Femeile, campioane la… migrene!

In comparatie cu barbatii, durerile femeilor sunt mai intense si de o durata mai lunga, si sunt insotite si de alte simptome, precum greturi si varsaturi. In plus, in perioada menstruatiei, acestea pot fi si de doua ori mai intense.
  • Publicat:
Femeile, campioane la... migrene!
Femeile, campioane la... migrene!

Este stabilit: din totalul persoanelor care sufera constant de migrene, majoritatea sunt reprezentantele sexului frumos! Ce se ascunde in spatele diferentelor dintre sexe si ce masuri pot lua femeile, afla chiar acum!

Nu este corect insa asta e realitatea! Ba mai mult, ironia este ca femeile care sufera de migrene sunt tocmai acelea care nu si le permit, avand multe responsabilitati in viata de zi cu zi. Majoritatea dintre ele au varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, au atat cariera cat si familie, motiv pentru care activitatile zilnice le dau batai cam mari de cap.

In comparatie cu barbatii, durerile lor sunt mai intense si de o durata mai lunga, si sunt insotite si de alte simptome, precum greturi si varsaturi. In plus, in perioada menstruatiei, acestea pot fi si de doua ori mai intense.

Hormonii sunt de vina?

Specialistii considera ca hormonii, in special estrogenul, joaca un rol important in aparitia sau disparitia migrenelor. Nu se stie exact in ce fel influenteaza, insa se stie ca in perioada menstruatiei, cand migrenele sunt mai severe, nivelul de progesteron si estrogen scade foarte mult.

De asemenea, estrogenul controleaza anumite substante din creier care au un impact asupra sensibilitatii la durere. Din acest motiv, in timpul menstruatiei femeile sunt mai vulnerabile in fata durerilor.

Legatura dintre hormoni si migrene mai este sustinuta si de alte studii efectuate de cercetatori. In copilarie, fetele au in aceeasi masura migrene ca si baietii, asta insa pana la perioada pubertatii, cand lucrurile se pare ca se schimba.

Apoi, in timpul sarcinii, cand nivelul hormonilor este dat peste cap, femeile fie nu mai au migrene deloc, fie le au intr-o varianta mult mai severa. La fel se intampla si la menopauza, cand episoadele de durere sunt din ce in ce mai dese si mai puternice.

Mici trucuri anti-migrene

Avand in vedere influenta puternica a hormonilor, in perioadele cu fluctuatii precum perioada menstruatiei, a unei sarcini sau la menopauza, femeile pot sa ia anumite masuri pentru a le combate.

– Alimentatie echilibrata: cu o saptamana inainte de menstruatie, trebuie evitate fast-food-ul, dulciurile (mai ales ciocolata) si alcoolul. Acestea schimba nivelul zaharului din sange si pot declansa atacurile de migrena. Aceleasi consecinte le au si saritul peste mese si senzatia de foame.

– Odihna suficienta: urmarirea unui program constant de odihna este foarte important pentru reducerea riscului de migrena.

– Exercitii fizice: cel putin 30 de minute de exercitii pe zi te ajuta sa elimini stresul, un bine-cunoscut declansator al migrenelor.

– Exercitii de relaxare: meditatiile, yoga si muzica au efecte pozitive in reducerea starii de stres si, implicit, a durerilor mari de cap.

– Medicamente: daca celelalte metode sunt insuficiente, o discutie cu medicul tau si prescriptia unor medicamente iti pot fi de un real folos.

Citeste si Botoxul ne scapa de migrene

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”