În ce constă operaţia cu laser a miopiei? Răspunde un chirurg oftalmolog

Procedura LASIK remodelează corneea pentru a permite luminii care intră în ochi să fie focalizată corespunzător la nivelul retinei pentru o vedere mai clară.
  • Publicat:
În ce constă operaţia cu laser a miopiei? Răspunde un chirurg oftalmolog
În ce constă operaţia de miopie? Răspunde un chirug oftalmolog - prof dr. Călin Tătaru, foto arhivă

Una dintre problemele de vedere întâlnite chiar şi la copii este miopia, privitul excesiv în ecrane poate fi una dintre cauze. Despre soluţii moderne pentru corectarea miopiei am stat de vorbă cu prof. dr Călin Petru Tătaru, Preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.

CSÎD: Ce este miopia?
Prof. Dr. Călin Tătaru
: Miopia este un viciu de refracţie, care apare prin formarea imaginii în faţa retinei, astfel obiectele din apropiere sunt văzute clar, în schimb vederea la distanţă este slabă (popular „vedere scurtă”).
CSÎD: Când apar de obicei primele semne ale miopiei?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Apare din copilărie cu o evoluţie graduală, uneori accentuată, evoluţie favorizată şi de utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice în rândul copiilor.
CSÎD: Cum pot fi corectate semnele miopiei?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Miopia poate fi corectată cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractivă.

Lasik – tehnica cea mai des folosită pentru operaţia cu laser a miopiei

CSÎD: Explicaţi-ne vă rugăm în ce constă operaţia cu laser a miopiei?
Prof. Dr. Călin Tătaru
: Dacă ne referim la chirurgia refractivă corneană, aşa cunoscuta „operaţia cu laser a miopiei”, vorbim cel mai frecvent despre tehnica LASIK (laser-assisted în situ keratomileusis). Procedura LASIK remodelează corneea pentru a permite luminii care intră în ochi să fie focalizată corespunzător la nivelul retinei pentru o vedere mai clară.
În chirurgia refractivă sunt esenţiale două criterii: experienţa chirurgului şi echipamentul medical folosit. Modern, tehnicile de chirurgie refractivă corneană sunt realizate cu ajutorul laserului excimer şi laserului în femtosecunde. Tehnica femtoLASIK presupune crearea flapului cornean cu laserul femto (se creează un „căpăcel” la suprafaţa corneei, care se ridică), după care laserul excimer acţionează asupra stromei corneene pentru a o remodela, iar la sfârşitul intervenţiei, flapul este repus la loc.
În ultimii ani s-a dezvoltat o tehnologie nouă „STREAMLIGHT”, special concepută pentru pacienţii cu cornee subţire, oferind rezultate extraordinare cu o procedură laser complet lipsită de durere, fără atingere, fără tăieturi, fără lamă, fără flap. Practic, doar raza laserului atinge ochiul în această procedură.  Procedura în sine durează câteva secunde. Profilul ablaţiei corneene (modelul după care acţionează laserul pentru a corecta viciul de refracţie) este personalizat pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de caracteristicile anatomice ale corneei. Acestea sunt evaluate preoperator printr-o serie de investigaţii specifice chirurgiei refractive: topografie corneană, analiza wavefront, testarea sensibilităţii la contrast, etc. Consultul preoperator corect şi complet efectuat are un rol foarte important în decizia de a efectua intervenţia şi de a minimiza riscul apariţiei complicaţiilor postoperatorii.

Operaţia de miopie – când şi în ce condiţii de sănătate de face

CSÎD: Cui se adresează acest tip de intervenţii refractive?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Nu toţi pacienţii sunt candidaţi pentru aceste intervenţii refractive. Dintre criteriile de selecţie enumerăm: criterii generale (vârsta sub 18 ani, sarcina/alăptarea, medicaţie hormonală, diabetul zaharat, boli autoimune care ar putea afecta procesul de vindecare postoperator), criterii locale (grosimea corneană, afecţiuni locale de tipul blefarita, keratita, glaucom, cataracta, keratoconus, etc, sindromul de ochi uscat sever,etc).
Pentru tehnica LASIK recuperarea postoperatorie este rapidă, nedureroasă în marea majoritate a cazurilor, pacientul putând relua activitatea profesională repede (1-2 zile), având grija să respecte tratamentul prescris.
Acestă tehnică este folosită în lumea largă precum şi în România, nivelul tehnologic fiind foarte ridicat în acest moment. În concluzie, este o tehnică rapidă, nedureroasă, de înaltă precizie, un mod practic de a avea o vedere foarte bună fără ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact.

CSÎD: Ce costuri implică?

Prof. Dr. Călin Tătaru: În ceea ce priveşte costul acestei intervenţii, el este dat în mare parte de costul aparaturii folosite. Aceste tehnologii de ultimă oră, pe lângă preţul de achiziţie, presupun şi o întreţinere periodică adecvată precum şi actualizare permanentă a programelor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”