Dr. Tarek Nazer, ortoped ”Tocurile agravează monturile”

Femeile care poartă des pantofi strâmţi sau tocuri înalte se plâng deseori de monturi. Aceste deformări pot fi chiar determinate genetic.
  • Publicat:
Dr. Tarek Nazer, ortoped ”Tocurile agravează monturile”
Dr. Tarek Nazer, ortoped ”Tocurile agravează monturile”, foto arhiva personală

Deşi multă lume crede că monturile înseamnă un os crescut la picior, în realitate sunt doar o deformare a degetului mare. Am stat de vorbă cu dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică despre cauzele apariţiei monturilor, vârsta la care pot apărea, soluţii pentru ameliorarea lor dar şi tratamente chirurgicale.


CSÎD: Multe persoane se plâng din cauza monturilor. De ce apar monturile?
Dr. Tarek Nazer:
Este o falsă teorie aceea că monturile apar din cauza purtării unor pantofi eleganţi sau mai înguşti. Încălţămintea cu toc este doar un factor favorizant.
Monturile reprezintă o diformitate a degetului mare al piciorului numit haluce prin devierea articulaţiei metatarso-falangiene în exterior ajungând să fie prominent, conferind un aspect inestetic şi dureros.
O dată apărute aceste deformări, problema continuă să se agraveze, iar consecinţa evoluţiei progresive a monturilor este apariţia deformărilor articulaţiilor şi arhitecturii piciorului, precum deget în ciocan, unghii încarnate sau hiperkeratoză. O impresie greşită a pacienţilor este aceea că le-a crescut un os la picior.
De fapt, nu creşte niciun os, ci doar degetul mare îşi schimbă poziţia din cauza unui dezechilibru al forţelor ce acţionează asupra lui.

Monturile se moştenesc

CSÎD: Care este media de vârsta de la care apar?
Dr. Tarek Nazer:
Nu se ştie exact cauza apariţiei monturilor, cu atât mai puţin vârsta. Sunt câţiva factori de risc asociaţi. Potrivit studiilor, persoanele cu istoric familial sunt mai predispuse să le „moştenească”, sau cele care suferă de artrită reumatoidă, obezitate sau au piciorul plat. Durerile apar după câţiva ani de la observarea deformării, iar purtarea tocurilor, aşa cum spuneam, favorizează evoluţia mai rapidă a afecţiunii. Cu cât ne ocupăm mai mult de prevenţie prin purtarea de încălţăminte comodă, întârziem apariţia lor.

CSÎD: Monturile dor sau sunt doar o problemă estetică?
Dr. Tarek Nazer: În cazuri incipiente, pacientul nu acuză niciun fel de dureri. Ca atare, tratamentul poate fi unul ortopedic, prin reducerea stresului asupra piciorului. Acest lucru se face prin schimbarea încălţămintei înguste cu una largă şi comodă, prin purtarea de orteze în timpul nopţii şi îndepărtătoare între degete. Toate aceste metode pot întârzia, dar nu pot opri evoluţia monturilor.

20 de minute durează operaţia pentru eliminarea monturilor


CSÎD:Ce soluţii de tratament sunt pentru monturi?
Dr. Tarek Nazer:
Există peste 10 tehnici chirurgicale prin care puteţi să scăpaţi de monturi. Tehnica se alege în funcţie de gradul de deviere şi de unghiurile intermetatarsiene şi metatarsofalangiene. Operaţia se efectuează sub control radiologic, folosind doar două incizii mici de un centimetru lungime, fiind una din metodele minim invazive folosite în prezent. Intervenţia durează 20 de minute, iar pacientul poate să calce deja pe picior a doua zi după operaţie, folosind o orteză specială. Perioada de recuperare variază între 2 şi 6 săptămâni, în funcţie de tehnica folosită, şi nu e una grea, nu implică imobilizare.

CSÎD: Cât costă o astfel de operaţie?
Dr. Tarek Nazer:
În funcţie de tehnica folosită, preţul unei operaţii de monturi variază între 2.000 şi 3.500 de lei, la un spital privat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”