Dr. Iosif Niculescu ”La femeile de peste 40 de ani riscul de a dezvolta cancere în sfera genitală creşte”

Pe lângă menopauza care va începe să se instaleze această perioadă este vârful patologiei tumorale, în special cancer de sân, ovar, uter. Controlaţi-vă regulat!
  • Publicat:
Dr. Iosif Niculescu ”La femeile de peste 40 de ani riscul de a dezvolta cancere în sfera genitală creşte”
Dr. Iosif Niculescu ”La femeile de peste 40 de ani riscul de a dezvolta cancere în sfera genitală creşte”, foto Shutterstock

Femeile trebuie să aibă grijă şi de sănătatea lor psihică şi fizică indiferent de vârstă şi de cât de multe probleme au de rezolvat zi de zi. După 40 de ani, riscul femeilor de a dezvolta patologii maligne în sfera genitală creşte semnificativ (displazii, cancer col, cancer sân), iar screeningul periodic devine şi mai important. Reputatul medic ginecolog, dr Iosif Niculescu, cu peste 30 de ani experienţă în afara ţării explică pe larg acest subiect.

Până în urmă cu 10-15 ani, cazurile oncologice în sfera genitală în stadii avansate erau fie inabordabile chirurgical, fie abordate paleativ. De aproximativ 25 de ani, cel puţin în cancerul de ovar, s-a dezvoltat un concept de efort chirurgical maxim, care se traduce prin încercarea de a eradica chirurgical tumora primară şi eventualele diseminări la nivelul abdomenului. De asemenea, extirparea ganglionilor limfatici din pelvis şi între aortă şi cavă au devenit gesturi chirugicale obligatorii, mai ales în stadiile avansate. Aplicarea acestor concepte în stadiile 2 şi 3 de cancer uterin şi ovarian au îmbunătăţit substanţial, împreună cu chimioterapia modernă, prognosticul în aceste situaţii.
O asemenea abordare chirurgicală este însă posibilă numai în echipe mixte de ginecologi specializaţi în chirurgie oncologică, chirurgi viscerali specializaţi în chirurgia retro-peritoneului, eventual urologi. Desigur, anesteziştii cu experienţă în terapie intensivă şi urmărire post-operatorie sunt parte integrantă din echipă, luând în considerare complexitatea traumei chirurgicale şi urmăririi post-operatorii in primele  24-48 de ore.

Ce teste de rutină se fac după 45 de ani la medicul ginecolog?

După 45 de ani – screening mamografic, completat cu ecografie de sân, tuşeu rectal, hemoragii oculte în scaun şi examenul atent al pielii.

După 50 de ani – examen clinic ginecologic odată pe an, o dată la 3 ani PAP, la 2 ani mamografie până la 70 de ani, inspecţia atentă a tegumentelor.
În această categorie de vârstă. Creşte desigur incidenta tumorilor benigne de tipul fibrom uterin, care încă se pretează la o abordare conservativă (miomectomie). Nu în ultimul rând, apar tulburări de ciclu menstrual în contextul tulburărilor de premenopauză.

Ce se întâmplă cu organismul femeii în timpul menopauzei?

Din experienţă, peste 80% dintre femeile de peste 50 de ani ajung la doctor numai atunci când au simptome, fără a înţelege legătura dintre instalarea menopauzei şi acestea. În plus, multe dintre paciente nu ştiu că stările lor negative (depresie, furie, anxietate, pierderea memoriei) au legătură cu instalarea menopauzei. Multe alte paciente înţeleg legătura între unele simptome deranjante (bufeuri, uscăciune vaginală) şi menopauză, dar nu ştiu că există soluţii pentru ele. Şi, în consecinţă, nu raportează doctorului aceste simptome.

Şi după 45 de ani femeile trebuie să vină regulat la controale ginecologice

Din practica noastră, sunt relativ puţine pacientele din liga de vârstă de după 45 de ani (până la 55) care şi atunci când vin, o fac din motive legate de o patologie serioasă (fie tumorală, fie funcţională severă). Această grupă de femei erau ele însele neglijate, dat fiind contextul vieţii cotidiene, dar şi de personalul medical sub lozinca „aşa este la menopauză”. Mi s-a părut important să redirecţionez atenţia lumii medicale, dar şi a pacientelor, către această grupă de vârstă, dat fiind severitatea potenţialelor probleme medicale care apar în această grupă de vârstă. Marea majoritate a programelor naţionale de screening (cancer de sân) încep cu 45-50 de ani. În România, neexistând program de screening pentru cancer de sân, era cu atât mai important. Nu în ultimul rând, în această perioadă este vârful patologiei tumorale, în special cancer de sân, ovar, uter, şi este încă odată de accentuat necesitatea depistării precoce a acestor patologii.

Dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog 

Dr Iosif Niculescu

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”