Dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurg, explică în ce constă operaţia de hemoroizi fără durere

Află cum pot fi operaţi hemoroizii fără durere postoperatorie şi fără cicatrici, de la dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurg.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurg, explică în ce constă operaţia de hemoroizi fără durere

În comparaţie cu intervenţiile clasice, operaţia pentru hemoroizi cu stapler Longo – de la numele chirurgului care a realizat pentru prima dată această procedură – prezintă un risc mult mai mic de recidivă, durerile postoperatorii sunt aproape inexistente, iar pacientul se poate externa după cel mult 24 de ore. Dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurg, explică în ce constă această intervenţie, cui se adresează şi care sunt avantajele şi recomandările postoperatorii.

„Nu este indicată trombozelor hemoroidale din hemoroizii externi

CSÎD: Care sunt candidaţii ideali pentru această intervenţie?

Dr. Ştefan Tucă: Operaţia de hemoroizi cu stapler Longo nu este o intervenţie adresată tuturor pacienţilor cu hemoroizi. Această intervenţie tratează hemoroizii interni care pot ieşi prin canalul anal, sângera sau pot fi dureroşi. Nu este indicată trombozelor hemoroidale din hemoroizii externi.

CSÎD: Trebuie făcute anumite pregătiri înainte de procedură?

Dr. Ştefan Tucă: Nu este necesară nicio pregătire specială pentru operaţia cu stapler adresată patologiei hemoroidale. Există proceduri adresate rectului şi colonului care necesită această pregătire – colonoscopia, de exemplu.

„Împiedică hemoroizii interni să se exteriorizeze prin canalul anal”

CSÎD: În ce constă această tehnică chirurgicală mai exact?

Dr. Ştefan Tucă: Originalitatea operaţiei Longo nu constă în ridicarea chirurgicală a pachetelor hemoroidale, precum în tehnicile clasice. Operaţia constă în împiedicarea hemoroizilor interni să se exteriorizeze (prolabeze) prin canalul anal. Operaţia Longo este tehnica chirurgicală care îi fixează în rect şi le reduce mult volumul.

Practic, această intervenţie consta în a ridica un cilindru din mucoasa rectală, situată chiar deasupra canalului anal. Intervenţia este realizată introducând în canalul anal o pensă chirurgicală care taie şi ridică o porţiune din peretele rectal (stapler). Totul este rezolvat cu minuscule agrafe şi fără nicio plagă chirurgicală. Mucoasa rectului, scurtată prin această operaţie, trage hemoroizii interni mult micşoraţi şi mai în interiorul rectului.

Fără cicatrici, fără durere, înapoi acasă în 24 de ore

CSÎD: Cât durează intervenţia?

Dr. Ştefan Tucă: Intervenţia durează maximum 60 de minute şi poate fi realizată sub anestezie locoregională (rahidiană) sau generală. Spitalizarea durează de regulă 24 de ore, iar sutura mecanică, cu stapler, se va cicatriza în circa 3 săptămâni. După aceste 3 săptămâni, micile agrafe se vor elimina prin scaun fără ca pacientul să realizeze.

CSÎD: Există anumite recomandări postoperatorii de care pacientul trebuie să ţină cont?

Dr. Ştefan Tucă: Va fi necesară evitarea constipaţiei pentru o perioadă de circa 2-3 săptămâni.

CSÎD: Care sunt avantajele operaţiei cu stapler Longo pentru hemoroizi?

Dr. Ştefan Tucă: În primul rând, riscul de recidivă al hemoroizilor după operaţia cu stapler (tehnica Longo) este de circa 3 ori mai mic. Apoi, durerile postoperatorii sunt aproape inexistent, spitalizarea durează de regula 24 de ore şi nu există nicio cicatrice după operaţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ştefan Tucă - Medic primar chirurgie generală
Dr. Ștefan Tucă este Medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgie laparoscopică avansată. Pregătire Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, cu specializarea medicină generală, cu durata de 6 ani, 1997-2003 Medic rezident Chirurgie Generală ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân