Ficatul: iată ce obiceiuri îi dăunează

Într-adevăr, ficatul se regenerează, însă are nevoie de puţină grijă din partea ta: fără prea mult alcool sau sare, spun specialiştii care te îndeamnă, însă, să consumi cafea.
  • Publicat:
Ficatul: iată ce obiceiuri îi dăunează

Ficatul tău este minunea multi-tasking a corpului uman, care are în fiecare zi sarcina de a digera grăsimi, de a regenera celuleles anguine, de a stoca energie pentru utilizarea ulterioară şi de a filtra sângele provenit din tractul digestiv, protejându-te de o mare varietate de toxine periculoase. Dar oamenii nu se gândesc adesea la ficat sau nu îşi dau seama că ceea ce mănâncă le poate afecta capacitatea de a funcţiona – uneori permanent. Iată câteva obiceiuri alimentare care-ţi taxează ficatul tău fără ca tu să îţi dai seama.

Bei prea mult alcool

Aceasta poate fi cea mai evidentă şi bine cunoscută mişcare care dăunează ficatului. De obicei, ficatul procesează o băutură standard (10 până la 15 grame de alcool) într-o oră. Dar dacă tinzi să consumi mai mult decât doza recomandată şi faci acest lucru foarte des, în timp, ficatul tău va deveni expus la riscul de a dezvolta depozite de grăsime. Această afecţiune, cunoscută sub numele de boală hepatică alcoolică grasă, se întâmplă atunci când grăsimea este stocată în celule hepatice care nu pot fi metabolizate. Acest lucru nu poate determina simptome evidente; numai un doctor o poate detecta printr-un examen, teste de sânge sau o biopsie. Potrivit cercetătorilor de specialitate, consumul de alcool poate accelera progresia afecţiunilor hepatice preexistente, deoarece creşte acumularea de acizi graşi în ficat. În funcţie de tipul şi severitatea bolii de ficat, medicul poate recomanda consumul de alcool cu moderaţie.
În urma studiilor efectuate de-a lungul timpului, medicii specialişti recomandă un maxim de două băuturi pe zi pentru bărbaţi şi o băutură pe zi pentru femei. Cu toate acestea, dacă suferi deja de leziuni hepatice legate de consumul de alcool, medicii afirmă că adesea este recomandat să eviţi complet consumul.

O funcţie a ficatului nostru este de a metaboliza alcoolul, deci dacă ai leziuni hepatice şi continui să bei alcool, este un fel de efect de bulgăre de zăpadă, avertizează specialiştii. Ficatul tău nu va metaboliza alcoolul la fel de eficient cu daunele şi consumul cronic de alcool deja la activ, ba chiar poate duce la un număr şi mai mare de leziuni hepatice. În cazul în care consumul excesiv de alcool continuă, boala hepatică grasă poate progresa în hepatită alcoolică care se caracterizează prin inflamaţie şi cicatrici uşoare. Şi dacă băutura continuă indiferent de condiţia în care te afli şi riscurile la care te expui, poţi dezvolta în cele din urmă ciroză alcoolică, o cicatrice ireversibilă a ţesutului ficatului.

Potrivit Fundaţiei American Liver, multe persoane care consumă în mod frecvent alcool suferă de boala hepatică alcoolică grasă (aproape toţi cei care consumă mai mult de 6 băuturi pe zi), aproximativ 35% au hepatită alcoolică şi 10-20% au ciroză. Cu toate acestea, ar putea fi posibil să inversezi traiectoria bolii hepatice alcoolice grase dacă te laşi de alcool înainte ca deteriorarea să fie prea avansată.

Mănânci prea sărat

Experţii recomandă, în general, să nu consumi mai mult de 2.000-2.400 miligrame de sare zilnic. Din păcate, există şanse ca tu să consumi mult mai mult decât atât. „Americanii consumă mult sodiu”, afirmă cercetătorii. „Tindem să avem 5.000, 6.000 sau chiar până la 10.000 de miligrame pe zi, datorită alimentelor rapide şi alimentelor ambalate care folosesc sare ca şi conservant”. Pentru persoanele care au probleme de ficat preexistente, excesul de sodiu poate determina retenţie de apă şi inflamaţie în abdomen. Ambele pot suprasolicita ficatul. Specialiştii spun că o dietă scăzută în sodiu, poate fi într-adevăr o provocare, dar pentru pacienţii care suferă de cicatrici la nivelul ficatului, este esenţială.

Şi o veste bună: cafeaua e benefică

Într-o cercetare din 2014, cercetătorii au descoperit că persoanele cu risc ridicat al problemelor la nivelul ficatului care consumă cafea au fost mai puţin susceptibili de a avea enzime hepatice crescute, un semn de afectare a ficatului, decât cei care nu consumă alcool. Mai mult, consumul de cafea a fost legat de un răspuns mai bun la tratamentul persoanelor cu hepatită C, un risc mai scăzut de cancer la ficat şi o progresie mai lentă a cirozei. De aceea, la pacienţii cu afecţiuni hepatice cronice, consumul zilnic de cafea ar trebui să fie încurajat, au concluzionat cercetătorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vitamina D: 6 simptome ale carenţelor
Vitamina D: 6 simptome ale carenţelor
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”