Gripa în sarcină: ce ai voie şi ce nu trebuie să faci

Gripa poate avea efecte grave asupra fătului dacă nu este tratată corect. Citeşte ce ai voie şi ce nu dacă intri în contact cu virusul gripal în timpul sarcinii.
  • Publicat:
Gripa în sarcină: ce ai voie şi ce nu trebuie să faci

Gripa este o boală virală infecţioasă răspândită de tuse şi strănut. Nu este acelaşi lucru cu răceala. Gripa este cauzată de un grup diferit de virusuri. Simptomele tind să fie mai severe şi să dureze mai mult.Poţi avea gripă pe tot parcursul anului, dar este deosebit de frecventă în sezonul rece. Dacă eşti gravidă şi crezi că ai gripă, consultă medicul cât mai curând posibil. Este recomandat ca femeile gravide care au gripă să fie tratate cu medicamente antivirale, deoarece prezintă un risc mult mai mare de complicaţii. Medicamentele antivirale funcţionează cel mai bine atunci când sunt administrate în 48 de ore de la începerea simptomelor.

Simptomele gripei în timpul sarcinii

Simptomele apar la două trei zile de la momentul în care ai intrat în contact cu virusul gripal şi constau în secreţii nazale, nas înfundat, respiraţie dificilă pe nas, dureri de gât, strănut, tuse, înroşirea gâtului, febră şi dureri de cap. Acestea pot dura între 2 şi14 zile.

Gripa în sarcină: tratamente şi remedii

Antiviralele nu vor vindeca gripa, dar vor ajuta la reducerea timpului  de manifestare a bolii, cu aproximativ o zi, ameliorarea unora dintre simptome, reducerea potenţialul de complicaţii grave. Persoanele care se confruntă cu gripă au nevoie de odihnă, căldură, consumul cât mai multor lichide, pentru a evita deshidratarea şi paracetamol.
În mod ideal, ar trebui să eviţi să iei medicamente atunci când eşti gravidă, în special în primele trei luni. De multe ori, afecţiunile precum răcelile sau durerile minore nu au nevoie de tratament medicamentos. Cu toate acestea, dacă eşti însărcinată şi crezi că trebuie să iei medicamente, paracetamolul este o opţiune sigură.
Înainte de a lua orice medicament când eşti gravidă, ar trebui să consulţi neapărat medicul care îţi supraveghează sarcina sau medicul de familie.

Când eşti gravidă, paracetamolul este alegerea cea mai bună pentru a trata durerea uşoară sau moderată şi temperatura ridicată (febra). Paracetamolul este utilizat ca medicament standard în toate etapele sarcinii pentru a reduce temperatura ridicată şi pentru ameliorarea durerii. Nu există dovezi clare că ar avea efecte dăunătoare asupra fătului. Cu toate acestea, asemenea oricărui medicament luat în timpul sarcinii, utilizează paracetamolul în cea mai mică doză eficientă pentru cel mai scurt timp posibil. Dacă doza recomandată de paracetamol nu reuşeşte să ţină sub control simptomele sau ai dureri, asigură-te că discuţi cu medicul tău.

Ibuprofenul este un medicament anti-inflamator nesteroid. Discută cu medicul tău înainte de a lua ibuprofen sau orice medicamente antiinflamatoare nesteroidiene dacă eşti gravidă sau dacă planifici o sarcină.
Nu se ştie cu siguranţă dacă medicamentele precum ibuprofenul sau aspirina în stadiile incipiente ale sarcinii pot creşte riscul de avort spontan. Astfel de medicamente nu trebuie luate în ultimele trei luni de sarcină, ca urmare a faptului că poate declanşa sângerări înainte şi după naştere, întârzierea travaliului şi probleme cardiace sau renale pentru făt.

Poţi face vaccin antigripal în timpul sarcinii?

Vaccinul antigripal vă va proteja atât pe tine, cât şi pe copilul tău. Femeile însărcinate au şanse mult mai mari de a dezvolta complicaţii (inclusiv complicaţii care pot pune viaţa mamei şi a fătului în pericol) dacă au gripă. Una dintre cele mai frecvente complicaţii ale gripei este bronşita, o infecţie toracică, care se poate agrava şi se poate transforma cu uşurinţă în pneumonie. Alte complicaţii nu sunt frecvente, dar includ: infecţia urechii medii (otită medie), infecţie sanguină care determină o scădere severă a tensiunii arteriale (şoc septic), infecţia creierului şi măduvei spinării (meningită), inflamaţia creierului (encefalită), inflamarea muşchiului cardiac (endocardită)

Dacă ai gripă în timp ce eşti gravidă, acest lucru ar putea presupune o naştere prematură, o greutate scăzută la naştere sau chiar decesul infantil, în prima săptămână de viaţă.
Vaccinul antigripal se poate realiza în orice stadiu al sarcinii, începând cu primele săptămâni. Vaccinul nu are riscuri nici pentru tine, nici pentru copilul tău.
Femeile care au făcut vaccinul împotriva gripei în timpul sarcinii, le-au oferit de asemenea şi o anumită protecţie bebeluşilor lor, care durează pentru primele 6 luni din viaţa lor.
De asemenea, vaccinul nu prezintă niciun risc pentru femeile care alăptează sau pentru copiii lor.

Ce se întâmplă dacă faci gripa în primul trimestru de sarcină

Febra cauzată de gripă este teratogenă şi este asociată cu defecte congenitale cum ar fi defectele de tub neural (defecte ale creierului şi ale coloanei vertebrale). Gripa nu este o cauză de avort spontan, însă dacă faci febră sau diverse complicaţii ale gripei riscul de avort spontan creşte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân