Diabet: regim de Crăciun

Dacă ai diabet şi te gândeşti ce să mănânci la masa de Crăciun astfel încât să menţii glicemia în limite normale, iată câteva sfaturi care îţi vor fi de ajutor .
  • Publicat:
Diabet: regim de Crăciun

Ai diabet şi te gândeşti că masa de Crăciun nu poate fi la fel de savuroasă ca cea a celorlalţi? Dintr-un numit punct de vedere ai dreptate. Însă nu e nevoie să ratezi complet anumite alimente. Trebuie, totuşi, să ai o dietă sănătoasă pentru că aceasta este importantă pentru gestionarea diabetului zaharat, aşa că dacă ştii că suferi de această afecţiune, poţi lua în considerare o versiune sănătoasă a preparatelor clasice de Crăciun. Acest lucru ar putea însemna adaptarea reţetelor astfel încât acestea să fie mai echilibrate, mai puţin grase şi să includă o mulţime de legume şi fructe.

Dieta de Crăciun pentru diabetici: ai grijă la conţinutul de glucoză!

La un moment dat în timpul perioadei festive, poţi constata că ai niveluri mai ridicate ale glicemiei decât în mod obişnuit, din cauza faptului că eşti mai puţin activ decât de obicei, exagerezi cu consumul anumitor alimente sau pur şi simplu îţi modifici rutina. Efectuarea de alegeri de alimentare cu atenţie ridicată şi menţinerea activităţii fizice te pot ajuta să îţi controlezi cu uşurinţă nivelul glicemiei, tensiunea arterială şi grăsimile din sânge şi nu în ultimul rând să menţii greutatea dorită.

Există o mulţime de modalităţi uşoare şi distractive de a include în rutina ta activitatea fizică, chiar şi în ziua de Crăciun. O plimbare în vecinătatea casei sau în locurile preferate este o modalitate excelentă de a rămâne activ şi ajută totodată şi digestia, despre care ştim cu toţii că tinde să încetinească de-a lungul meselor festive. Chiar şi simpla vânătoare de cadouri prin oraş poate fi o activitate fizică – implică plimbare, o uşoară agitaţie şi multă, multă voie bună!

Dieta de crăciun pentru diabetici: alege înţelept alimentele optime!

Desigur că te poţi bucura de bunătăţile de sărbători, însă este important să ai grijă la câteva aspecte. De exemplu, ai grijă ca sarmalele să fie făcute cu un ameste de carne uşoară, cu conţinut redus de grăsimi, precum carnea de curcan sau de pui! Mult-aşteptata piftie poate şi ea să îţi bucure papilele gustative, însă ai grijă să strecori toată grăsimea înainte! Salată Boeuf! – dar cine a spus că nu ai voie? Renunţă la maioneză! Ai fi surpris, însă un iaurt cu conţinut redus de grăsimi poate face compoziţia de două ori mai delicioasă şi cu siguranţă, de nenumărate ori mai sănătoasă! Este indicat ca friptura şi legumele să le prepari la grătar, ori dacă nu, coapte, dar cu foarte puţin ulei de măsline!

Ştim, Crăciunul ar fi plictisitor fără deserturile de după – cozonac, prăjituri sau chiar un tort. Poţi prepara cozonac fără zahăr – banana bread, de exemplu, în care poţi agăuga oricând compoziţia preferată de nucă şi cacao. Ai grijă ca prăjiturile pe care le alegi să fie realizate cu cele mai bune ingrediente şi un conţinut cât mai scăzut de zahăr, de preferat chiar deloc. Există foarte multe reţete extraordinar de gustoase care te pot inspira! 

Alternarea dintre băuturile alcoolice şi cele nealcoolice poate ajuta la limitarea cantităţii de alcool pe care o consumi şi la menţinerea corpului hidratat, în acelaşi timp. Sucurile de fructe au tendinţa de a avea un nivel ridicat de zahăr, deci dacă ai poftă, încearcă să te limitezi la o cantitate mică de suc de fructe şi ai grijă să fie preparat în casă! Un alt mod de reducere a caloriilor şi a cantităţii de alcool este alegerea unui vin mai slab.

Încearcă să nu bei în exces! Institutul de Diabet zaharat din Marea Britanie recomandă bărbaţilor să consume un maximum de 3-4 pahare de alcool, iar femeile maximum 2-3 pahare. Dacă îţi administrezi insulină sau iei oral anumite tipuri de comprimate, alcoolul poate scădea nivelul glucozei din sânge şi prin urmare creşte riscul de a suferi o criză, care apare în cazul în care nivelul glucozei din sânge este periculos de scăzut.

Nu uita să nu bei alcool pe stomacul gol, deoarece acest lucru poate duce la scăderea nivelului de glucoză din sânge şi poate creşte riscul apariţiei unei hipoglicemii. O gustare pe bază de proteine, cum ar fi iaurtul fără zahăr, poate ajuta la încetinirea absorbţiei şi a efectelor alcoolului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Migrene - cafeaua le favorizează
Migrene - cafeaua le favorizează
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”