De ce unele fracturi ale picioarelor se operează chirurgical şi nu se pun în gips – dr. Iozefina Botezatu, ortoped explică

Popular, fractura este similară cu gipsul, dar nu mereu e soluţia la care recurg medicii ortopezi. Sunt cazuri de fracturi unde se impune operaţie chirurgicală.
  • Publicat:
De ce unele fracturi ale picioarelor se operează chirurgical şi nu se pun în gips - dr. Iozefina Botezatu, ortoped explică
De ce unele fracturi ale picioarelor se operează chirurgical şi nu se pun în gips - dr. Iozefina Botezatu, ortoped explică, foto arhivă

La adulţi, fracturile gleznei şi ale piciorului (calcaneu, metatarsian 5, falange) dar şi deformările dobândite ale piciorului şi gleznei, sunt motive de prezentare la medic. Frecvent, tratamentul fracturilor de la nivelul gleznei şi piciorului este chirurgical. Am aflat mai multe informaţii despre afecţiunile piciorului, dar şi despre metodele de tratament şi de recuperare de la dr. Iozefina Botezatu, medic primar Ortopedie – Traumatologie cu competenţă în chirurgia piciorului de la Spitalul Clinic Colentina.


CSÎD: De ce este de preferat intervenţia chirurgicală faţă de tratamentul conservator cu imobilizare gipsată în caz de fracturi ale gleznei?
Dr. Iozefina Botezatu:
Pentru că astfel putem reduce fractura cât mai aproape de anatomia gleznei, imobilizarea gleznei postoperatorie este de mai scurtă durată şi pasiv şi activ putem începe kinetoterapia/mobilizarea gleznei precoce. O fractură a gleznei incorect tratată poate duce la deformări ale gleznei şi piciorului, cu modificări artrozice, care impun intervenţii chirurgicale mari sau chiar artrodeza gleznei (blocarea acestei articulaţii).

Atenţie, sportivii de ocazie îşi pot rupe tendonul achile!

CSÎD: Ce probleme ortopedice pot avea sportivii de ocazie?
Dr. Iozefina Botezatu:
La bărbaţii adulţi, sportivi de ocazie, apar frecvent rupturile de tendon achile, manifestate cu durere vie în punct fix, în partea posterioară a gleznei, moderată tumefacţie a gleznei, pacientul poate merge pe picior, însă cu nesiguranţă, aceste manifestări aparute de obicei în timpul unei activităţi sportive), pentru care tratamentul poate fi conservator sau chirurgical (încă se dezbate în lumea medicală ortopedică internaţională acest aspect).

Piciorul plat dobândit poate apărea după vârsta de 50 de ani la femei

CSÎD: Dar la femei, ce afecţiuni ale piciorului mai apar?
Dr. Iozefina Botezatu:
Spre exemplu, la femei de 50-60 de ani, tendonul cel mai afectat este tibialul posterior, fără un traumatism serios, progresiv. Pacientele se prezintă la medic, evident, pentru durere pe partea internă a piciorului dar şi pentru deformarea progresivă a unui picior care devine plat. Piciorul plat dobândit este consecinţa unei tendinite de tibial posterior (acest tendon are un rol important în a susţine bolta plantară). Tratamentul este chirurgical, în funcţie de stadializare, de la intervenţii relativ simple, până la artrodeze la nivelul piciorului şi gleznei.

Terapie biologică, kinetoterapie, chirurgie minininvazivă în cazul sportivilor accidentaţi

CSÎD: Ce se întâmplă cu sportivii accidentaţi la nivelul piciorului?
Dr. Iozefina Botezatu:
În cazul sportivilor, intervenţiile chirurgicale miniminvazive sunt de preferat (artroscopie, microfracturi, subcondroplastia), kinetoterapia are un rol extrem de important şi mai nou, terapia biologică pentru leziuni tendinoase, musculare, cartilaginoase (infiltraţiile cu PRP deja cunoscute, stem-cells, growth-factors). Este greu de lucrat cu sportivii! pentru că, şi ei şi antrenorii lor, vor reintegrarea sportivului cât mai rapid (astfel scurtează timpul de recuperare obligatoriu). Rezultatele bune postoperatorii depind de munca în echipă – chirurg / kinetoterapeut / pacient.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”