Extraordinar – Reconstrucţie mamară pentru mamă şi fiică în aceeaşi zi la un spital din Capitală

Operaţiile pentru reconstrucţia sânului au fost decontate de stat prin programul naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare
  • Publicat:
Extraordinar - Reconstrucţie mamară pentru mamă şi fiică în aceeaşi zi la un spital din Capitală
Extraordinar - Reconstrucţie mamară pentru mamă şi fiică în aceeaşi zi la un spital din Capitală, foto Shutterstock

De curând, două paciente, mamă şi fiică, în vârstă de 66 şi 45 de ani au beneficiat de reconstrucţii mamare realizate ambele în aceeaşi zi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucuresti. Diagnosticate cu cancer mamar, cele două femei suferiseră operaţii de mastectomie în urmă cu 4, respectiv 2 ani. Pierderea unui sân este echivalentul pierderii unei rude, ca impact emoţional asupra unei femei.

Conform informaţiilor date publicităţii de Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în anul 2016 mama în vârstă de 66 ani a fost diagnosticată cu cancer mamar şi în acelaşi an a suferit o mastectomie la o unitate medicală din Bucureşti. Doi ani mai târziu, fiica (45 ani) afla teribila veste: că are acelaşi diagnostic ca mama sa. În acel an i-a fost îndepărtat chirurgical sânul afectat de cancer.

O echipă multidisciplinară analizează cazurile pentru reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice

Conform informaţiile date publicităţii de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pacientele care pot beneficia de reconstrucţie mamară în urma unei afecţiuni oncologice prin endoprotezare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii. Criterii de includere: evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară. Nu pot beneficia de acest tip de operaţie pacientele care urmează un protocol terapeutic oncologic ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv şi nici pacientele cu afecţiuni sistemice severe, care în urma evaluărilor interdisciplinare contraindică intervenţia sau anestezia generală.

Cele două femei s-au adresat Centrului Integrat Pentru Sănătatea Sânului din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Înainte de a se aproba astfel de operaţii, fiecare caz este discutat într-o comisie multidisciplinară din care fac parte medici specializaţi în radiodiagnostic (ecografie, mamografie, RMN, computer tomograf şi scintigrafie osoasă), oncologi, radioterapeuţi, chirurgi generalişti şi ginecologi, medici anestezişti, chirurgi plasticieni, anatomo-patologi, kinetoterapeuţi şi psihologi.

Operaţiile chirurgicale s-au efectuat atât cu ţesut propriu cât şi cu implant

Recent, atât mama cât şi fiica au recuperat sânul pierdut. Echipa chirurgicală ce a efectuat intervenţiile a fost coordonată de doctor Ina Petrescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă.
„Reconstrucţia s-a făcut printr-o operaţie complexă cu ţesut propriu şi implant. Operaţiile au fost decontate prin programul naţional”, a declarat dr. Ina Petrescu.
Din echipa medicală coordonată de dr. Ina Petrescu la operaţii de reconstrucţie mamară au făcut parte dr Alina Mitcan, dr Natalia Dumitrescu, dr Marius Ristea şi medic anestezist dr Dan Stan.

Starea celor două paciente este favorabilă după reconstrucţia mamară

Din datele oferite de Spitalul Universitar de Urgenţă, starea celor două paciente aflate acum sub monitorizare oncologică este bună şi evoluţia favorabilă. „Este un moment rar în cariera unui medic, să opereze în aceeaşi zi mama şi fiica, ambele care au învins cancerul. Le doresc amândurora multă sănătate”, a mai spus dr. Ina Petrescu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân