De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

Desi traim intr-o lume industrializata, femeile au o viata cu 5-10 ani mai lunga decat barbatii. Dintre persoanele trecute de 100 de ani, 85% sunt femei. Cum fac ele de supravietuiesc barbatilor?
  • Publicat:
De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?
De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

Desi traim intr-o lume industrializata, femeile au o viata cu 5-10 ani mai lunga decat barbatii. Dintre persoanele trecute de 100 de ani, 85% sunt femei.

Bolile cardiovasculare
Un motiv important este faptul ca in cazul femeilor bolile cardiovasculare apar mai tarziu sau chiar mai rar. Femeile dezvolta aceste probleme abia in jurul varstei de 70-80 de ani, adica mai tarziu cu 10 ani decat barbatii.

Pentru mult timp doctorii au crezut ca aceasta diferenta apare din cauza estrogenului. Dar studiile au aratat ca estrogenul nu are nici o legatura, ba dimpotriva, pentru femeile aflate la post-menopauza poate fi chiar daunator.

Fierul

Intarzierea aparitiei bolilor cardiovasculare ar putea fi cauzata de faptul ca femeile au un deficit de fier, in comparatie cu barbatii. In special femeile tinere, aflate in jurul varstei de 20 de ani, din cauza menstruatiei.

Carnea rosie

In Olanda, a fost realizat un studiu care a urmarit aportul de carne rosie si incidenta bolilor de inima. Astfel, in regiunile in care nu s-a consumat carne rosie, populatia a avut doar jumatate din rata atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale in comparatie cu cei pe ale caror mese s-a gasit si carne rosie.

Cromozomii X
O alta posibila explicatie, mai complicata, pentru logevitatea femeilor este faptul ca acestea au doi cromozomi X, in timp ce barbatii doar unul.

Furtuna de testosteron

Mai exista cateva motive pentru care barbatii traiesc mai putin decat femeile. Cand ajung in jurul varstei de 20 de ani, ei trec prin ceva numit “furtuna de testosteron”.

Nivelul lor de hormoni poate fi destul de mare si destul de variabil la aceasta varsta, putand induce un comportament destul de periculoas. Cum ar veni, barbatii tineri nu isi poarta centurile de siguranta: consuma prea mult alcool, pot fi agresivi si asa mai departe. Aceste comportamente conduc la o rata mai mare de deces.

Depresia
Un alt aspect care determina o rata mai mare a mortalitatii in randul barbatilor este depresia, in special la persoanele in varsta. Tentativele acestora de suicid au mai multe sanse de reusita decat in cazul femeilor.

Factorii de mediu

In proportie de aproximativ 70%, speranta medie de viata este influentata de factorii de mediu – comportamentul nostru si atmosfera in care traim. Doar 30% se datoreaza geneticii.

Si da, astea sunt vesti foarte bune. Pentru ca sunt atat de multe lucruri pe care le putem face pentru noi, pentru sanatatea si viata noastra. Cei mai multi dintre noi ar trebui sa reusim sa ajungem pana la 80 de ani. Si nu e adevarat ca pe masura ce imbatranim suntem tot mai predispusi la boli. De fapt, cu cat mai mult inaintam in varsta, cu atat mai evidenta e dovada ca am trait sanatos.

Fumatul, colesterolul si stresul
In general, sunt trei lucruri rele pe care barbatii le fac in comparatie cu femeile: fumeaza mai mult, consuma mai multe alimente care duc la cresterea colesterolului si, se pare, nu reusesc sa faca fata stresului la fel de bine.

Tu de ce crezi ca traiesc femeile mai mult decat barbatii?

Citeste si 32, varsta frumusetii la femei
                  Richard Gere – Farmecul nu are varsta

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce este fibromul uterin?
Ce este fibromul uterin?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân