Damelor, ciocnim diseara? Sanatate!

Femeile care beau un pahar de bere, vin sau tarie seara sunt mai sanatoase, cu cat inainteaza in varsta, decat cele care beau mult si rar sau cele care nu consuma alcool.
  • Publicat:
Damelor, ciocnim diseara? Sanatate!
Damelor, ciocnim diseara? Sanatate!
Femeile care beau un pahar de bere, vin sau tarie seara sunt mai sanatoase, cu cat inainteaza in varsta, decat cele care beau mult si rar sau cele care nu consuma alcool, se arata intr-un studiu publicat recent. Cele care beau putin si des imbatranesc mai frumos decat bautoarele ocazionale, ne spune aceeasi cercetare.

Potrivit studiului efectuat pe 14.000 de femei, doamnele care beau cu moderatie au mai multe sanse decat cele care beau mult sau cele care se abtin de la bautura sa atinga varsta de 70 de ani intr-o stare de sanatate buna. Conform cercetatorilor, consumul de alcool cu masura in decursul saptamanii este mai bun pentru sanatate decat consumul excesiv de alcool in weekend.

Ce inseamna „imbatranire frumoasa”?

In comparatie cu femeile care nu beau, femeile cu varste intre 50 si 60 de ani care consuma zilnic 15 – 30 de grame de alcool (unul sau doua pahare) au mai multe sanse de a atinge ceea ce cercetatorii americani numesc „imbatranirea frumoasa”. Potrivit cercetatorilor, sa imbatranesti frumos inseamna sa ai riscul minim de cancer, diabet sau boli cardiace, la 70 de ani.

„Cantitatile moderate de alcool ar putea proteja consumatorii, in special femeile care au trecut de menopauza, de riscul de boli cardiace, dar este important sa nu exageram”, a declarat Natasha Stewart de la Fundatia britanica pentru inima – British Heart Foundation. Potrivit studiilor, femeile care beau moderat de la cinci la sapte zile pe saptamana aproape si-au dublat sansele de a avea o batranete lipsita de boli cronice, in comparatie cu cele care se abtin complet.

Beneficii care mai de care

Cu toate acestea, expertii nu sunt siguri ca doar consumul de alcool este factorul care face ca unele femei sa fie mai sanatoase decat altele. Si alte studii au aratat totusi ca un consum moderat de alcool duce la reducerea riscului de boli cardiace.

Aceleasi studii au aratat ca alcoolul poate avea si efecte benefice asupra organismului: reduce rezistenta la insulina, inflamarile si colesterolul marit. Oamenii de stiinta au fost de acord cu aceste rezultate, subliniind importanta moderatiei consumului.

Citeste si: Cum sa bei alcool inteligent

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”