Dr. Ana Maria Pavel: Recuperarea coloanei vertebrale prin elongaţie

Recomandată doar în cazul herniilor cervicale, lombare sau toracale, elongaţia trebuie recomandată de un medic specialist, după un consult amănunţit şi un RMN.
  • Publicat:
Dr. Ana Maria Pavel: Recuperarea coloanei vertebrale prin elongaţie
Dr. Ana Maria Pavel: Recuperarea coloanei vertebrale prin elongaţie, foto arhivă

În întreaga lume, trendul este de a trata hernia de disc prin fizioterapie şi de a evita operaţia chirurgicală. Şi în România, unele clinici de specialitate tratează hernia de disc fără operaţie, cu ajutorul unor proceduri complexe de recuperare. Unul dintre cei mai importanţi paşi ai recuperării este elongaţia. Am stat de vorbă despre această procedură cu dr Ana Maria Pavel, medic specialist medicină fizică şi de reabilitare.

CSÎD: Care sunt însă simptomele unei hernii de disc?  
Dr. Ana Maria Pavel:
Pe lângă durerile locale la nivel cervical, toracal sau lombar, simţim deseori furnicături ale mâinilor sau picioarelor, dureri în umeri, dureri de cap, stări de vomă, ameţeală.
CSÎD: Când şi cum poate fi tratată fără operaţie hernia de disc?
Dr. Ana Maria Pavel:
În 94% din situaţii, hernia de disc, diagnosticată la timp, poate fi tratată fără operaţie. Specialiştii recomandă elongaţia, mobilizarea, kinetoterapia, fizioterapia, sistemul DAVID, uneori infiltraţiile, pentru un rezultat eficient în cazul în care pacientul nu doreşte să facă operaţie! Elongaţia este una dintre cele mai importante proceduri din tratamentul de recuperare. Este însă necesar că această procedură să fie aplicată corect, pentru a avea efecte maxime!

Elongaţia poate fi realizată în moduri diferite

CSÎD: Cum se realizează elongaţia?
Dr. Ana Maria Pavel:
Există mai multe moduri de realizarea a elongaţiei; elongaţiile se fac din poziţia culcat pe o masă de tratament specială. Forţa de tracţiune este aplicată de un dispozitiv special, computerizat, care este programat în funcţie de fiecare pacient şi nevoile lui. În sala de tratamente pacientul este continuu monitorizat. Evident, elongaţia este doar parte a unui program complex de recuperare care ajută, în final, la tratarea herniei de disc şi evitarea operaţiei. Singurul abilitat să recomande elongaţia, dar şi modul în care este tratată, este medicul de recuperare.

CSÎD: Cât durează elongaţia?
Dr. Ana Maria Pavel:
O elongaţie trebuie să dureze aproximativ 45 de minute ca să se poată obţine un rezultat medical aşteptat, iar şedinţele de întreţinere trebuie repetate la 30 de zile. Pentru a obţine rezultate bune în tratarea durerilor de spate fără operaţie este obligatoriu să fie aplicat un tratament corect! 

Elongaţia efectuată corect, nu doare!

CSÎD: Cum îşi poate da seama un pacient că elongaţia este efectuată corect?
Dr. Ana Maria Pavel:
Atenţie, însă, aceste elongaţii nu trebuie să fie dureroase, acolo unde se întâmplă astfel înseamnă că ele sunt aplicate incorect! Pentru rezultate bune, aparatura trebuie să fie performantă.  Într-un astfel de tratament se mizează şi pe memoria celulei, căreia, potrivit ultimelor studii, îi trebuiesc 30-45 de zile pentru a memora şi a reţine o rutină.

Rezultatele se întreţin lunar cu încă o şedinţă de elongaţie

CSÎD: Este nevoie şi de şedinţe de întreţinere, după ce rezutatele au fost obţinute?
Dr. Ana Maria Pavel:
Conform cercetărilor medicale internaţionale le recomandăm pacienţilor să se întoarcă o dată pe lună la întreţinere, după ce au finalizat programul iniţial de tratament.

Elongaţia – beneficii şi contraindicaţii

CSÎD: Ce alte beneficii mai are elongaţia?
Dr. Ana Maria Pavel:
La capitolul beneficii putem adăuga: hidratarea discului intervertebral, o coloană mai mobilă, ligamente mai flexibile şi relaxarea musculaturii.
CSÎD: Ce contraindicaţii are elongaţia?
Dr. Ana Maria Pavel:
Evident, în cazul pacienţilor bolnavi de cancer sau al celor care suferă de osteoporoză, procedura este interzisă. La fel şi în caz de fractură a spatelui şi uneori pacienţilor care au hipertensiunea arterială, etc.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân