Dr. Andreas Vythoulkas: scratchingul de endometru şi ICSI, proceduri care ajută la succesul FIV

Reproducerea umană asistată are mai multe proceduri ce pot ajuta la succesul fertilizării in vitro. Un medic specialist vorbeşte de două dintre cele mai eficiente.
  • Publicat:
Dr. Andreas Vythoulkas: scratchingul de endometru şi ICSI, proceduri care ajută la succesul FIV

Faptul că procedurile de fertilizare in vitro nu au avut rezultatul aşteptat şi încă nu a fost obţinută o sarcină, nu înseamnă că totul este pierdut. Este prematur să fie abandonată lupta înainte de a folosi toate armele. Şi, din fericire, cel puţin în domeniul reproducerii umane asistate, „industria de armament” se perfecţionează continuu. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate ne-a explicat în detaliu despre aceste două procedure ce ajută la succesul unui FIV.


Succesul unui FIV poate veni firesc, din prima încercare sau poate din a doua. Însă mai multe eşecuri repetate îl va face pe specialistul în infertilitate să propună schimbări de procedură în urmărirea scopului propus. Două astfel de proceduri, care ajută la succesul fertilizării in vitro, sunt scratchingul de endometru şi ICSI (Injectare Intracitoplasmică de Spermatozoizi).

Scratchingul de endometru

Scratching-ul endometrial este o procedură folosită în cadrul ciclurilor de fertilizare pentru a creşte şansele embrionului de a se implanta. Potrivit unor studii recente se pare că ar fi vorba chiar despre o dublare a şanselor pacientelor de a rămâne însărcinate. Tehnica este simplă şi constă în lezarea controlată a endometrului (ţesutul care căptuşeşte uterul) pentru a provoca un răspuns inflamator al acestuia. Exact acest răspuns inflamator al endometrului pentru a vindeca leziunea îmbunătăţeşte mediul, îi creste receptivitatea şi ajută embrionul să se implanteze. Procedura se efectuează în a doua jumătate a ciclului menstrual premergător ciclului de fertilizare in vitro. Este o procedură simplă, cu o durată de cel mult 15 minute, putând fi efectuată cu diferite instrumente. În general se foloseşte un tub subţire de plastic flexibil care este introdus prin col, până în uter, unde este deplasat înainte-înapoi şi rotit, pentru a perturba endometrul. Practic este exact aceeaşi procedură ca în biopsia endometrială, doar că într-un alt scop.

Injectarea intracitoplasmatică

Cealaltă procedură care ajută în obţinerea succesului fertilizării in vitro este Injectarea Intracitoplasmatică de Spermatozoizi (ICSI). Spre deosebire de FIV – în care ovocitele şi spermatozoizii „se întâlnesc” spontan în condiţii de laborator, într-un mediu de cultură -, ICSI presupune microinjectarea directă, intraovulară, a unui singur spermatozoid.

Importanţa materialului genetic

Însă până să ajungă la aceste etape, fie la scratching, fie la ICSI, specialistul în infertilitate are nevoie de material genetic de la ambii parteneri. În cazul bărbaţilor spermatozoizii pot fi recoltaţi individual sau prin puncţie testiculară. În cel al femeilor, pentru obţinerea de ovocite, este nevoie de tratament de stimulare ovariană. Această stimulare se realizează prin administrarea unei medicaţii hormonale care aduce la maturitate – într-un ciclu –  mai mulţi foliculi. Fiecare folicul matur poate conţine sau nu un ovocit matur capabil să fie fertilizat de un spermatozoid, scopul fiind de a avea mai multe şanse de a concepe în cursul ciclului menstrual respectiv.
Răspunsul organismului la tratamentul de stimulare ovariană poate fi estimat, în funcţie de particularităţile cazului, însă nu poate fi garantat. Unele paciente pot produce mai multe ovocite, altele mai puţine, deoarece are legătură cu rezerva ovariană a fiecărei paciente în parte. Tratamentul de stimulare creşte doar dimensiunile foliculilor, nu şi numărul acestora.
După recoltarea materialului genetic şi fertilizarea în conditii de laborator, se obţine embrionul. Pentru ca şansele de a obţine o sarcină să fie cât mai mari, ideal este transferul unui blastocist, adică a unui embrion care a evoluat până în ziua 5-6 de viaţă. Embriotransferul nu este o procedură dureroasă, motiv pentru care nici nu necesită anestezie. Se realizează cu ajutorul unui cateter fin ce conţine embrionul în mediul de cultură, care este introdus, sub control ecografic, în cavitatea uterină.
După realizarea embriotransferului, în următoarele 48 de ore sunt interzise băile în cadă, iar raporturile sexuale vor fi evitate până la momentul vizualizării ecografice a cordului fetusului. Este total interzisă administrarea de medicamente fără acordul specialistului în infertilitate. Ca şi reguli generale, nu se vor ridica obiecte grele şi va fi evitată activitatea fizică intensă. Se încurajează însă odihna, relaxarea şi menţinerea optimismului. Doar urmează o perioadă fabuloasă, nu-i aşa?!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”