Îngrijirea pielii cu dermatită atopică pe timp de iarnă

Dermatita atopică sau eczema constituţională reprezintă o multitudine de manifestări cutanate care apar la persoanele cu o predispoziţie genetică (atopie) de a dezvolta boli alergice (astm bronşic, eczeme).
  • Publicat:
Îngrijirea pielii cu dermatită atopică pe timp de iarnă

Dermatita atopică sau eczema constituţională reprezintă o multitudine de manifestări cutanate care apar la persoanele cu o predispoziţie genetică (atopie) de a dezvolta boli alergice (astm bronşic, eczeme).

Boala poate debuta după luna a treia de viaţă şi/sau în perioada copilăriei. Manifestările cutanate variază în funcţie de vârstă, astfel întâlnim leziuni papuloveziculoase pruriginoase la nivelul obrajilor şi scalpului; plăci eritematoase care au pe suprafaţa excoriaţii produse prin distrugerea stratului superficial al pielii la nivelul dosului mâinilor şi picioarelor, cefei, gâtului, pliului cotului, fosa poplitee (este situată posterior de articulaţia genunchiului) sau trunchiului.

De asemenea, la pacienţii atopici putem întâlni şi alte semne clinice: piele uscată, palidă, păr uscat şi mat, buze uscate şi fisurate, pigmentarea pleoapelor, prezenţa unui pliu suplimentar la nivelul pleoapei inferioare, episoade de hipersudoraţie.

Evoluţia bolii este cronică, iar caracterul fluctuant al bolii este influenţat de modificările climatice, prezenţa infecţiilor respiratorii. De obicei, intensitatea manifestărilor cutanate scade după primul an de viaţă şi pe măsura înaintării în vârstă.

Deoarece pacienţii cu dermatită atopică au o piele uscată, astfel, foarte sensibilă, în special in lunile reci ale anului, acestea necesită o îngrijire specială, ce implică folosirea unor dermatocosmetice blânde şi specializate ce pot fi găsite în farmacii. Acestea se recomandă atât pentru îngrijirea zilnică a pielii, dar şi ca terapie adjuvantă (ex : produsele dermatologice La Roche-Posay).
Ca tipuri de produse există atât pentru curăţarea pielii, în locul săpunurilor sau gelurilor de duş obisnuite, cât şi pentru hidratarea, hrănirea pielii şi cu rol de calmare a iritaţiilor.

Gelul-cremă de curăţare pentru pielea foarte uscată şi iritată este un produs pentru igiena cotidiană fără săpun pentru pielea uscată, iritată a nou-născuţilor, copiilor şi adulţilor care are un efect anti-uscăciune şi respecta echilibrul fiziologic cutanat.
Crema de duş pentru pielea uscată este, de asemenea un produs de igienă cotidiană pentru pielea uscată şi sensibilă a copiilor şi adulţilor. Aceasta reface filmul hidrolipidic al pielii şi are efect anti-uscăciune.
Balsamul cu efect antipruriginos (împotriva mâncărimilor pielii) de durată ce calmează pielea şi reconstruieşte bariera cutanată având şi efect antiinflamator. Acesta, evident, se aplică pe pielea spălată şi uscată.

Pe lângă îngrijirea specială, pacienţii cu dermatită atopică trebuie să evite stimulii ce pot determina acutizarea bolii: stimuli care provoacă hipersudoraţie (efort, căldură, îmbrăcăminte ocluzivă, etc), contactul cu lâna sau produsele din lâna şi solvenţi lipidici.

Dr. Marcela Scraggs
Medic Primar Dermato-Venerologie,
Doctor în Ştiinţe Medicale

Urmărește CSID.ro pe Google News
(P) Tusea şi răceala copiilor
(P) Tusea şi răceala copiilor
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân