Ecografia fetusului in timpul sarcinii

Ecografia fetala este un test care consta in utilizarea de ultrasunete pentru a prefigura un soi de fotografie a fatului. Aceste fascicule de ultrasunete sunt reflectate, si atunci atat fatul, cat si placenta si lichidul amniotic devin vizibile.
  • Publicat:
Ecografia fetusului in timpul sarcinii
Ecografia fetusului in timpul sarcinii

Imaginea astfel obtinuta se poate studia cu ajutorul unui monitor. Se poate chiar si pastra apoi, in cazul in care cabinetul poseda tehnologia necesara. Imaginile sunt uneori colorate, caz in care acestea poarta denumirea de sonograme. Destinatia principala a ecografiei fetusului este aceea de a detecta eventualele afectiuni de care acesta ar putea suferi in perioada intrauterina, insa totodata se obtin si informatii secundare cu privire la marimea si pozitia acestuia.

Ecografia fetala nu presupune actiunea unor surse toxice cum ar fi raze X sau a altor maniere de iradiere, deci nu dauneaza sub niciun chip fatului. In plus, aceasta este cu atat mai apreciata cu cat permite examinarea fatului inca din saptamana a cincea de sarcina. Totusi, daca sperati sa determinati sexul copilului, este bine sa stiti ca doar in jurul celei de-a optsprezecea saptamani se poate aprecia acest lucru.

Maniera de realizare a ecografiei
Este important de stiut ca pacienta trebuie sa aiba vezica plina. Astfel, se indica consumul de apa si de alte lichide, chiar inainte de efectuarea testarii si evitarea urinarii inainte si in timpul efectuarii investigatiei. In cazul ecografiei de tip transvaginal, transductorul este acoperit cu un manson de latex si apoi lubrifiat cu un lubrifiant vaginal special. Obstetricianul, radiologul sau medicul specialist in ecografie sunt cei trei care pot efectua o astfel de investigatie. In cele mai multe dintre cazuri, nu va fi nevoie sa va dezbracati complet, ci doar in partea de jos. Ecografia transvaginala nu dureaza mai mult de o jumatate de ora.

Ecografia fetala se realizeaza pentru a aprecia maniera in care fatul se dezvolta conform graficelor. Astfel, se obtin informatii distincte in functie de trimestrul in care se afla sarcina. In primul semestru, ecografia fetala este utila pentru:

* determinarea evolutiei sarcinii
* stabilirea tipului de sarcina (multipla sau nu)
* stabilirea varstei fatului
* estimarea riscului de aparitie a bolilor datorate de defectele cromozomiale (sindromul Down, de pilda)
* detectarea malformatiilor congenitale cerebrale sau medulare

In cel de-al doilea semestru de sarcina:

* se estimeaza varsta gestationala a fatului
* se apreciaza dimensiune si pozitia fatului, placentei si lichidului amniotic
* se determina pozitia fatului, a cordonului ombilical, a placentei, prin intermediul amniocentezei si a recoltarii de sange din cordonul ombilical

In al treilea semestru:

* se stabileste masura in care fatul este viabil
* se apreciaza din nou dimensiunea si pozitia fatului, a placentei si a lichidului amniotic.

Cum resimte pacienta ecografia?
In timpul ecografiei abdominale, pacienta poate resimti senzatia de presiune la nivelul vezicii urinare. In plus, presiunea va fi simtita si in momentul aplicarii transductorului pe suprafata abdomenului. In cazul ecpgrafiei transvaginale nu se resimte aproape nimic. Nu se cunosc riscuri asociate cu efectuarea ecografiei fetale, nici la mama si nici la fat. Totusi, in cazul in care se descopera vreo problema, pot aparea tulburari de anxietate sau depresie la mama. Pentru acele mame care doresc o fotografie a fatului, este bine de stiut ca acest fapt necesita cresterea cantitatii de ultrasunete si o expunere prelungita la aparatul de ecografie.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Anemia - cauze, simptome, tratament
Anemia - cauze, simptome, tratament
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”