
  • Publicat:
Legumele cu frunze verzi sunt esenţiale pentru o digestie bună
Pentru prima dată, cercetătorii au arătat cu un compus neobişnuit al zahărului care se găseşte în legumele cu frunze verzi hrăneşte flora bacteriană din stomac (bacteriile bune) şi le blochează pe cele dăunătoare.

Este vorba despre sulfo-chinovoza (SQ ), un monozaharid care conţine sulf  – un lucru important pentru că sulful este al treilea cel mai abundent mineral din organism şi unul dintre amino acizii vitali folosiţi pentru a crea proteine pentru celule, ţesuturi, hormoni importanţi, enzime şi anticorpi.

„Sulful este crucial pentru formarea proteinelor, componente esenţiale ale tuturor organismelor vii, a declarat unul dintre cercetători”, Spencer Williams de la Universitatea din Melbourne, Australia. SQ este singura moleculă a zahărului care conţine sulf, iar digerarea moleculelor de către bacterii eliberează sulf în mediu,  unde reintră în circuit pentru a fi refolosit de alte organisme.

Sulfo-chinovoza este produsă de toate plantele verzi pentru a facilita fotosinteza, şi cu cât este mai verde planta, cu atât conţine mai mult sulf. Potrivit lui Rae Johnston de la Gizmondo, în fiecare an, legumele cu frunze verzi produc zahăr la o scală comparabilă cu întreaga producţie mondială de minereu de fier.

Singura problemă? Oamenii nu îl pot digera.”Nimeni nu avea nicio ideea unde se duce sau ce se întâmplă cu el în momentul în care planta moare. Dar, de fapt, este folosit de bacteriile care trăiesc în intestin pentru a le promova creşterea, ceea ce este benefic pentru sănătatea noastră”, a declarat coordonatorul proiectului Ethan Goddard-Borger de la Walter and Eliza Hall Institute din Melbourne pentru publicaţia Sydney Morning Herald.

Deşi oamenii de ştiinţă ştiau de acum 50 de ani despre prezenţa SQ în legumele cu frunze verzi, precum spanacul, broccoli, varza kale sau pătrunjel, nimeni nu şi-a putut da seama cum bacterii din intestin extrag acest monozaharid din legume pentru a-l folosi ca sursă de energie.

O echipă de cercetători din Australia a identificat o enzimă YihQ pe care bacteria o foloseşte pentru a izola, absorbi şi metaboliza aceste zaharuri care conţin sulf.

Bacteriile din intestin, cum ar fi tulpinile protectoare de  E. Coli, folosesc SQ ca sursă de energie.  „E. Coli oferă o barieră protectoare care previne creşterea şi colonizarea bacteriilor rele”, explică Goddard –Borger.

Astfel, consumul legumelor cu frunze verzi este un factor important in menţinerea sănătaţii intestinului şi a unei digestii sănătoase.

Această descoperire rezolvă un mister vechi de 50 de ani în privinţa modului în care moleculele cele mai bogate în zaharuri trec de la plantă la plantă şi deschide posibilitatea fabricării unor noi tipuri de antibiotice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”