Investigatii pentru monitorizarea sanatatii aparatului genital masculin

Barbatii ar trebui sa-si efectueze anual un examen urogenital, in special in perioada 20 - 34 ani, cand exista cel mai mare risc de cancer testicular si hidrocel...
  • Publicat:
Investigatii pentru monitorizarea sanatatii aparatului genital masculin
Investigatii pentru monitorizarea sanatatii aparatului genital masculin

Nu doar femeile, ci si barbatii ar trebui sa-si efectueze anual un examen urogenital, in special in perioada 20 – 34 ani, cand exista cel mai mare risc de cancer testicular si hidrocel. Iata asadar ce investigatii ar trebui facute, pe langa autopalparea testiculara regulata si tuseul rectal.

Urografia intravenoasa

Este o modalitate de examinare radiologica a aparatului urinar, prin care pot fi depistate la timp in special infectia urinara, hematuria (prezenta de sange in urina), tulburarile mictionale si colicile nefritice.

Tehnica consta in radiografierea cailor urinare, dupa opacifierea acestora cu un produs de contrast iodat injectat pe cale venoasa.

Daca suferi de rinita alergica, trebuie sa-ti anunti medicul inainte de a te supune acestui tip de investigatie, intrucat substanta de contrast utilizata poate crea o reactie alergica.

De asemenea, diabeticii aflati sub tratament cu metformin trebuie sa intrerupa administrarea acestui medicament cu 48 de ore inainte de efectuarea investigataiei.

Examenul antigen prostatic specific (PSA)

Tehnica permite detectarea unei substante din sange, PSA, a carei prezenta indica o infectie la nivelul prostatei, o inflamatie sau chiar cancer de prostata. Aceasta se utilizeaza pentru depistarea din timp a bolilor la barbatii care nu se confrunta cu tulburari de mictiune.

Atentie! Un examen recent al prostatei poate modifica rezultatele analizei de sange pentru depistarea PSA, intrucat masarea prostatei antreneaza rezultate fals pozitive.

Ecografia prostatica

Aceasta evidentiaza caracteristicile prostatei, posibile adenoame de prostata, cancere prostatice (neomogenitatea structurii), prostatite cronice si abcesul prostatic. In anumite situatii, medicul poate solicita ecografii postmictionale, adica dupa ce pacientul a urinat complet.

Ecografia prostatei consta fie in aplicarea unui detector cu ultrasunete pe abdomenul inferior, fie introducerea acestui detector in anus (ecografie transrectala). Aceasta din urma permite continuarea cu punctia ecoghidata.

TC (tomografia computerizata)

Cu ajutorul razelor X se creeaza imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului, identificand astfel modificarile prostatei. Ca si in cazul urografiei intravenoase, medicul va folosi (in caz de nevoie) o substanta de contrast iodata, care pune mai bine in evidenta organul investigat.

In acest fel poate fi depistata hiperplazia benigna de prostata (prostata marita), fara a mai fi nevoie de alte teste.

RMN (rezonanta magnetica nucleara)

O metoda ceva mai invaziva de diagnostic decat ecografia prostatica, RMN are insa avantajul ca permite detectarea adenopatiei pelvine tumorale secundare cancerului de prostata, intrucat diferentiaza bine structurile tisulare moi.

Sumarul de urina permite identificarea altor cauze decat cancerul de prostata, ce determina tulburari de mictiune (de urinare).

Citeste si Prea mult sex duce la cancer de prostata?
Health news

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dubla mastectomie la doar 19 ani!
Dubla mastectomie la doar 19 ani!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân