Despagubirile pentru malpraxis – acordate in functie de „valoarea sociala“ a pacientilor

Colegiul Medicilor sustine ca societatile de asigurari nu au platit vreo despagubire pana acum.
  • Publicat:
Despagubirile pentru malpraxis - acordate in functie de „valoarea sociala“ a pacientilor
Despagubirile pentru malpraxis - acordate in functie de „valoarea sociala“ a pacientilor

Colegiul Medicilor sustine ca societatile de asigurari nu au platit vreo despagubire pana acum. Anual, circa 30 de medici au procese in instanta, dar nici unul nu este gasit vinovat

Colegiul Medicilor din Romania va propune Ministerului Sanatatii ca despagubirile in cazurile de malpraxis sa se acorde in functie de valoarea sociala a pacientilor. „Mana mea sau ochiul meu costa mai mult decat al unuia care lucreaza la salubritate, de exemplu, si nu vreau sa fiu cinic cand spun asta.

Vom propune ca nivelul despagubirilor sa se stabileasca la fel ca in practica judiciara, cum se face in accidentele de circulatie, cu limite si bareme. Si acolo se tine cont de profesia pe care a avut-o victima. Nu putem compara mana dreapta a unui medic cu a altuia, de alta profesie, pentru ca pana la urma oamenii pot cere oricat.

Este vorba despre valoarea sociala a fiecarui om si exista o jurisprudenta in acest sens.

Si in malpraxis vor fi niste tabele si criterii de despagubire. Se va pune problema cat as fi castigat in 20 de ani daca as mai fi avut mana dreapta”, ne-a precizat dr.Gheorghe Borcean, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de act normativ care aduce modificari Legii malpraxisului. Potrivit acestuia, cazurile de malpraxis se pot stinge odata cu impacarea partilor. Dr.Borcean sustine insa ca in cazul decesului pacientului, plangerea nu poate fi retrasa, iar medicul va fi judecat in proces penal.

Mediatorii care impaca partile

Potrivit proiectului care modifica Legea malpraxisului, medicul si pacientul sau urmasii acestuia pot ajunge la o intelegere prin intermediul unui mediator autorizat. O alta modalitate de impacare, prevazuta in proiectul legislativ, este oferta de despagubire propusa de asigurator victimei malpraxisului sau succesorilor acesteia.

Daca oferta este acceptata, se incheie un contract de tranzactie, iar cazul nu mai ajunge in instanta. Actul normativ prevede si limite ale despagubirilor, care vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dupa consultarea Colegiului Medicilor.

Totodata, in proiect se stipuleaza ca asiguratorii vor plati despa¬gubiri in limita plafonului asigurat. „In prezent, limita maxima de despagubiri care se acorda de catre societatile de asigurari pentru un chirurg este de 100.000 de euro.

Pana acum nu a existat nici un caz in care firma de asigurari sa plateasca vreun leu despagubire pacientilor. In fiecare an sunt cam 20-30 de procese in instanta impotriva medicilor, dar in nici unul medicul nu a fost gasit vinovat”, ne-a precizat dr.Gheorghe Borcean, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân