Legătura dintre obezitate, sindromul ovarelor polichistice şi cancerul endometrial

Cancerul endometrial este cel mai frecvent tip de cancer al organelor sistemului reproductiv feminin. În Europa, 1-2 din 100 de femei vor dezvolta cancer endometrial la un moment dat al vieţii lor, potrivit experţilor Societăţii Europene pentru Oncologie Medicală
  • Publicat:
Legătura dintre obezitate, sindromul ovarelor polichistice şi cancerul endometrial

Cancerul endometrial este cel mai frecvent tip de cancer al organelor sistemului reproductiv feminin.

În Europa, 1-2 din 100 de femei vor dezvolta cancer endometrial la un moment dat al vieţii lor, potrivit experţilor Societăţii Europene pentru Oncologie Medicală (ESMO). În Uniunea Europeana, peste 88.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer endometrial în fiecare an. Acest număr este în creştere în majoritatea ţărilor europene.

Acest tip de cancer apare de obicei la femeile trecute de 50 de ani, aşadar după menopauză; cu toate acestea până la 25% din cazuri pot aparea înainte de menopauza.

La diagnostic, aproximativ 75% dintre femei au cancerul limitat la uter (stadiul I) (situaţie valabila in statele din Europa Occidentală). Pentru aceste femei, prognosticul este bun şi rata de supravieţuire la 5 ani este de 90%.

Informaţiile medicale oferite mai jos se bazeaza pe ghidurile practice ale European Society for Medical Oncology (ESMO – Societatea Europeana pentru Oncologie Medicala) pentru managementul cancerului de endometru. Ghidul, tradus de Asociatia Daruieşte Viaţa în urma unui acord de parteneriat cu ESMO, va fi disponibil pe site-ul www.daruiesteviata.ro in totalitate.

Cei mai importanţi factori de risc ai cancerului endometrial

Majoritatea cancerelor endometriale au nevoie de estrogen pentru a creşte. Fără estrogeni ele se vor opri din creştere sau vor creşte mult mai încet. Acesta este motivul pentru care, cu câteva excepţii, factorii care cresc riscul de cancer endometrial sunt legaţi de estrogen.

Principalii factori de risc pentru cancerul endometrial sunt:

  • Îmbătrânirea: riscul de cancer endometrial creşte pe masură ce femeile îmbătrânesc.
     
  • Genele: femeile cu sindrom de cancer de colon nonpolipozic ereditar, cunoscut şi sub numele de sindromul Lynch, au un risc crescut de a dezvolta cancer de colon şi endometrial la un moment dat în viaţă. Acest sindrom este o dereglare moştenită cauzată de o mutaţie genetică. Reprezintă pînă la 5% din cazurile de cancer endometrial.
     
  • Istoricul familial de cancer endometrial: dacă există rude de gradul I (mamă, soră sau fiică) care a avut cancer endometrial există un risc mai crescut de a avea cancer endometrial. Istoricul personal al cancerului de sân sau ovarian:
    • Dacă o persoană a avut cancer de sân sau ovarian creşte riscul dezvoltării cancerului endometrial.
    • Pentru femeile cu un istoric personal de cancer la sân, riscul creşte de asemenea dacă pacienta a fost tratat cu tamoxifen. Tamoxifenul este o substanţă antiestrogenica; în acest caz ar trebui să existe un risc mai scazut, dar tamoxifenul are de asemenea un efect de stimulare a endometrului, ceea ce poate susţine dezvoltarea sau creşterea cancerului endometrial. In esenţă, pentru femeile cu cancer la sân cărora le-a fost prescris tamoxifen, beneficiul tratamentului cu tamoxifen depăşeste riscul de a dezvolta cancer endometrial.
       
  • Istoricul personal al anumitor boli ginecologice:
     
  • Sindromul ovarelor polichistice: acest sindrom duce la un nivel crescut al estrogenilor şi la unul scăzut al progesteronului faţă de normal, ceea ce creşte prin urmare riscul de a dezvolta cancer endometrial.
     
  • Expunerea la estrogen în lipsa progesteronului sau în prezenţa acestuia într-o cantitate insuficientă, de exemplu:
    • La unele femei există uneori un dezechilibru natural.
    • Utilizarea sau aportul de estrogeni externi, mai ales terapii cu hormoni care conţin doar estrogeni, nu şi progesteron după menopauză.
  • Excesul de greutate şi obezitatea: faptul de a fi supraponderal sau obez creşte riscul de cancer endometrial deoarece astfel se modifică nivelul estrogenilor şi efectele lor.
     
  • Diabetul: femeile cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial deoarece acesta modifică nivelul de estrogeni şi efectele lor.
     
  • Hipertensiunea arterială: s-a sugerat că hipertensiunea arterială este asociată cu un risc mai mare de cancer endometrial, dar mecanismul prin care este posibila aceasta asociere nu este încă destul de clar.
     
  • Factori geografici: femeile care trăiesc în America de Nord sau în Europa au un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial.
     
  • Lipsa sarcinii: femeile care nu au fost însarcinate niciodată au un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial. Pe de alta parte, femeile care au avut un copil sau mai mulţi prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer endometrial.
     
  • Numărul total de cicluri menstruale: faptul de a avea mai multe cicluri menstruale pe parcursul vieţii creşte riscul dezvoltării cancerului endometrial, din nou din motive hormonale.

Administrarea pilulelor contraceptive care conţin atât estrogen, cât şi progesteron micşorează riscul dezvoltării de cancer endometrial.

Alţi factori au fost suspectaţi că ar fi asociaţi cu un risc crescut (consumul de alcool, lipsa activităţii fizice) sau scăzut (consumul de fitoestrogeni din produsele alimentare pe baza de soia, cafea şi legume) de dezvoltare a cancerului endometrial, însă dovezile sunt lipsite de consistenţă.

Cititi pe site-ul www.daruiesteviata.ro care sunt cele mai bune tehnici pentru diagnosticarea cancerului de endometru, disponibile si in Romania.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân