Fii cea mai frumoasa!

Acum, o data cu venirea primaverii, este momentul ideal pentru o reevaluare a starii de sanatate. Timpul alocat realizarii investigatiilor uzuale este minimum. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa amani pentru o ora sau doua micul dejun si sa ajungi la pri
  • Publicat:
Fii cea mai frumoasa!
Fii cea mai frumoasa!

Chiar daca anul acesta am trait o lunga primavara „fierbinte”, inca din primele clipe ale instalarii cronologice a iernii, organismul nostru traieste o anumita inertie biologica. Caldura placuta in care ne-am rasfatat, alaturi de tot felul de specii noi de microbi si virusuri, a avut pentru unii dintre noi si efecte mai putin dorite –  viroze, gripe complicate cu migrene si otite, greturi, varsaturi, crize de spasmofilie etc. Abia acum pot aparea semnele oboselii cronice, a lipsei de concentrare si modificari de dispozitie, rezistenta fizica scazuta si o stare de somnolenta, insotita, nu de putine ori, de insomnii. Aceasta stare are mai multe cauze. Carentele de vitamine si minerale, acumularea de toxine in organism, o hidratare deficitara, lipsa indelungata a miscarii in aer liber, schimbari neuro-hormonale induse de trecerea anotimpurilor, variatiile de presiune atmosferica si de expunerea redusa la soare. Cei care au petrecut mai mult timp in natura sunt mai putin afectati de aceste fenomene.

Un mare plus adus de analize
Poti incepe cu o serie de analize uzuale, o hemoleucograma, analiza urinei (sedimentul urinar si o urocultura), un examen coproparazitologic. Rezultatele obtinute au o valoare mare pentru depistarea unei eventuale anemii, infectii cronice, a unei carente de vitamine si minerale, cum ar fi calciul, magneziul, fierul etc.

Primavara, ne confruntam si cu o serie de acutizari a problemelor digestive, spre exemplu gastrita, ulcerul, colitele. Explicatia? Exista un determinism cauzat pur si simplu de schimbarea anotimpului, dar la instalarea crizelor poate contribui si schimbarea alimentatiei. Este momentul ideal pentru un check-up al sistemului digestiv si  chiar pentru efectuarea unei endoscopii. In momentul de fata, aceasta se realizeaza frecvent sub anestezie de scurta durata, singurul disconfort ramanand pauza de alimentatie (de doua ore) dupa investigatie! Este importanta, insa, pentru o reevaluare a medicatiei, identificarea prezentei factorului infectios – Helicobacter pylori – si, bineinteles, stabilirea principiilor de alimentatie ideala in acest sezon, in care tentatia verdeturilor si  fructelor este mare!

E timpul pentru soare si miscare
Lipsa expunerii la soare a impiedicat sintetizarea anumitor vitamine. De aceea, trebuie sa petrecem cat mai mult timp in aer curat. Putem incepe cu pauza de pranz, preferabil intr-o zona cat mai verde. Un rol important il au si suplimentele de vitamine. Sfatuieste-te cu medicul de familie asupra celor mai indicate suplimente de vitamine si minerale care iti pot reda energia, capacitatea de concentrare, pofta de viata, echilibrul mineral si imbunatateste memoria. Modifica-ti si programul de gimnastica zilnica, de 20-30 minute, undeva in aer liber (curte, gradina, parc). De asemenea, acorda o atentie speciala variatiei din dieta. Apeleaza la salata verde, ceapa verde, chiar fire de usturoi, leurda, spanac, urzici, loboda si adopta un stil de alimentatie mediteraneean, bazat pe legume cat mai putin prelucrate termic, uleiuri vegetale, peste, condimente sanatoase (busuioc, cimbru, oregano, menta), cereale si fructe (bogate in caroten si vitamina C). Daca esti o fana a terapiilor corporale, incepe o cura de minimum 10 sedinte de masaj, reflexoterapie, drenaj limfatic care iti pot reda rapid starea de bine. Nu uita de hidratare! Plimba-te cu sticluta de apa in poseta si cu echipamentul de sport in masina. Lichidele au un rol vital in dezintoxicarea organismului. Spune adio fumatului, micsoreaza drastic numarul cocktail-urilor (bazate pe alcool rafinat) cu care te-ai „relaxat” alaturi de prieteni si rezuma-te doar la un pahar de vin rosu, consumat, insa, absolut ocazional.

Sanatatea inseamna adevarata frumusete
Primavara, multe femei se confrunta cu probleme la nivelul tenului (pete, piele uscata sau foarte grasa, comedoane, paloare si cearcane accentuate). Chiar si manifestarile de tip acneic din preajma ciclului menstrual par mai virulente, din cauza transformarilor hormonale. La aceste fenomene nedorite contribuie praful, soarele puternic si lipsa vitaminelor. Solutiile vin punctual si nu strica o vizita la medicul dermatolog. Cu el te poti sfatui si asupra vitaminelor care te pot ajuta sa-ti recapeti stralucirea tenului si a parului, precum si dermatocosmeticele adecvate – sampon, balsam, liniile de ingrijire completa pentru demachiere, tonifiere, ingrijire locala (contra petelor, acneei, cuperozei etc.) si creme de hidratare si hranire profunda a dermului.

Vitalitate de la Sensiblu!
Primavara este un anotimp dedicat bucuriei de a te trezi la viata si de a trai din plin. Vrem sa tinem pasul cu natura care inverzeste si infloreste, vrem sa ne improspatam, la randul nostru, corpul si spiritul de abia iesite de sub imperiul iernii. Dorinta noastra este sa fim plini de vitalitate si sa debordam de energie. Si daca tot suntem departe de frigul specific iernii, trebuie sa ne tinem departe si de astenia specifica primaverii. Pentru a avea grija de sanatatea celor din jur, Sensiblu a pregatit cele mai bune vitamine care sa ne ajute sa fim in forma maxima in toata aceasta perioada. Pe langa un regim de viata sanatos si o dieta bogata in substante nutritive, pachetele de vitamine de la Sensiblu sunt perfecte pentru buna functionare a organismului, mai ales in contextul in care cu totii iesim din iarna cu usoare carente de vitamine. In plus, Sensiblu a pregatit si o oferta speciala, datorita careia puteti cumpara o serie de cosmetice si dermocosmetice cu o reducere de toata frumusetea. Durata campaniei: 19 martie – 16 aprilie.

Elemente esentiale pentru frumusete si forma maxima

Vitamina A
Mentine tesuturile sanatoase (piele, par, oase, dinti). Local indeparteaza petele de soare. Se gaseste in suplimente, morcovi, legume verzi sau untura de peste.

Vitamina C
Contribuie la formarea de colagen, ceea ce inseamna o piele intinsa si elastica. Local realizeaza o exfoliere usoara, luminozitate si o crestere a tonusului. Se gaseste in suplimente, fructe sau legume proaspete.

Vitamina D
Pentru a fi sintetizata, avem nevoie de soare. O luam din suplimente sau din peste gras (macrou, somon, ton, sardele).

Vitamina E
Antioxidantul perfect care protejeaza pielea si controleaza procesul de imbatranire. O gasim in suplimente, nuci, seminte, uleiuri si legume verzi.

Zincul
Este un mineral esential pentru o piele neteda si stralucitoare. Il gasim in suplimente sau in semintele de dovleac.

Calciul
Joaca un rol important in formarea celulelor noi ale pielii, ca si in regenerarea parului, unghiilor, dintilor. Pentru absorbtia calciului avem nevoie si de un aport constant de vitamina D. Asadar, trebuie sa consumam somon, alune, sardele, legume verzi, alune si susan.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Tratamente naturale pentru par
Tratamente naturale pentru par
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân