Frica de ace: ce este tripanofobia?

În privința vaccinării, cea mai mare provocare va fi pentru persoanele care se confruntă cu frica de ace și care sunt tentate să renunțe la acest gând.
  • Publicat:
Frica de ace: ce este tripanofobia?
Frica de ace: ce este tripanofobia?

În ultimele săptămâni s-a tot vorbit despre importanța vaccinării împotriva COVID-19. Numersoane persoane s-au confruntat cu noul coronavirus, iar în cazul unora, acesta a dus la deces. În privința vaccinării, cea mai mare provocare va fi pentru persoanele care se confruntă cu frica de ace și care sunt tentate să renunțe la acest gând.

Cunoscută și ca tripanofobie, aceastp frică este cât de poate de reală și afectează 25% dintre adulți, arată Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC). Frica poate fi atât de mare, că 7% dintre adulți evită să se vaccineze din acest motiv.

Frica de ace (tripanofobia): ce este?

Frica de ace este asociată procedurilor medicale și este clasificată ca tulburare de anxietate. Totodată este o ”fobie specifică”, arată Diagnostic and Statistical Manual.

”O fobie specifică începe ca o alertă rezonabilă, sănătoasă și evoluționară că ceva periculos urmează să se întâmple”, explică pentru Health Petros Levounis, medic al Departamentului de Psihiatrie din New Jersey. ”Acest mecanism de apărare este normal și intenționează să protejeze individul de daune și poare intensifica o tulburare psihiatrică.

Tripanofobia poate fi o problemă pentru mai multe proceduri medicale inclusiv vaccinarea, recoltarea de sânge, necesitatea perfuziei sau a anesteziei. Frica de durere și frica de necunpscut joacă un rol important, deoarece un corp străin pătrunde în corpul tău, iar tu nu ai niciun control, lucru care înspăimântă mulți dintre pacienți.

Cum știi că suferi de tripanofobie?

Simptomele pot varia, dar printre acestea cel mai frecvent întâlnim:

  • creșterea bruscă a pulsului și tensiunii la vederea acului
  • scăderea pulsului și tensiunii
  • anxietate extremă care nu poate fi explicată
  • preocuparea în legătură cu procedura care implică ace
  • atacuri de panică
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”