Diabetul zaharat de tip 2 în creştere la copiii români

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecţiune din ce în ce mai frecventă în rândul copiilor. Cauzele sunt obezitatea, factorii genetici şi alimentaţia bogată în zahăr şi grăsimi.
  • Publicat:
Diabetul zaharat de tip 2 în creştere la copiii români

Timpurile moderne aduc cu ele boli la vârste foarte fragede. De exemplu, obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 sunt mult mai des diagnosticate decât în urmă cu 3 decenii. Sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, factorii de genetici sunt responsabili pentru apariţia acestor boli grave la copii mici şi adolescenţi.


În România, municipiul Ploieşti şi judeţul Prahova se află în zona cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din România, conform rezultatelor studiului PREDATORR. Asociaţia Medicover, cu sprijinul Medicover şi Synevo România, a efectuat un studiu despre prevalenţa riscului de diabet zaharat de tip 2 (DZ2) şi a bolilor civilizaţiei la copiii de clasa a V-a, ca urmare a primului an de activitate a Programului „înCerc”, lansat în septembrie 2017 în municipiul Ploieşti. Ca urmare a evaluării gratuite şi non-invazive a elevilor claselor a V-a din unităţile de ȋnvăţământ care au aderat până în prezent la Programul „ȋnCerc”, în anul şcolar 2017-2018, până la data de 30 iunie 2018:

  • Au fost evaluaţi 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploieşti (1.343 copii din cei 1.598);
  • 30,16% din cei 1.343 de copii evaluaţi au fost identificaţi cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (405 copii);
  • Printre elevii examinaţi s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali şi respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade;
  • S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluaţi;
  • Testul de capacitate fizică a fost demarat pentru 1.269 de elevi. S-a constatat capacitate fizică suficientă la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) şi foarte slabă la 129 (10,1%). Întreruperea testului de capacitate fizică a fost necesară în 161 de cazuri (12,6%).

Diabetul de tip 2 la copiii – o provocare

„Diabetul şi obezitatea merg mână-n mână. În lume s-a ajuns la o epidemie de diabet şi vorbim inclusiv despre o epidemie de obezitate. Odată apărută, obezitatea nu poate fi controlată, istoria ei naturală fiind una de creştere de la un an la altul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii semnala că majoritatea ţărilor europene au un grad ridicat de obezitate, peste 20%. În prezent, procentele sunt mult mai mari, iar în România realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi vor fi adulţii supraponderali sau obezi de mâine. Previi un astfel de fenomen dacă poţi interveni. Salut şi susţin, deci, iniţiativa echipei inimoase a Asociaţiei Medicover, în demersul derulării Programului înCerc”, completează şi dna. Prof. Univ. Dr. Maria Moţa, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, membră a Consiliului Ştiinţific al Programului „ȋnCerc” şi co-autor al studiului PREDATORR.

Din septembrie 2018, Programul în Cerc este în curs de implementare şi în Municipiul Cluj-Napoca.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”