De ce mor mai mulţi bărbaţi decât femei din cauza coronavirusului?

Un nou studiu evidenţiază câteva dintre motivele pentru care bărbaţii sunt mai afectaţi de COVID-10 decât femeile.
  • Publicat:
De ce mor mai mulţi bărbaţi decât femei din cauza coronavirusului?
FOTO: shutterstock / De ce mor mai mulţi bărbaţi decât femei din cauza coronavirusului?

În luna februarie, Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor din China a publicat un studiu pe larg cu date adunate din cazurile de coronavirus. Una dintre descoperiri arată o diferenţă între bărbaţi şi femei, ambele sexe fiind infectate în număr aproape egal, însă rata mortalităţii era mai mare în rândul bărbaţilor. Din cele 72,314 cazuri studiate, 2,8% dintre bărbaţii infectaţi cu COVID-19 au decedat, comparativ cu 1,7% dintre femei.

Aceeaşi situaţie se regăseşe şi în Statele Unite, mai exact în New York, Michigan şi Washington. Există un număr mai mare de infecţii cu noul coronavirus în rândul femeilor, însă majoritatea cazurilor fatale au fost înregistrate în rândul bărbaţilor.

O diferenţă similară s-a resimţit şi în analizele anterioare, în privinţa cazurilor SARS şi MERS şi a pandemiei din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de persoane.

”Diferenţa de sex pe care o vedem în rândul mortalităţii din cauza COVID-19 reflectă unul dintre lucrurile pe care nu le putem înţelege despre această boală”, a explicat pentru publicaţia Health Ryan Steele, profesor de reumatologie clinică şi imunologie al Şcolii de Medicină Yale. ”În general, bărbaţii tind să sufere de mai multe afecţiuni asociate COVID-19 precum boli cardiovasculare şi diabet”, a continuat specialistul.

Prevalenţa crescută a acestor boli în rândul bărbaţilor      ar putea fi doar o parte a răspunsului.

”Observăm că şi în rândul indivizilor care nu suferă de probleme de sănătate şi a copiilor, bărbaţii sunt mai impactaţi. Acest lucru indică o diferenţă a răspunsului sistemului imunitar în funcţie de gen care poate juca un rol important”, spune Dr. Steele.

Femeile tind să aibă un sistem imunitar mai puternic spre deosebire de bărbaţi ca răspuns în lupta împotriva bolilor infecţioase şi este posibil ca hormonii să joace şi ei un rol important. În timp ce testosteronul suprimă inflamaţiile, estrogenul activează celulele implicate în răspunsul antiviral. O altă teorie ar fi că bărbaţii sunt predispuşi riscului de infecţie şi deces, deoarece rata fumătorilor este mai mare în rândul bărbaţilor decât a femeilor, explică pentru Health Bhanu Sud, specialist în boli infecţioase.

Aproximativ 50% dintre bărbaţii din China sunt fumători, în timp ce femeile au fost raportate cu mai puţin de 3%, arată un articol din 2019 publicat în Translational Lung Cancer Research.

Un alt studiu din China, publicat în New England Journal of Medicine pe 28 februarie, arată că fumătorii sunt mai predispuşi cu 26% să ajungă la terapie intensivă sau deces din cauza noului coronavirus. Unul dintre motive ar putea fi contactul mâinilor cu gura în mod regulat, mai ales după ce au contaminat ţigara.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân