Igiena e la putere pentru a preveni răcelile!

Dacă luăm în calcul recomandările Centrului American pentru controlul şi prevenirea bolilor, în cazul răcelilor, orice persoană este contagioasă în primele 2, 3 zile de la contractarea virusului. |n cazul gripei, perioada este de 5 zile, chiar înainte de declanşarea simptomelor!
  • Publicat:
Igiena e la putere pentru a preveni răcelile!
Igiena e la putere pentru a preveni răcelile!

Dacă luăm în calcul recomandările Centrului American pentru controlul şi prevenirea bolilor, în cazul răcelilor, orice persoană este contagioasă în primele 2, 3 zile de la contractarea virusului. In cazul gripei, perioada este de 5 zile, chiar înainte de declanşarea simptomelor!

Iată de ce măsurile de igienă trebuie respectate cu stricteţe în perioada noiembrie-martie, când focarele de infecţie sunt mai puternice decât oricând.

Specialiştii americani recomandă spălarea mâinilor de câteva ori pe zi, timp de 15-20 de secunde cu săpun, sau folosirea gelurilor de dezinfectare (oferta din farmacii este generoasă).

Aceste gesturi se impun ori de câte ori veniţi în contact cu suprafeţe care pot fi contaminate cu virusuri la locul de muncă: mâinile colegilor, mânerele de la uşi, cuptoare cu microunde, frigidere, tastaturile colegilor, telefoanele, butoanele de la lifturi şi diverse aparate, alimente şi recipiente în care se păstrează acestea, documente de serviciu, bancomate etc.

După spălare, folosiţi prosoape curate şi nu manevraţi uşa de la toaletă decât cu o bucăţică de şerveţel pe care ulterior o aruncaţi. Dezinfectaţi obiectele folosite în comun şi evitaţi să vă atingeţi faţa cu mâinile înainte de a vă curăţa. {i cel mai imporrant, evitaţi contactul cu persoanele bolnave, chiar şi strângerea mâinilor!

Dacă vă aflaţi în situaţia nefericită de a fi răciţi, strănutaţi în şerveţel şi aruncaţi-l de fiecare dată. Feriţi-i pe colegi, iar în mijloacele de transport folosiţi mănuşi pentru a vă ţine de bară.

Consumaţi lichide, dar nu împrumutaţi sticla, cana sau paharul. |n plus, staţi la aer, faceţi mişcare, mâncaţi sănătos, relaxaţi-vă cât puteţi de mult pentru a vă ajuta sistemul imunitar să lupte cu boala. Beţi lichide şi evitaţi alcoolul, tutunul şi alergenii care cresc riscul de contaminare cu virusuri!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Acidul acetilsalicilic sub lupă
Acidul acetilsalicilic sub lupă
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân