Învaţă să te fereşti de insolaţie

Insolaţia face „victime” în fiecare vară şi, chiar dacă s-au scris multe articole pe această temă, multe persoane nu ştiu încă prin ce mod se pot proteja de insolaţie, ce o provoacă sau ce o vindecă.
  • Publicat:

Insolaţia face „victime” în fiecare vară şi, chiar dacă s-au scris multe articole pe această temă, multe persoane nu ştiu încă prin ce mod se pot proteja de insolaţie, ce o provoacă sau ce o vindecă.

Deoarece zilele de vară sunt tot mai fierbinţi, este sezonul vacanţelor şi încercăm să petrecem cât mai mult timp la soare, pe litoral sau la munte, este absolut necesar să ştim lucrurile esenţiale despre insolaţie, despre expunerea la soare şi efectele acesteia.

Ce este insolaţia?

Insolaţia este rezultatul expunerii la temperaturi ridicate, eventual combinată cu activităţi fizice moderate sau intense în cazul persoanelor tinere şi pe un teren de alte boli sistemice la vârstnici.

Printre factorii care pot contribui la apariţia acestei suferinţe sunt: consumul insuficient de lichide necesare pentru termoreglare, alcoolul, tramentele antihistaminice, antihipertensive, antidepresive. Semnele care trebuie să ne alarmeze sunt ameţeala, somnolenţa, senzaţia de greaţă, dureri de cap, slăbiciune, tulburări de vedere. Acesta este momentul în care trebuie să acţionăm şi să intrăm într-o încăpere răcoroasă, să încercăm să ne liniştim pentru câteva minute, întinşi la orizontală, eventual cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii, să facem un duş răcoritor şi să începem să consumăm cât mai multă apă cu înghiţituri mici.

Dacă situaţia se complică generând pierderea starii de conştienţă, confuzie, temperatură ridicată (40 grade Celsius), frisoane sau dacă nu putem bea lichide, este nevoie de o opinie medicală urgentă şi eventual tratament simptomatic şi fluide intravenos.

Arsurile solare – cauze şi tratament

Arsurile solare sunt cauzate de abuzul de expunere la soare şi pot avea consecinţe imediate şi de lungă durată. Sunt de diferite grade, producând de la roşeaţă, usturime, mâncărime, bule cu lichid, “cojirea pielii” până la decolarea de zone extinse de piele, cu umflături ale picioarelor, asociate cu alte complicaţii sistemice precum hipotensiune arterială, ritm cardiac accelerat, febră, frisoane, confuzie, infecţii.

Ce putem face? În cazul arsurilor uşoare, va trebui să aplicăm rapid comprese reci, schimbate frecvent, să facem băi sau duşuri reci, să aplicăm creme pe bază de mentol, aloe vera, eventual ţinute la frigider.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul pot ajuta la calmarea durerii şi reducerii umflăturilor picioarelor, atunci când apar ca urmare a arsurii solare. În situaţii severe, asociate cu dureri puternice, decolări extinse de piele, stare de rău etc. este important să vă adresaţi medicului.

Ideal este să evităm orice tip de arsură solară deoarece persoanele cu piele deschisă la culoare şi multe aluniţe sunt mult mai predispuse la a dezvolta cancer de piele.

8 sfaturi pentru a preveni insolaţia şi arsurile solare

  • Consumul viguros de lichide când ne expunem la soare şi temperaturi ridicate,

  • Amânarea activităţilor sportive sau efortului mai intens pentru momente mai răcoroase ale zilei.

  • Consumarea de apă plată şi băuturi sportive îmbogaţite cu electroliţi

  • Evitarea băuturilor alcoolice şi care conţin cafeină (cafea, ceai, cola) care determină deshidratarea

  • Vestimentaţia aleasă va fi una lejeră şi de culoare deschisă, ideal este să purtăm o pălărie sau şapcă, precum şi ochelari de soare.

  • Expunerea la temperaturi ridicate trebuie făcută treptat, asociată cu duşuri răcoritoare frecvente.

  • Foarte importantă este crema de fotoprotecţie care ar trebui să aibă un factor de protecţie minim 30, aplicată în cantităţi generoase, de câteva ori pe zi, care blochează atât razele UVB, cât şi UVA.

  • Trebuie evitată, pe cât posibil, expunerea la soare între orele 12 şi 15, atunci când emisia de ultraviolete este cea mai dăunătoare pentru noi.

Dr. Laurenţiu Vlădău, Medic Specialist Dermatologie-Venerologie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Optimismul dăunează grav sănătăţii?
Optimismul dăunează grav sănătăţii?
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”