Florin Cujbă, Fitness Expert: riscuri la care ne expunem pe timp de caniculă

Valurile de caniculă pot veni la pachet cu riscuri în privinţa sănătăţii. Iată care sunt cele mai mari greşeli pe care le facem.
  • Publicat:
Florin Cujbă, Fitness Expert: riscuri la care ne expunem pe timp de caniculă
Florin Cujbă, Fitness Expert: riscuri la care ne expunem pe timp de caniculă

Valurile de caniculă aduc cu sine şi situaţii în care ne punem organismul în pericol. Florin Cujbă, Fitness Expert, vorbeşte despre cele mai mari greşeli pe care le facem atunci când este caniculă şi ne atenţionează cu privire la obiceiurile pe care le avem în vederea adaptării organismului la acest anotimp  şi la ce putem face astfel încât să ne simţim bine, dar şi să fim într-o formă fizică foarte bună.

„Vara este asociată cu relaxarea, cu vacanţa sau cu momentul din an în care ne deconectăm cel mai mult. Totuşi, acum ne întâlnim cel mai des cu acei mici tăcuţi la care ne expunem fără să ne dăm seama”, spune Cujbă. În opinia sa, aceştia ar fi:

Lipsa hidratării. Deshidratarea pe timpul verii este mult mai prezentă deoarece organismul pierde mult mai rapid din lichide şi trebuie să avem grijă la acest aspect. Mai ales acum, când se anunţă temperaturi ridicate, organismul are nevoie de apă pentru a păstra temperatura proprie la nivel optim (transpiraţia este metoda organismului de a face răcirea). Odată cu eliminarea apei din organism începem să pierdem din minerale, ceea ce duce la dezechilibre ale sistemului imunitar. Câteva sfaturi utile ar fi consumul de fructe proaspete şi legume bogate în apă (castravete, roşie, măr, pepene, citrice), creşterea aportului de apă, duşuri mult mai dese pentru a evita deshidratarea cutanată.

Aerul condiţionat şi sistemele de climatizare din clădiri şi maşină. Sistemele de răcire sunt un real pericol, mai ales dacă eşti deshidratat. Aerul rece sensibilizează mucoasa la nivelul laringelui, favorizand pătrunderea bacteriilor şi microbilor cu o mai mare uşurinţă în organism. Posibile afecţiuni: laringita, amigdalita, răceli dese. Soluţia stă tot în hidratare optimă şi evitarea contactului direct cu aerul foarte rece. De asemenea, persoanele ce suferă de afecţiuni în zona cervicală sunt predispuse la episoade inflamatorii acute. În special dacă te situezi în această categorie este recomandată evitarea contactului cu aerul condiţionat.

Mişcarea. Miscarea este esenţială, însă se recomandă intensitate scăzută sau dacă este la fel de crescută trebuie susţinută de o hidratare atentă şi de un aport crescut de electroliţi.

Îngheţata şi bauturile reci funcţionează pe acelaşi principiu ca aerul condiţionat, aşa că trebuie acordată o atenţie sporită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân