De ce facem viroze respiratorii (răceli)? Dr. Carmen Andrei răspunde

Ni se tot întâmplă să răcim, mai ales în sezonul rece. Dar v-ați întrebat ce factori declanșatori au virozele respiratorii (răcelile)?
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce facem viroze respiratorii (răceli)? Dr. Carmen Andrei răspunde
Dr. Carmen Andrei: ”Alți factori favorizanți care pot duce la instalarea virozelor respiratorii sunt diateze exudative. infecții cronice latente ,infecții de vecinătate (sinuzite, infecții dentare, adenoidite).”

Nimănui nu-i place să fie bolnav. Chiar și o viroză respiratorie (răceala comună) este deranjantă. Însă în plină pandemie de coronavirus, multe persoane devin anxioase în momentul în care semnele și simptomele virozelor respiratorii apar. Și totuși, de ce răcim? Am întrebat-o pe dr. Carmen Andrei, medic specialist Orl atât despre viroze cât și despre factorii favorizanți.

CSÎD: Ce sunt virozele respiratorii?

Dr. Carmen Andrei: Virozele respiratorii reprezintă infecții acute ale tractului respirator superior (nas, rinofaringe, orofaringe, hipofaringe, laringe, ureche medie) și ale tractului respirator inferior (trahee, bronhii, bronhiole) cauzate de anumite virusuri care au tropism pentru aceste structuri anatomice.

Ce virusuri cauzează răcelile?

CSÎD: Ce virusuri cauzează virozele respiratorii sau răcelile, cum le spunem noi?

Dr. Carmen Andrei: Dintre virusurile care produc aceste viroze respiratorii reținem: adenovirusurile (care sunt principala cauză de infecție acută de tract respirator superior), mixovirusurile, Virusul Coxsackie, virusurile gripale A și B , virusurile paragripale, coronavirusurile, iar la copii principala cauză este reprezentată de virusurile sincitiale A și B.

Răceala este infecție acută de tract respirator în termeni medicali

CSÎD: Sunt virozele respiratorii corect denumite răceli?

Dr. Carmen Andrei: Denumirea corectă din punct de vedere medical este infecție acută de tract respirator superior sau inferior. Răceala este o denumire populară care înglobează simtomatologia generală dată de infecția cu aceste virusuri – febră, tuse, rinoree anterioară, strănut, obstrucție nazală, cefalee, mialgii (dureri musculare), fără a putea face însă diferențierea între diferitele tipuri de infecție virală. Este mai mult un termen comun asociat cu aceste simtome.

De ce răcim?

CSÎD: Ce declanșează virozele respiratorii?

Dr. Carmen Andrei: În primul rând avem niște factori favorizanți și factori determinanți.

CSÎD: Ce sunt factorii favorizanți?

Dr. Carmen Andrei: Factorii favorizanți pot fi de două feluri: LOCALI: care fac ca flora saprofită locală (flora bacteriană bună, naturală), pe care fiecare individ o deține la nivelul tractului respirator superior și inferior și care are rol de protecție din punct de vedere imunitar, să devină patogenă (agresivă) sub influența infecțiilor virale, producând dezechilibre locale și astfel perturbând apărarea imunologică locală. Dintre acești factori putem enumera:

  • aglomerațiile urbane
  • variațiile bruște de temperatură
  • frigul
  • umezeala

Acesta este motivul pentru care infecțiile virale sunt mai frecvente în sezonul rece. Dintre factorii generali menționez:

  • teren imunitar scăzut
  • hipovitaminoza
  • diateze exudative
  • infecții cronice latente
  • infecții de vecinătate (sinuzite, infecții dentare, adenoidite).
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân