Doctor emerit Guy Storme “Angelina Jolie a făcut o nebunie amputându-şi sânii”

Prezent la Bucureşti reputatul prof. dr. emerit Guy Storme a explicat în exclusivitate pentru www.csid.ro ce tratamente şi cauze au tumorile maligne.
  • Publicat:
Doctor emerit Guy Storme “Angelina Jolie a făcut o nebunie amputându-şi sânii”
foto 123RF.com

Tumorile au cauze variate: ereditare, chimice (tabagism), fizice (radiaţii ale soarelui), biologice (acţiunea unui virus); acestea se pot asocia între ele. Se întâmplă ca o tumoră să nu aibă o cauză cunoscută. Despre tumori, în exclusivitate pentru Ce se întâmplă, doctore – reputatul prof. dr. emerit Guy Storme, consultant ştiinţific a Centrului Oncologic UZ Bruxelles, fost preşedinte şi secretar executive al Organization of European Cancer Institutes.

Definiţia tumorii este ”proliferarea excesivă de celule anormale care seamănă mai mult sau mai puţin cu ţesutul în care se dezvoltă şi sfârşesc prin a dobândi o autonomie biologică”.
La un individ sănătos, toate celulele tumorale izolate care apar sunt în mod normal inhibate sau distruse de către globulele albe ale sistemului imunitar. O tumoră nu se poate dezvolta decât dacă celulele sale au devenit rezistente la sistemul imunitar al organismului .
Se disting tumorile benigne şi tumorile maligne (canceroase).

Prof. Dr. Emerit Guy Storme, consultant ştiinţific a Centrului Oncologic UZ Bruxelles

Tumorile au în general cauze ereditare

CSÎD: De ce se formează tumorile?
Prof. Dr. Emerit Guy Storme:
Cauzele sunt multiple: pot ţine de cauze ereditare sau de apariţia unor leziuni care, netratate, pot aduce cancer în organism. Mai există şi o serie de discuţii legate de stil de viaţă sănătos şi modul în care stresul poate afecta organismul uman. Predomină, însă, cauzele ereditare.

Ce simptome au tumorile

CSÎD: Dau tumorile simptome mereu? Ce teste trebuie făcute pentru a depista tumorile?
Prof. Dr. Emerit Guy Storme:
Simptome, nu. Cancerul de prostată e tăcut. Abia în ultimele stadii începe să fie simptomatic. Şi alte tipuri de cancer sunt la fel de periculoase. Dacă ai un cancer în abdomen foarte târziu îl poţi depista pentru că are loc să se dezvolte fără să dea de bănuit. Cancerul de sân e iar periculos. Dacă eşti înainte de menopauză, trebuie să îţi examinezi sânii şi, dacă ai vreun simptom, să mergi la doctor. Şi nu te panica, poţi avea un chist şi atunci problema e rezolvabilă. Mai sunt testările genomice care pot da indicaţii, dar nu soluţii. Să vă dau un exemplu, dacă ai în familie cazuistică de bolnavi de cancer, ai riscuri mari să dezvolţi la rândul tău un cancer. Este predictibil. Şi atunci poţi amputa un sân profilactic, dar este o nebunie din punctul meu de vedere, pentru că riscul rămâne. Ce a făcut Angelina Jolie e o nebunie, cu amputarea ambilor sâni. Avea antecedent în familie. Însă poţi dezvolta cancer ovarian, cancer de colon, nu ştii unde va evolua, poţi dezvolta un cancer de creier…
 

CSÎD: Există situaţii în care o tumoare poate avea un rol pozitiv în organism?

Prof. Dr. Emerit Guy Storme: Nu, niciodată nu poate avea influenţă pozitivă. Cancerul e un dezastru în organismul uman.

Terapii de ultimă generaţie împotriva tumorilor

CSÎD: Care sunt terapiile de ultimă generaţie împotriva tumorilor maligne?

Prof. Dr. Emerit Guy Storme: Cred că acum avem o mulţime de terapii, melanonul de exemplu poate fi tratat. Imunoterapiile funcţionează, în 25-30 % din cazuri au efecte pozitive. Protonoterapia este acum în prim plan. Radioterapia a evoluat foarte mult, avem aparate extrem de eficiente. Evoluăm şi câştigăm teren în faţa acestei boli.

CSÎD: În viitor se poate vorbi despre o pilulă împotriva formării tumorilor?
Prof. Dr. Emerit Guy Storme:
Pastilă, nu! Dar putem preveni. Dacă nu fumezi ai riscuri mai mici să dezvolţi diverse forme de cancer, de la cel de esofag la cel de plămâni. Dacă te vaccinezi HPV în adolescenţă eviţi apariţia cancerului ovarian sau uterin. Dacă te hrăneşti sănătos, organismul se va îmbolnăvi mai greu sau se va lupta mai cu forţă. Dar de pastille minune nu cred că putem vorbi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”