Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: ”Guta i-a afectat pe Sir Isaac Newton, Leonardo da Vinci, Ludwig van Beethoven”. Vezi cauzele!

Osteoartrita /artroza (gonartroza, spondiloza, coxartroza) și guta sunt boli frecvente în rândul românilor. Am aflat mai multe despre gută.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: ”Guta i-a afectat pe Sir Isaac Newton, Leonardo da Vinci, Ludwig van Beethoven”. Vezi cauzele!
Dr Cipriana Dimitrakopoulos: ”Guta apare atunci când surplusul de acid uric se unește în cristale, ceea ce provoacă inflamații la nivelul articulațiilor. Durerea, umflarea și pierderea mișcării articulare sunt tipice.”

Guta era considerată în trecut boala oamenilor bogați. Astăzi este considerată boala bărbatului gras, însă și femeile la premenopauză pot fi afectate de gută. Am stat de vorbă despre cauzele declanșării gutei cu dr. Cipriana Dimitrakopoulos, medic primar reumatolog.

 

CSÎD: Ce este guta?

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Guta este o afecțiune caracterizată prin nivel seric crescut al acidului uric, iar clinic se caracterizează prin episoade recurente de artrită acută.

Guta este o boală a metabolismului purinelor.

CSÎD: Ce sunt purinele?

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Purinele sunt un grup de substanțe chimice prezente în toate țesuturile corpului și în multe alimente. Corpul nostru procesează continuu purinele, le descompune și elimină produsele secundare. Acidul uric este unul dintre produsele secundare și, în mod normal, orice exces se elimină în urină.

CSÎD: Când se declanșează guta?

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Guta apare atunci când surplusul de acid uric se unește în cristale, ceea ce provoacă inflamații la nivelul articulațiilor. Durerea, umflarea și pierderea mișcării articulare sunt tipice.

Bărbații de peste 50 de ani, mai predispuși la gută

CSÎD: Ce categorii de persoane sunt afectate mai des de gută?

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Guta rămâne o boală care afectează în principal bărbații de peste 50 ani, deși și femeile aflate în postmenopauză sunt vulnerabile, poate pentru că le lipsește efectul protector al estrogenului. Guta este, de fapt, o boală a bărbatului gras. Mâncarea bogată în carne și fructe de mare și consumul de alcool ridică probleme de gută. Consumatorii de bere și amatorii de băuturi răcoritoare – fac mai des gută.

Fructoza crește nivelul acidului uric

CSÎD: Ce legătură ar fi între fructoză (se găsește în băuturile răcoritoare) și nivelul acidului uric?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Există dovezi că fructoza crește nivelul de acid uric din sânge. O mare parte din fructoză provine din siropul de porumb bogat în fructoză (care este aproximativ jumătate din fructoză și jumătate din glucoză) care este folosit pentru a îndulci băuturile răcoritoare și multe alte alimente și băuturi.

 Guta este o boală a oamenilor bogați în trecut

CSÎD: De ce i spunea boala oamenilor bogați?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Guta era considerată în trecut ca fiind boala celor avuți, care consumau foarte multă carne de vânat (bogată în purine).

Leonardo da Vinci a suferit de gută

CSÎD: Ce personalități au fost afectate de gută?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Guta i-a afectat pe Sir Isaac Newton și Leonardo da Vinci, regele Henric al VIII-lea, Charles Dickens, Ludwig van Beethoven.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân