Cum sa-ti protejezi oasele…

Din ce in ce mai multe femei sufera de afectiunea oaselor numita osteoporoza. Boala debuteaza in perioada de dinaintea instalarii menopauzei si continua sa afecteze sistemul osos pe tot parcursul anilor care urmeaza. Unele femei stiu ca sunt predispuse la
  • Publicat:
Cum sa-ti protejezi oasele...
Cum sa-ti protejezi oasele...

Universitatea Stanford a efectuat un studiu in cursul anului 2004, iar acesta a relevat faptul ca mai mult de jumatate din persoanele bolnave de osteoporoza nu sunt diagnosticate ca siferind de aceasta boala. Riscul este cu atat mai ridicat cu cat pacientii au suferit deja o fractura de bazin, implicatiile repetarii acestui accident fiind foarte alarmante. Aceste persoane nu primesc in timp util calciul si vitamina D de care au nevoie, si cu atat mai putin medicatia specifica tratarii/ameliorarii acestei afectiuni. Ce este si mai tragic este ca tratamentul si masurile de preventie impotriva acestei boli presupun de cele mai multe ori costuri nu foarte ridicate. Cu toate astea, foarte putine persoane inteleg acest fapt, si si mai putine persoane tin cont de el.

In fiecare an, peste doua milioane de femei sunt diagnosticate ca suferind din cauza fracturilor. In acest sens, este bine de stiut ca femeile cu varsta peste 50 de ani au 50% sanse sa dezvolte osteoporoza. Asadar, iata ce trebuie sa faci ca sa previi si/sau preintampini instalarea acestei boli:

1. Asigura-ti aportul de calciu si de vitamina D!
Un studiu recent arata ca peste jumatate dintre femeile diagnosticate cu osteoporoza au inregistrat deficiente de vitamina D, iar asta in conditiile in care au mers periodic la medic si le-a fost recomandat de catre acestia sa ia suplimentele aferente. Cea mai buna maniera sintetizatoare de vitamina D este expunerea la soare. Se stie ca aceasta nu este recomandata in conditiile in care expunerea excesiva la razele solare poate cauza cancer. Daca eviti sa stai la soare, trebuie sa acoperi eventuala carenta de vitamina D care ar putea surveni. De aceea, asigura-te ca mananci suficiente produse lactate, oua, peste si ficat; toate alimentele mentionate contin aceasta vitamina de care ai nevoie. Mergi totusi la medic ca sa stii cu certitudine ca nu ai nevoie de suplimente pentru a completa nevoia organismului vizavi de vitamina D. Cantitatea optima creste in perioada postmenonopauzala si este mai scazuta la debutul acesteia.

2. Fa exercitii cat mai des!
Aici este vestea buna. Cea mai buna maniera de a-ti pastra sistemul osos in forma, nu costa nimic! Decat poate o pereche buna de pantofi de sport… care sa te ajute sa mergi cel putin 4-8 kilometri pe saptamana. Balansarea care se produce in timpul mersului fortifica tonusul muscular si mentine densitatea oaselor. Niciun alt tip de exercitiu nu il egaleaza in simplitate si eficacitate pe acesta. Daca totusi doresti sa sporesti densitatea osoasa prin miscare, este cazul sa stii ca acest lucru este aproape imposibil. Nu vei obtine decat stres inutil si nervi. Alte tipuri de exercitii recomandate ca fiind eficiente in scopul mentinerii sanatatii oaselor sunt joggingul, urcatul pe scari si orice alta modalitate de miscare ce presupune sustinerea greutatii corporale proprii.

Antrenamentul de forta este a doua varianta. Mentine si este posibil chiar mareasca densitatea minerala a oaselor. Acest fapt a fost relevat de o serie de cercetari stiitifice efectuate in cursul anului 2005 in America, la un institut de renume. Nu este nevoie sa mergi la o sala foarte moderna pentru a beneficia de binefacerile aparatelor de antrenament. Poti face asta si la tine acasa, cu ajutorul unor haltere usoare si a unei mingi medicinale. Intreaba medicul ce anume exercitii trebuie sa faci, si lucreaza fiecare grupa musculara in parte. Pentru informatii suplimentare, accesati site-ul www.nof.org

3. Fa-ti analizele!
Scanarea densitatii osoase este cea mai buna maniera de a stabili in ce masura sistemul tau osos este in forma sau nu. Acesta analiza este destul de costisitoare si nu se face la orice spital, insa exista subventii oferite de stat pentru persoanele cu varste de peste 65 de ani. Sansele de a dezvolta menopauza dupa 50 de ani sunt mai crescute la femeile care:

* se afla la debutul perioadei de menopauza
* fumeaza
* au istoricuri clinice familiale nefavorabile (osteoporoza sau fracturi)
* sunt scunde
* au folosit/folosesc corticosteroizi de mai mult de 3 luni
* au avut menstruatie tarzie
* au fost anorexice ori bulimice
* au baut alcool in mod excesiv
* au carente de vitamina D si/sau de calciu
* se afla sub tratament medicamentos  pentru combaterea cancerului sau a afectiunilor tiroidiene

4. Tratamentul hormonal si medicamentos
Se folosesc mai multe medicamente pentru tratamentul sau prevenirea osteoporozei. Numai medicul poate decide daca in cazul dumneavoastra este sau nu nevoie de unul sau altul din aceste medicamente!
 
Estrogenii
Femeile care au trecut de menopauza pot sa-si reduca riscul de fractura la jumatate cu ajutorul terapiei de substitutie estrogenica. Reversul medaliei este ca la unele femei acest tratament poate creste usor riscul de cancer.
 
Calcitonina
Injectarea acestui hormon pe o perioada de timp poate stopa sau incetini pierderea de structura osoasa si alina durerea produsa de fracturi. Dezavantajul este ca tratamentul se poate administra numai injectabil si este destul de costisitor.
 
Alendronatul
Acest medicament nu este un hormon, ci face parte dintr-o clasa de substante numite bifosfonati. Ca si estrogenul, alendornatul este indicat atat pentru prevenirea cat si pentru tratamentul osteoporozei.
 
Raloxifenul
Acesta este un medicament aprobat recent de autoritatile sanitare din SUA. Se foloseste pentru prevenirea osteoporozei. Face parte dintr-o clasa noua de medicamente numite modulatori selectivi de receptori estrogenici (SERMS din initialele din engleza). Avantajul lor pare a fi prevenirea pierderii de os fara cresterea concomitenta a riscului de cancer la femei.

Indiferent in ce stadiu de boala te afli, trebuie sa fii constienta de efectele benefice pe care le poti obtine cu usurinta si cu nu foarte multi bani. Nu ezita sa mergi periodic la medic si sa te documentezi in permanenta despre osteporoza si despre campaniile guvernamentale si non-guvernamentale care se duc impotriva acestei afectiuni!

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Scapa din "capcana" cafelei!
Scapa din "capcana" cafelei!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”