Îmbătrâneşti? Iată 9 vitamine care te pot ajuta să te simţi în formă!

Organismul nostru are nevoi nutriţionale diferite pe măsură ce îniantăm în vârstă. Iată 9 dntre cele mai importanţi nutrienţi de care are nevoie corpul la bătrâneţe.
  • Publicat:
Îmbătrâneşti? Iată 9 vitamine care te pot ajuta să te simţi în formă!

Vitaminele sunt o parte crucială a vieţii noastre, iar cele mai multe dintre ele pot fi obţinute din alimentaţia echilibrată de zi cu zi. Cu toate acestea, pe măsură ce corpul nostru îmbătrâneşte va avea nevoie automat de câteva doze în plus din vitaminele obişnuite. Află ce este bine să consumi şi la ce te ajută fiecare vitamină în parte în procesul de îmbătrânire!

Vitamina B12

E parte integrantă a celulelor nervoase. O obţinem în mod natural numai din alimente de origine animală cum ar fi carnea, peştele, ouăle şi produsele lactate. Majoritatea oamenilor consumă suficient B12, dar acest lucru s-ar putea schimba de-a lungul procesului de îmbătrânire. Un procent de 30% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani au o afecţiune numită gastrită atrofică, ceea ce face mai dificil pentru corp să absoarbă B12 din alimente.

Vitamina B6

Corpul tău o foloseşte pentru a lupta cu germenii şi pentru a produce energie. De asemenea, ajută la dezvoltarea creierului copiilor. Ai nevoie de mai mult B6 pe măsură ce îmbătrâneşti, spun, însă, cercetătorii. Unele studii au găsit legături între nivelurile ridicate de B6 în sângele vârstnicilor şi o memorie mai bună, dar vitamina nu pare să îmbunătăţească abilităţile mentale la persoanele cu demenţă. Năutul este o sursă accesibilă şi ieftină, dar şi ficatul şi peştele gras.

Vitamina D

Corpul are nevoie de calciu, deci ai grijă să iei şi vitamina D în paralel pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei. Vitamina D îţi ajută de asemenea muşchii, nervii şi sistemul imunitar să funcţioneze corect. Majoritatea oamenilor primesc vitamina D din lumina soarelui, dar corpul este mai puţin capabil să transforme razele solare în vitamina D pe măsură ce îmbătrânim, aşa că anumite alimente grase, precum somonul sunt o sursă bună.

Calciu

Odată cu înaintarea în vârstă putem începe să pierdem mai mult din acest mineral decât absorbim. Acest lucru poate face oasele să devină mai casante (să dezvolţi binecunoscuta osteoporoză), în special în cazul femeilor aflate după menopauză. Calciul ajută muşchii, nervii, celulele şi vasele de sânge să funcţioneze corect. Femeile cu vârsta de peste 50 de ani şi bărbaţii cu vârsta de peste 70 de ani ar trebui să primească cu aproximativ 20% mai mult decât celalţi adulţi. Laptele, iaurtul şi brânza sunt surse foarte bune.

Magneziu

Îţi ajută organismul să producă proteine şi să menţină stabilitatea zahărului din sânge. Poţi obţine magneziu din nuci, seminţe şi verdeaţă/salată. Persoanele în vârstă tind să mănânce mai puţin din aceste alimente şi deci, sa aibă un deficit de magneziu.


Probiotice

Aceste bacterii „prietenoase” sunt bune pentru intestine. Le obţinem din alimentele fermentate cum ar fi iaurtul sau varza, sau din suplimentele alimentare. Ele pot ajuta persoanele cu probleme digestive, cum ar fi diareea sau sindromul intestinului iritabil şi pot chiar proteja împotriva alergiilor.

Seleniu

Îţi protejează celulele împotriva infecţiilor şi menţine funcţionarea corectă a tiroidei. Seleniul poate să îţi menţină muşchii puternici şi poate ajuta la prevenirea bolilor legate de vârstă, cum ar fi demenţa, unele tipuri de cancer şi chiar boala tiroidiană. Doar 1 sau 2 nuci de Brazilia pe zi ar trebui să fie suficiente. Nu exagera. Prea mult seleniu poate face ca părul să cadă şi unghiile să devină fragile.

Fibre

Probabil ştii deja că fibrele sunt bune pentru digestia ta. Dar ştii că ele sunt şi mai importante pe măsură ce îmbătrâneşti? Fibra ajută la protejarea împotriva accidentelor vasculare cerebrale, te ajută să te menţii mai sănătos şi scade colesterolul şi zahărul din sânge – beneficii importante pentru organismele vârstnice. Femeile de peste 50 de ani ar trebui să primească cel puţin 21 de grame pe zi, în timp ce bărbaţii au nevoie de 30 de grame, dar majoritatea oamenilor nu primesc atât de mult. Aceasta cantitate ar putea fi obţinută din aproximativ 6-8 porţii de cereale integrale sau 8-10 porţii de legume.

Potasiu

Potasiul joacă un rol în aproape tot ce se află în interiorul corpului, inclusiv inima, rinichii, muşchii şi nervii. De asemenea poate ajuta la protejarea împotriva accidentului vascular cerebral, a hipertensiunii arteriale şi a osteoporozei. Caisele uscate, bananele, spanacul, laptele şi iaurtul sunt surse bune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
8 super alimente pentru copilul tău
8 super alimente pentru copilul tău
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”