De ce pacienţii cu diabet zaharat au riscuri de complicaţii dacă fac coronavirus?

Până la data de 2 aprilie 2020, au fost înregistrate 114 decese din care 22,8% au fost pacienţi care au avut diabet zaharat conform unui ghid pentru diabetici .
  • Publicat:
De ce pacienţii cu diabet zaharat au riscuri de complicaţii dacă fac coronavirus?
De ce pacienţii cu diabet zaharat au riscuri de complicaţii dacă fac coronavirus? foto Shutterstock

De curând s-a lansat un ”Ghid al persoanelor care suferă de diabet în contextul epidemiei de coronavirus”  Am aflat câteva sfaturi preţioase pentru pacienţi care suferă de această boală. COVID-19 este o boală infecţioasă nouă, iar informaţiile cu privire la factorii de risc pentru o formă severă a bolii sunt limitate, pentru moment.

Potrivit observaţiilor medicilor următoarele categorii sunt mai vulnerabile în faţa COVID-19 şi pot dezvolta forme severe ale bolii: persoanele din categoria de vârsta 65+, dar şi pacienţii cu boli cronice. Iată ce risc de complicaţii în cazul infecţiei cu virusul SARS-COV-2, persoanele care trăiesc cu un diagnostic de boală cronică, mai ales dacă această boală cronică nu este controlată optim, cum ar fi pacienţii care trăiesc cu diabet zaharat. Conform unui raport publicat la data de 3 aprilie 2020 de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a examinat comorbidităţile prezente la un grup de 7.162 persoane diagnosticate cu COVID-19 în Statele Unite în perioada 12 februarie-28 martie 2020. Pe primul loc ca frecvenţă în cohorta generală s-a situat diabetul zaharat (10,9%), urmat de bolile pulmonare cronice (9,2%) şi bolile cardiovasculare (9%).

Ce pacienţi cu COVID19 ajung mai des la terapie intensivă?

Diabetul zaharat este cea mai frecventă comorbiditate la pacienţii care au necesitat spitalizare în secţii non-TI4 (24%) şi în secţii de TI (32%). Datele raportate din China arată că diabetul zaharat este prezent la 16,2% dintre pacienţii cu forme severe de COVID-19 şi la 26,9% dintre cei care au necesitat internare pe secţii de TI, ventilare mecanică sau care au decedat. În Italia s-a raportat o frecvenţă de 33,9% a diabetului zaharat în rândul pacienţilor decedaţi prin COVID-19.

Care este situaţia în România?

Potrivit, ”Ghidului persoanelor care suferă de diabet în timpul epidemiei cu coronavirus,” în România, până la data de 2 aprilie 2020, au fost înregistrate 114 decese din care 22,8% au fost pacienţi care au avut diabet zaharat. Aceste date trebuie interpretate în contextul prevalenţei diabetului zaharat la nivel naţional (11,6% conform studiului PREDATORR), dar arată faptul că pacienţii cu diabet zaharat prezintă un risc crescut pentru formele severe de COVID-19. Mecanismele prin care diabetul zaharat conferă un risc crescut pentru formele severe de boală sunt dependente, ca şi în cazul altor boli infecţioase, de prezenţa mai multor elemente printre care şi hiperglicemiei persistente. De asemenea, prezenţa unor complicaţii cronice asociate diabetului cum sunt bolile cardiovasculare sau boala cronică de rinichi, pot contribui la creşterea riscului. Nu există în prezent recomandări specifice pentru managementul pacienţilor cu diabet zaharat în prezenţa infecţiei cu COVID-19, dar având în vedere posibilitatea unei evoluţii mai severe şi nefavorabile, se vor aplica recomandările pentru tratamentul pacienţilor cu DZ spitalizaţi, inclusiv a pacienţilor în stare critică.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”