Erupţiile cutanate (Prurigo): simptome, cauze, tratamente şi greşeli de tratament

Prurigo este o dermatită pruriginoasă, care se însoţeşte de mâncărimi şi se manifestă clinic prin apariţia unor papule sau vezicule pe piele. Prurigo poate fi acut, subacut sau cronic.
  • Publicat:
Erupţiile cutanate (Prurigo): simptome, cauze, tratamente şi greşeli de tratament

Prurigo este o dermatită  pruriginoasă, care se însoţeşte de mâncărimi şi se manifestă clinic prin apariţia unor papule sau vezicule pe piele. Prurigo poate fi acut, subacut sau cronic.

Medicul dermatolog Proca Ancuţa explică pentru CSID care sunt simptomele, care poate fi tratamentul şi unde greşesc pacienţii în procesul de vindecare.

Tipuri de prurigo

Prurigo acut al copilului, cunoscut şi sub denumirea de prurigo strophulus, îşi face apariţia la copii până la vârsta de 7 ani, predominant vara şi toamna , cu recurenţe, iar după vârsta de 8 ani dispare spontan în majoritatea cazurilor.

Principalii factorii cauzatori sunt acarienii. Această afecţiune se manifestă clinic prin apariţia, în prima fază, a unor papule mici, urticariene, apoi a unor vezicule  grupateîn buchete. Rareori, pot fi prezente bule. Erupţia se localizează la nivelul pliurilor inghinale, axilei, gambelor, zonelor de presiune şi zonelor descoperite .

Prurigo acut al adultului este o erupţie papulo-veziculoasă pruriginoasă, fără papule urticariene, care poate avea diverse cauze (alergice, alimentare, medicamentoase, infecţioase), iar etiologia rămâne de multe ori neelucidată .

Prurigo subacut este întâlnifrecvent la femeile însărcinate  sau ca o reacţie postmedicamentoasă, dar uneori poate avea o cauză internă, poate apărea în contextul unei afecţiuni precum diabetul zaharat, insuficienţa renală cronică, leucemie.
Leziunile sunt polimorfe, evoluează spre cicatrici atrofice hipopigmentate central şi hiperpigmentate periferic, excoriaţii şi  leziuni de grataj (zgârieturi datorate scarpinării) .

Prurigo cronic, denumit şi urticarie papuloasă cronică, afectează predominant femeile în vârstă de 40-60 ani. Se manifestă clinic prin apariţia unor papule urticariene, papulo-vezicule şi noduli inflamatori pigmentaţi , cu diametrul sub 1 cm, care se localizează predominant pe trunchi şi extremităţi. Când leziunile sunt pigmentate, afecţiunea este denumită prurigo pigmentar .

Factorii care favorizează apariţia erupţiilor cutanate (Prurigo)

Factorii cauzatori posibili sunt stresul, anxietatea , tulburările hormonale, digestive, focarele de infecţie , existenţa unui cancer sau poate apărea în contextul altor afecţiuni sau stări, cum ar fi:

  • dermatita atopică (Prurigo Besnier),
  • eczema discoidă (numulară),
  • colagenoza perforantă reactivă,
  • foliculita,
  • urticaria papuloasă (o reacţie alergică la muşcături de insecte, ţântari, păianjeni ),
  • scabia sau infestarea cu pureci sau păduchi,
  • deficitul de fier,
  • boala tiroidiană,
  • infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV), (erupţia pruriginoasă a virusului HIV),
  • sarcina (la femeile gravide),
  • insuficienţa renală cronică,
  • diabetul,
  • boala Hodgkin sau limfomul non-Hodgkin,
  • abuzul de droguri, în special de amfetamină şi cocaină,
  • leziuni ale nervilor spinali,
  • sindromul obsesiv-compulsiv şi psihozele, în care pacienţii se confruntă cu senzaţii de muşcături şi insecte care umblă prin piele sau iluzii de parazitoză (pacienţii cred că au parazit în tegument) .

Prurigo nodular Hyde se caracterizează prin apariţia unor noduli bruni, cu diametrul de 1-3 cm, verucoşi, intens pruriginosi, persistenţi, cu evoluţie cronică, localizaţi pe suprafeţele de extensie ale membrelor .

Nodulii prezintă frecvent eroziuni şi excoriaţii datorită gratajului (scărpinarii).  Afectează în mod egal ambele sexe,  iar debutul poate apărea între 30-60 de ani . 

Cauzele apariţiei erupţiilor cutanate (Prurigo)

Cauzele nu sunt complet elucidate, dar se bănuieşte că nodulii apar ca un răspuns patologic ca urmare a pruritului şi gratajului prelungit (mâncărime şi scărpinare). Majoritatea pacienţilor prezintă istoric de atopie. La atopici, cel mai frecvent boala debutează în jurul vârstei de 19 ani , iar aceşti pacienţi sunt de obicei reactivi la alergenii ambientali.

La cei fără teren atopic, debutul are loc în jurul vârstei de 50 de ani. Aceştia nu manifestă hipersensibilitate la alergenii de mediu.

Prurigo nodular Hyde mai poate apărea în contextul unor  afecţiuni precum  insuficienţa renală sau hepatică , boli tiroidiene, cancer,  diabet zaharat , anemie feriprivă, factori psihologici, boală celică , înţepături de insecte, infecţii cu helicobacter pylori,  infecţii cu mycobacterii, HIV sau cu virusurile hepatitice B şi C .

Ultimele cercetări relevă anumite modificări la nivelul tegumentului bolnavilor cu prurigo cronic:

  • La nivelul dermului, celulele Merkel şi fibrele nervoase sunt crescute numeric.
  • Substanţele implicate în medierea pruritului şi a inflamaţiei cutanate prezintă valori crescute.
  • Mastocitele  din piele sunt  mai mari şi mai numeroase , cu citoplasmă abundentă şi granulatii puţine , datorita degranulării acestora în ţesuturile din jur .
  • Celulele Langerhans sunt mai numeroase
  • Eozinofile  numeroase în jurul filetelor nervoase
  • Interleukina 31 prezintă valori crescute

Prurigo solar sau actinic Hutchinson afectează predominant  triburile indigene din America de Nord şi populaţia  latino- americana, în special în Mexic, Columbia, Perú, Bolivia, Guatemala şi Honduras. Există cazuri raportate şi la populaţiile caucaziene din Anglia, Irlanda, Scoţia, Franţa, Germania, Australia) şi Asia (Thailanda, Singapore, Japonia).

Cazurile cu transmitere genetică a predispoziţiei sunt frecvent întâlnite în comunităţile indigene închise (75%); Rapoartele din Mexic demonstrează că 15% dintre cazuri sunt familiale.

Clinic, se prezintă sub forma unor papule şi plăci intens pruriginoase, care apar după câteva ore sau zile de la expunerea la soare. Leziunile pot evolua spre lichenificare.

Biopsia cutanată se efectuează de obicei doar în cazul în care se suspicionează o dermatită herpetiformă Duhring- Brock,  o boală buloasă. În aceste cazuri, pe baza examenului histopatologic, se stabileşte un diagnostic. 

Tratamentul acestor erupţii cutanate

Tratamentul constă în îndepărtarea alergenilor şi a factorilor favorizanţi, tratamentul afecţiunilor coexistente cauzatoare, dacă acestea există, administrarea de antihistaminice sau tranchilizante, mixturi antipruriginoase cu calamină , dermatocorticoizi ( crème, loţiuni sau unguente cu cortizon).

În prurigo nodular, pacienţii răspund mai greu la tratament. Tratamentul constă în aplicaţii de corticoizi topici sub pansamente ocluzive, corticoizi injectaţi intralezional  sau corticoterapie generală,  loţiuni, creme sau unguente cu mentol, fenol, capsaicina, derivaţi de vitamina D, anestezice topice, antihistaminice, anxiolitice. La unii pacienţi poate funcţiona fototerapia cu radiaţii UVA  sau UVB .

Alte tratamente care mai pot fi accesate sunt crioterapia cu azot lichid , laserterapia cu laser pulsat  prin reducerea vascularizaţiei leziunilor , alte medicamente imunosupresoare (methotrexat , ciclosporina , azathioprina), retinoizi , dapsona, thalidomida .

În prurigo solar, pe lângă tratamentul clasic, foarte importantă este fotoprotecţia. 

Greşeli de tratament

Gratajul prelungit (scărpinarea) exacerbează boala, întreţine leziunile. „Prin micile excoriaţii care apar în urma gratajului cu unghiile pot pătrunde bacterii, iar leziunile se infectează. În urma scărpinării pot rămane cicatrici permanente, inestetice.

Unii pacienţi încearcă sa se autotrateze cu diverse leacuri băbeşti, cum ar fi cataplasmele cu oţet (acid acetic), care pot provoca iritaţii şi pot înrăutăţi situaţia, crema de galbenele care hidratează pielea şi o calmează, dar nicidecum nu tratează cauza prurigoului sau mâncarimea puternică, diverse extracte de plante care pot alergiza şi mai mult pacientul şi pot exacerba afecţiunea etc .

Este important ca pacientul să fie consultat de către un medic dermatolog pentru a fi îndrumat către investigţiile necesare elucidării acestui caz, dar şi pentru a primi un tratament potrivit înainte ca boala să se cronicizeze”,  explică dermatologul Proca Ancuţa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”