Depresia: momentul marilor schimbari

Pentru a iesi dintr-o depresie, trebuie mai intai sa intri in ea. Sa o intelegi, sa o analizezi, sa vezi de ce, de unde si pana cand o sa te aiba in stapanire
  • Publicat:
  • Actualizat:
Depresia: momentul marilor schimbari
Depresia: momentul marilor schimbari

Ce ar fi daca am privi altfel depresia? Este intr-adevar o boala serioasa, cu consecinte nefaste asupra vietii sociale, profesionale si afective, insa cum ar fi daca am vedea-o ca pe o a doua sansa, o posibilitate de a reinvia din propria cenusa?

De ce nu? Noi credem ca se poate si ca merita efortul. Drept pentru care te vom ajuta cu niste sfaturi foarte eficiente in acest scop. Asa ca, daca vrei sa ii spui DA vietii, incepe de acum!

Ceea ce nu ne omoara, ne face mai puternici

Asa cum febra ne arata ca organismul nostru este atacat, asa depresia trage un semnal de alarma care ne arata ca ceva nu merge bine si ca trebuie sa ne ocupam de asta. Este un rau  ‘bun’, pentru ca fara el, ne-am complace in nefericirea si nemultumirea noastra la infinit, poate chiar fara sa ne dam seama.

Asa ca, in loc sa consideri depresia o frana, o poti lua drept o modalitate de a-ti carmui viata inspre sensul bun, pe care ti-l doresti cu adevarat. Cum sa faci asta?


Pentru inceput, intelege ce se intampla cu tine

Pentru a iesi dintr-o depresie, trebuie mai intai sa intri in ea. Sa o intelegi, sa o analizezi, sa vezi de ce, de unde si pana cand o sa te aiba in stapanire. Nu trebuie sa te fortezi sa iesi din ea, sa te fortezi sa razi si sa te simti bine pentru ca nu vei rezolva nimic.

Trebuie sa ajungi intr-un punct mai adanc al personalitatii si al subconstientului tau si acolo trebuie sa lucrezi.

Poti incepe prin a recunoaste ca esti depresiva. Urmatorul pas este sa incepi sa te cunosti. Intreaba-te, descopera-te. Sunt persoana care imi doresc sa fiu? Din ce cauza simt ca trece viata pe langa mine? Dau importanta lucrurilor care merita? Ce nevoi am? Ce ma face sa ma simt bine?

Vei primi cu siguranta raspunsuri, doar corpul tau stie cine esti! Iar aceste intrebari te vor ajuta sa iti redescoperi valorile, filozofia de viata si sa dai astfel un sens existentei tale.

Vorbeste cu ceilalti despre ce ti se intampla!

Cand esti depresiva, ai tendinta de a te inchide in tine sub pretextul ca nu vrei sa ii intoxici pe cei dragi cu gandurile tale negre. Ei bine, ascunzandu-ti si refulandu-ti tristetea, aceasta devine toxica. Nu invers.
 

Asa ca, nu iti inchide telefonul, nu incerca sa dispari, sa te izolezi de persoanele care te pot ajuta, pentru ca numai vorbind cu ei incepi sa vezi lucrurile mai clar, mai obiectiv.

In plus, oamenii care te iubesc nu vor simti niciodata ca ii deranjezi in astfel de momente. Din contra, vor fi fericiti ca te pot ajuta.

Practica un sport!

Practicarea unui sport in mod regulat face parte din arsenalul bunastarii. Cercetatorii americani au aratat ca, la persoanele depresive, mersul pe jos a avut acelasi efect ca medicamentele. Asta pentru ca, la fel ca si rasul, sportul favorizeaza secretia hormonului fericirii.

La fel de bine, stim deja ca sportul te scapa de stres si iti creste increderea in tine. Iar daca e practicat in aer liber, moralul tau va fi garantat ridicat de lumina soarelui.

Ocupa-te de tine!

Din cand in cand este esential sa cultivi si o alta valoare esentiala: egoismul! Acorzi tot timpul de care dispui serviciului, familiei, sotului, copiilor. Insa cu tine cum ramane? Acum este momentul sa te redescoperi si sa incepi sa faci ceea ce iti creeaza placere.

Mergi la cumparaturi, la coafor, fa o baie, asculta muzica, uita-te la emisiunea preferata (fara sa te deranjeze nimeni) si razi! Viata e mai frumoasa decat crezi ca e in aceste momente. Ai sa iti dai seama. Dupa ce urmaresti si comedia ta de suflet.

Intr-un sfarsit, indreapta-ti viata in directia dorita

Invata sa fii optimista. Accepta ca esti o persoana la fel de fragila ca si ceilalti, cu greutati si probleme ca si restul. Nu esti singura pe lumea asta. Si mai ales, nu esti singura care trece prin momente ca acestea.

Ia taurul de coarne si mergi acolo unde vrei, fa ceea ce iti place, fii cum vrei tu sa fii! Restul vine de la sine.

Citeste si Neveste disperate. Si bolnave
              

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”