Insarcinata sau nu?

Majoritatea persoanele au impresia ca o femeie a ramas insarcinata daca o vad alergand la toaleta, incovoiata, simtindu-se rau. Totusi, semnele instalarii unei sarcini sunt mai subtile decat atat. Si mai multe...
  • Publicat:
Insarcinata sau nu?
Insarcinata sau nu?

Rau pe tot parcursul zilei
Senzatia de stare de rau dimineata este probabil cel mai cunoscut semnal ca femeia in cauza a ramas insarcinata. Totusi, multi nu stiu ca aceasta greata de dimineata nu survine doar in acest moment al zilei, ea putand aparea oricand. Insa, exista totusi posibilitatea ca senzatia sa se instaleze mai degraba dimineata, fapt care se datoreaza hiperaciditatii acumulate in stomac, peste noapte. Dar, chiar si asa, majoritatea femeilor care au greturi dimineata, sufera din cauza acestora si pe parcursul intregii zile.

Mirosuri de nesuportat
Cu ceva timp inainte de a experimenta senzatiile de rau din timpul zilei, unele femei dezvolta un simt olfactiv deosebit. Mirosurile devin brusc mai usor de sesizat, iar simtul olfactiv se acutizeaza. Multe femei nu pot nici macar sa gateasca din cauza manierei in care recepteaza mirosurile. Singura varianta este sa comande mancare ori sa iasa la masa la restaurant. Iar asta pentru ca simplul miros de oua sau pizza, ori pui devind e nesuportat pentru femeia insarcinata.

Epuizare fizica si psihica
Este cauzata in cele mai multe dintre cazuri de schimbarile majore care se petrec la nivelul tuturor sistemelor functionale ale organismului. De aceea, senzatia pe care femeia insarcinata o resimte este aceea de oboseala peste masura. In acest sens, putem da vina pe nivelul crescut de progesteron, tulburarile de circulatie, metabolism si respiratie ingreunata. In unele cazuri, oboseala excesiva poate cauza tulburari de atentie si dificultati de concentrare. In afara de aceste inconveniente, sarcina cauzeaza si oboseala fizica. Mai ales in primul trimestru femeile insarcinate experimenteaza o serie de senzatii, dintre care epuizarea fizica este cea mai des acuzata de acestea. Ea poate fi accentuata si de greutatea in plus pe care femeia o acumuleaza pe parcursul perioadei de graviditate. Un alt disconfort asociat cu sarcina este cel al lipsei de somn. Cresterea in marime a abdomenului face dificila adormirea prin lipsa de confort. Ca o concluzie, este bine ca femeile insarcinate care sufera de extenuare sa fie consultate de medic in vederea unei eventuale instalari a anemiei sau a depresiei.

Drumuri dese la toaleta
Un alt semn timpuriu al sarcinii este relationat de urinarile dese. La debut, acestea sunt cauzate de nivelul hormonal, urmand ca apoi, odata cu cresterea in marime a uterului, ele sa fie provocate de aceasta modificare organica. Asupra vezicii este astfel exercitata o presiune continua, ea diminuandu-se odata cu expulzarea fatului, adica odata cu nasterea.

Sani mariti
Multe femei spun ca in timpul sarcinii au avut nevoie de sutiene mai mari cu o masura sau chiar doua. Din pacate, sau din fericire, marirea sanilor nu este permanenta. Dilatarea sanilor, care este cauzata de acumularea de tesut adipos si de augmentarea glandelor mamare, este deseori acompaniata de durere.  In plus, unele femei spun ca in timpul sarcinii au simtit si mancarimi la nivelul sanilor si abdomenului; acestea sunt, cel mai probabil, provocate de intinderea brusca si semnificativa a pielii.

Constipatie
Este unul dintre simptomele sarcinii la care probabil nu te asteptai. Totusi, majoritatea femeilor sufera din pricina acestuia, mai ales in timpul ultimului semestru. Constiparea ar putea fi cauzata de:

* modificari de la nivelul sistemului digestiv, provocate de secretia crescuta de progesteron
* predispozitia crescuta de absorbtie a apei la nivelul intestinului gros
* suplimentele pe baza de fier
* presiunea exercitata de uter asupra rectului

Constiparea se poate evita daca mananci alimente bogate in fibre, daca bei multa apa si daca faci exercitii in mod regulat.

Arsuri la stomac
Survin in cel de-al doilea trimestru, dar aparitia lor nu este de mirare chiar si in ultimul trimestru. Aceste arsuri se resimt la nivelul gatului si se continua paanaa la intrarea in stomac. Se pare ca si in acest caz, vinovatul este tot progesteronul. Hormonul relaxeaza sfincterul esofagian, permitand acidului gastric sa urce spre cavitatea bucala. Iata ce trebuie sa faci ca sa eviti aparitia acestora:

* evita sa mananci alimente condimentate!
* nu manca imediat dupa ce te trezesti!
* dormi pe o perna mai inalta si odihneste-te intr-o pozitie cat mai confortabila pentru tractul digestiv!
* ia remedii impotriva aciditatii, insa intreaba medicul inainte de a o face!

Alergii pe nepusa masa
Afectiunile alergice sezoniere, dar chiar si astmul, sunt inerente in unele cazuri. Cele care sufera de acestea de dinaintea instalarii sarcinii, pot observa o ameliorare a simptomelor, in vreme ce altele experimenteaza agravarea acestora. Mamele care sufera de astm trebuie sa continue sa foloseasca inhalatoarele, iar asta pentru ca daca ele inceteaza sa mai respire cum trebuie, acelasi lucru se va intampla si cu micutii pe care ii poarta.

Modificari in echilibru
In cel de-al treilea semestru, multe femei acuza pierderi de echilibru semnificative. Aceste senzatii nu sunt provocate doar de cresterea in volum a abdomenului; responsabil este si un hormon specific, care este secretat la sfarsitul perioadei de graviditate. Principalul rol pe care acest hormon il indeplineste este acela de a relaxa incheieturile pelviene in asa fel incat acestea sa fie mai flexibile in momentul nasterii. Totusi, acesta actioneaza si asupra soldurilor, genunchilor si gleznelor, provocand mamei pierderi de echilibru si ameteli.

Semnale de alarma
Cu atatea schimbari care se petrec in corpul tau, ai putea fi tentata sa nu acorzi suficienta atentie disconfortului sau diverselor semnale de alarma care pot aparea pe parcursul sarcinii. Este bine sa stii ca unele dintre aceste simptome semnaleaza probleme serioase:

* sangerari abundente sau nesemnificative
* prurit accentuat
* privire incetosata, migrene puternice si dureri abdominale

Articol exclusiv online (A. Raicu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dormi bine, te simti bine
Dormi bine, te simti bine
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”