Dr. Diana Miclea: Ce este obezitatea sindromică și la ce complicații duce  

Obezitatea sindromică este considerată o boală rară.
  • Publicat:
Dr. Diana Miclea: Ce este obezitatea sindromică și la ce complicații duce  
Dr. Diana Miclea, medic pediatru și genetician

Printre pacienții cu obezitate, 5% din cazuri au obezitate sindromică. În cadrul evenimentului Școala de Boli Rare pentru Jurnaliști ediția a IX-a, organizată de Alianța Națională de Boli Rare România am stat de vorbă despre obezitatea sindromică cu dr. Diana Miclea, medic pediatru și genetician.

 

CSÎD: Ce este obezitatea sindromică?

Dr. Diana Miclea: Este un tip de obezitate genetică, care asociază pe lângă obezitate și alte semne clinice de tipul dismorfismului craniofacial, malformațiilor organelor interne, retardului global de dezvoltare/dizabilității intelectuale sau altor patologii neuropsihiatrice.

CSÎD: De ce obezitatea sindromică este considerată o boală rară?

Dr. Diana Miclea: Întrucât asocierea obezității cu un alt semn clinic, așa cum am enumerat mai sus, nu este atât de frecventă comparativ cu obezitatea izolată și astfel se încadrează în categoria boala rară, definită prin afectarea a cel mult o persoană din 2000 in populația generală. Totuși, printre pacienții cu obezitate, cei cu obezitate sindromică reprezintă 5% din cazuri.

 La ce complicații poate duce obezitatea sindromică

CSÎD: La ce complicații poate duce?

Dr. Diana Miclea: Complicațiile sunt date de obezitatea în sine, din categoria celor metabolice, cum ar fi dislipidemia, steatoza hepatică, insulinorezistența, intoleranța la glucoza, diabetul de tip 2;  ortopedice, de tipul epifiziolizei capului femural, piciorului plat, genu valgum, lombalgiilor, cifoscoliozei, gonalgiilor, talalgiilor (epifizite); cardiorespiratorii,de exemplu HTA, astmul bronșic, intoleranța la efort, apnee de somn, endocrine, psihosociale, oncologice și altele. La acestea se adaugă complicații date de patologia asociată obezității sindromice, endocrină, renală, cardiovasculară, oftalmologică și altele. De asemenea, asocierea frecventă a dizabilității intelectuale influențează în sens negativ evoluția obezității sindromice. 

Ce cauze are obezitatea sindromică

CSÎD: Există predispoziție spre obezitatea sindromică? Din ce cauze apare?

Dr. Diana Miclea: Este o modificare constituțională, prezentă astfel din momentul concepției, datorată adesea unor modificări genetice de novo, accidental produse în gametogeneza feminină sau masculină sau în jurul momentului concepției. Este o patologie determinată genetic, care se va observa postnatal, cu un diagnostic stabilit mai devreme sau mai târziu, în funcție de momentul instalării semnelor clinice evocatoare.

CSÎD: De ce este bine ca diagnosticul să fie stabilit cât mai devreme pentru acest pacienți?

Dr. Diana Miclea: Dorim stabilirea unui diagnostic cât mai precoce, pentru a putea interveni adecvat asupra factorilor de mediu și totodată, pentru a face o evaluare corectă a afecțiunilor asociate pentru a influența cât de mult posibil consecințele date de acestea.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”