Dr. Sorina Stroe, despre implantul dentar, de la prima vizită în cabinet, până la perioada de recuperare

Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog, ne-a vorbit despre tot ce presupune implantul dentar.
  • Publicat:
Dr. Sorina Stroe, despre implantul dentar, de la prima vizită în cabinet, până la perioada de recuperare
Dr. Sorina Stroe, despre implantul dentar, de la prima vizită în cabinet, până la perioada de recuperare

În ultimii ani, implantul dentar a devenit o metodă de tratament în cazul edentaţiilor tot mai utilizată care reuşeşte să redea zâmbetul pe buze pacienţilor, la propriu. Am stat de vorbă cu Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog, care ne-a vorbit despre implantul dentar, de la motivele pentru care se ajunge la această procedură şi avantajele ei, până la perioada de recuperare şi durata de viaţă a acestuia.

Implantul dentar: ce este, când apelăm la el, care sunt avantajele?

CSID: Ce este implantul dentar?

Dr. Sorina Stroe: Implantul dentar este, în realitate, un şurub din metal (cel mai des întâlnit material este titanul), care se înfiletează în os cu rolul de a substitui un dinte lipsă.

CSID: Cum s-a schimbat de-a lungul timpului tehnologia implantului dentar?

Dr. Sorina Stroe: În istoria implantologiei dentare au fost numeroase etape începând din anii ‘50, când a fost inserat primul implant dentar, de la implantul lama, un “pionier” al implantologiei, implanturile conice, cilindrice, înlocuirea fiecărei rădăcini dentare cu câte un implant, până la zilele noastre, când preponderent se folosesc implanturi din titan (4-5 clase diferenţiate în funcţie de cantitatea de carbon şi fier conţinute), cu formă de cilindru sau con.

CSID: Care sunt motivele pentru care pacienţii ajung la implantul dentar şi cum arată candidatul pentru implantul dentar?

Dr. Sorina Stroe: Adeseori, problema edentaţiilor celor mai frecvente (pierderea molarului 1, numit şi molarul de 6 ani- vârstă la care erupe) porneşte din copilărie. Aflat printre primii dinţi definitivi care erup, molarul de 6 ani este frecvent confundat de părinţi cu un dinte de lapte, mai ales pentru că el nu vine să înlocuiască un dinte temporar, ci erupe în spatele ultimului dinte de lapte. De asemenea, din cauza apariţiei lui la o vârstă aşa fragedă, în care igiena încă nu este, de cele mai multe ori, foarte bine definită în viaţa copilului. Acesta e doar un exemplu de edentaţie foarte “populară”, argumentată prin istoric şi particularităţi.

Sigur ca orice dinte se poate pierde din diverse motive (igienă deficitară, carioactivitate crescută, boală parodontală, traumatism, boli generale cu afectare dentară etc). Atunci când propunem unui pacient implantul dentar ca şi soluţie de tratament, trebuie să avem în vedere şi anumite criterii de selecţie a cazuisticii, cum ar fi: igiena orală riguroasă, controlul bolii generale cu afectare dentară sau care influenţează imunitatea de care suferă pacientul, controlul bolii parodontale, controlul obiceiurilor vicioase (ex: fumat). Toate acestea cad în responsabilitatea noastră ca şi practicieni, ca reguli de respectat fără negociere.

CSID:Care sunt avantajele implantului dentar?

Dr. Sorina Stroe: Principalul avantaj al implantului dentar este posibilitatea de a restaura o edentaţie fără a mai fi necesar să şlefuim dintii vecini în vederea realizării unei punţi dentare. Practic, implantul este un sistem de sine stătător, un şurub care suşţine sigur o coroană, lăsând neatinşi dinţii vecini.

Un alt avantaj esenţial este metoda de distribuţie a fortelor, care dacă în cazul punţii se realiza la nivelul dinţilor stâlpi, care susţineau lucrarea, (practic se distribuie fortele a 3 dinţi în suportul radicular a 2 dinţi pentru exemplul unei punţi dentare de 3 elemente, menită să restaureze o edentaţie de un singur dinte), în varianta implantului se distribuie în ax în cazul fiecărui dinte, fie el implant sau rădăcină naturală.

Nu în ultimul rând, igienizarea interdentară este net superioară în cazul coroanelor “solo” (pe cate un singur dinte). Orice pacient purtător de punte dentară ştie că igiena este dificil de realizat la nivelul corpului de punte (mijlocul lucrării, unde este situată edentaţia).

Procedura şi perioada de recuperare

CSID: Câte vizite sunt necesare?

Dr. Sorina Stroe: În urma vizitei de consultaţie/evaluare a pacientului şi a examenului radiologic (tomografie, radiografie panoramică, retroalveolară, după opţiunea practicianului) şi eventual a solicitării unor analize de sânge, încep etapele propriu-zise ale tratamentului prin implant dentar şi anume: etapa chirurgicală, adică inserarea implantului dentar, la o săptămână distanţă se îndepărtează firele de sutură, peste 3 luni urmând etapa protetică, care constă în descoperirea implantului (se decupează gingia din capătul implantului), amprentarea implantului şi cimentarea coroanei pe implant. Deci în total, reducând la minim, un implant dentar finalizat până la etapa de coroană cimentată, poate fi “la gata” în aproximativ 5 şedinţe întinse pe un termen de 3-6 luni, în funcţie de complexitatea cazului clinic.

CSID: Care este vârsta minimă a pacientului care necesită un implant dentar?

Dr. Sorina Stroe: Recomandarea este să nu se insere implanturi dentare cât timp încă există fază de creştere activă osoasă (aproximativ în jurul vârstei de 18-20 ani se finalizează aceste procese şi există şi teste ce pot aprecia evoluţia lor).

CSID: Fumătorii pot apela la implantul dentar? Care ar fi riscurile la care se expun?

Dr. Sorina Stroe: Fumatul reprezintă o contraindicaţie relativă a implanturilor dentare, adică practic nu interzice inserarea implanturilor dentare la pacienţii fumători, dar este recomandat să se diminueze cantitatea de ţigări pe cât posibil, ideal să se evite complet măcar în perioada vindecării (este cunoscut faptul că fumătorii au un ritm de vindecare mai lent şi prost calitativ). Statisticile spun că implanturile au o durată de viaţă mai scurtă în cazul fumătorilor.

CSID: Care este durata de recuperare în urma implantului dentar?

Dr. Sorina Stroe: Faza incipientă de vindecare durează 7-10 zile şi este caracterizată de inflamaţie, edem, fiziologice în urma intervenţiei chirurgicale. Vindecarea osoasă completă sau mai precis integrarea implantului (prin construcţia de ţesut osos nou între spirele şurubului) poate dura până la 3-6 luni, în funcţie de contextul clinic al fiecărui pacient.

CSID: Cât este de dureroasă procedura?

Dr. Sorina Stroe: Procedura nu este absolut deloc dureroasă, fiind realizată sub anestezie. Postoperator, marea majoritate a pacienţilor afirmă că “neplăcerea” este mult redusă faţă de cea resimţită în urma unei extracţii dentare. Se recomandă oricum o reţetă de antibiotic şi antiinflamator profilactic postoperator, pentru a evita orice posibile complicaţii, care vor controla foarte bine şi eventualele neplăceri.

Ce se întâmplă după?

CSID: La ce trebuie să se aştepte pacientul după ce se duce efectul anesteziei?

Dr. Sorina Stroe: În funcţie de pragul de sensibilitate la durere, există de la pacienţi care spun că nu au avut dureri, alţii care raportează o senzaţie mai degrabă de “deranj/disconfort” şi alţii care spun că au simţit durere moderată. Cum spuneam, reţeta de medicamente administrată postoperator ajută mult la controlul durerii postoperatorii.

CSID: Organismul poate respinge implantul dentar? În acest sens cum se procedează?

Dr. Sorina Stroe: În fapt, această “repingere” a implantului dentar este, din punctul meu de vedere, mai degrabă un mit al stomatologiei. Dacă noi ca şi practicieni am respectat toate criteriile de selecţie a pacientului pentru implant dentar, lucrurile nu au de ce să evolueze altfel decât pe un drum pozitiv.

CSID: Care este durata de viaţă a implantului dentar?

Dr. Sorina Stroe: Acesta e un subiect foarte dezbătut. Disting două aspecte ale acestei întrebări. E o dată discuţia asupra garanţiei oferite unui implant (unde mulţi practicieni se “aruncă” în a oferi garanţii pe care, de fapt, nu le pot susţine decât la nivel verbal. Mai este apoi statistica, datele pe care le avem din experienţă şi diverse studii.

În ce priveşte garanţia, este un parametru atât de personal, care depinde atât de mult de caracteristicile fiecărui pacient, încât nu consider că există în realitate reţete standard care să se aplice universal oricui. În plus, corect este să oferim garanţii pentru lucrări, în anumite condiţii, implanturile, însă, interacţionând în mod direct cu organismul uman (care se poate îmbolnăvi), sunt mult mai puţin previzibile.

Statistic, durata de viaţă a unui implant este între 8-10 ani. Asta nu înseamnă că nu există şi implanturi de succes la 20 de ani de la inserare. Acelea, însă, sunt cazuri fericite şi bine întreţinute. Pentru că nimic din ce facem noi în activitatea zilnică nu e stabil în lipsa colaborării pacientului. 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”