La ce temperatură se spală hainele pentru a distruge coronavirusul

Specialiştii recomandă să evităm spălarea hainelor la o temperatură mică, de obicei 30 de grade Celsius, pentru că aceasta nu distruge eficient virusurile.
  • Publicat:
La ce temperatură se spală hainele pentru a distruge coronavirusul
Pentru ce se folosește clorul Clorul este o substanță foarte puternică și se folosește pentru albirea rufelor, dar și pentru dezinfecția hainelor pătate de sânge, vomă sau materii fecale. De asemenea, este util pentru dezinfectarea suprafețelor atinse frecvente (clanțe, butoane lift, întrerupătoare etc.). Ține cont însă că întotdeauna clorul trebuie „îndoit” cu apă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Da, coronavirusul poate supravieţui şi pe haine! Chiar dacă cea mai eficientă metodă de prevenţie a infecţiei cu noul coronavirus este spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, există şi alte recomandări pentru a reduce riscul de infecţie. 

Printre acestea se numără dezinfectarea hainelor cu care am fost îmbrăcaţi în afara casei.

Să nu uităm de prosoape, mai ales dacă sunt folosite la comun!


Specialiştii recomandă să evităm spălarea hainelor la o temperatură mică, de obicei 30 de grade Celsius, pentru că aceasta nu distruge eficient virusurile. Iată, în schimb, temperatura optimă pentru dezinfectarea corectă a rufelor şi alte sfaturi utile.

Cu cât mai fierbinte, cu atât mai bine!

Temperatura corpului uman este, în medie, de 37 de grade Celsius, ceea ce constituie un mediu ideal de dezvoltare şi proliferare a bacteriilor şi virusurilor. Aşadar, este de la sine înţeles că pentru distrugerea acestora este necesară o temperatură mai ridicată a apei în care ne spălăm hainele.

Majoritatea virusurilor nu rezistă la temperaturi peste 60 de grade Celsius, aşa că este indicat să setăm temperatura la maşina de spălat peste această valoare. În special prosoapele, lenjeria de pat, eşarfele, lenjeria intimă şi hainele copiilor trebuie spălate la temperaturi ridicate.

Dar şi hainele de zi cu zi trebuie dezinfectate, pentru că intră în contact cu multe suprafeţe posibil contaminate. Pentru că multe articole vestimentare sunt realizate din materiale sensibile la temperaturile ridicate, este indicată folosirea unor produse pe bază de alcool, care nu pătează hainele, dar elimină foarte eficient bacteriile şi virusurile, chiar şi la o temperatură mai mică a apei.

Pentru un plus de siguranţă, puteţi pune hainele spălate la un ciclu de uscare de 20 de minute.

Călcaţi rufele şi igienizaţi periodic cuva maşinii de spălat!

O altă recomandare este să călcaţi hainele. Temperatura fierului de călcat poate ajunge până la 100 de grade Celsius, temperatură la care nu rezistă niciun microb.

Nu uitaţi de curăţarea maşinii de spălat, în special cuva acesteia, care poate adăposti multe virusuri şi bacterii. Acest lucru este valabil mai ales dacă obişnuiţi să lăsaţi hainele nespălate în maşina de spălat mai multe zile la rând.

Aşadar, curăţaţi cu dezinfectant cuva, fiecare colţişor şi nu ar strica un ciclu de spălare „în gol”, cu o cană de oţet alb, la o temperatură de cel puţin 60 de grade Celsius.

Este indicat să faceţi asta o dată la o lună, pentru eliminarea oricăror urme de săpun, detergent, balsam, mucegai şi alţi microbi.

Nu exageraţi cu detergentul şi evitaţi balsamul!

Aveţi grijă şi la cantitatea de detergent folosită! Nu exageraţi, nu folosiţi mai mult decât este specificat pe etichetă, pentru că spuma în exces nu va fi eliminată şi se va acumula în fibrele hainelor, determinând apariţia mirosului neplăcut al hainelor, diverse reacţii alergice ale pielii, dar şi dezvoltarea bacteriilor.

Cât priveşte balsamul de rufe, este indicat să îl folosiţi cât mai rar spre deloc. Folosiţi, în schimb, oţet alb (o jumătate de cană, în timpul ciclului de clătire) sau dezinfectant parfumat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”