Aspectul degetelor și al feței poate da de gol cancerul pulmonar

  • Publicat:
  • Actualizat:
Aspectul degetelor și al feței poate da de gol cancerul pulmonar
Sursa foto: Shutterstock

Cancerul de plămâni este una dintre cele mai grave neoplazii, cu un pronostic extrem de nefavorabil. Din păcate, afecțiunea este descoperită foarte târziu, deoarece simptomele se fac simțite abia în momentul în care plămânii sunt grav afectați și constau în dureri puternice în piept, tuse cu sânge, oboseală extremă, lipsa poftei de mâncare și probleme respiratorii.

Privește-ți degetele!

Există însă unele semne care pot da de gol cancerul pulmonar sau o afecțiune a plămânilor și care sunt mai puțin obișnuite.

Printre acestea se numără aspectul neobișnuit al degetelor, mai precis apariția unor umflături pe articulațiile acestora și curbarea unghiilor, afecțiune numită degete hipocratice sau hipocratism digital.

Anomaliile în ceea ce privește aspectul degetelor sunt cauzate de acumularea de lichid în țesuturile moi, ca urmare a unor substanțe sau hormoni secretați în cazul neoplaziilor, însă fenomenul nu este pe deplin cunoscut.

La adulți, degetele hipocratice apar în peste 30% din cazurile de cancer de plămâni și sunt urmate de afectarea încheieturilor mâinii sau a gleznelor. Din acest motiv, simptomele pot fi ușor atribuite unei alte afecțiuni, cum ar fi artrita, susțin medicii.

Alte afecțiuni care se pot manifesta astfel, în afară de cancerul pulmonar, sunt bronșiectazia, ciroza și bolile congenitale cardiace, potrivit unui studiu publicat în US National Library of Medicine National Institutes of Health.

Ai fața umflată?

Cancerul de plămâni își poate „da arama și pe față”. Concret, este posibil ca bolnavul să prezinte o tumefiere sau umflare a feței și a gâtului, ca urmare a presiunii exercitate de tumoră pe vasele de sânge care asigură transportul de sânge de la inimă către creier și invers.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de sindromul de venă cavă superioară și este afectată cu precădere zona ochilor, în special dimineața. La scurt timp după aceea, pacientul se confruntă cu dificultăți respiratorii și umflarea întregii fețe, a gâtului, a brațelor și chiar a pieptului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”